Čitaj mi!

Svaki drugi testirani u Beogradu pozitivan na koronavirus, preti li nam novi talas

U Srbiji ponovo raste broj zaraženih koronavirusom. Komandant vojne bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić kaže za RTS da se i u narednom periodu očekuje da će broj obolelih biti u porastu, kao i da je starija populacija i dalje najugrožnija, ali smatra da zdravstveni sistem neće biti pod pritiskom.

Svaki drugi testirani u beogradskim domovima zdravlja pozitivan je na koronavirus. Broj novozaraženih je dupliran za tri dana. Stručnjaci upozoravaju da nas početkom jula očekuje novi talas epidemije.

Doktor Ivo Udovičić kaže da će u narednom periodu u Srbiji broj novozaraženih rasti, ali da iskustvo sa omikron sojem koronavirusa pokazuje da zdravstveni sistem neće biti pod pritiskom.

"Trenutno imamo 12 pacijenata. I dalje je najugroženija starija populacija sa hroničnim bolestima. Preporučujemo da stariji koji imaju hronične bolesti redovno idu kod svojih lekara, uzimaju terapiju i vode računa o svom imunskom sistemu. Ugroženi su i oni kod kojih dođe do pada imunskog sistema", upozorava dr Udovičić.

Od 12 pacijenata koji su vojnoj bolnici Karaburma, Udovičić kaže da su dva vitalno ugrožena.

Prema njegovim rečima, zabrinjava i to što su imali nekoliko slučajeva pacijenata čije kliničke slike pokazuju da su bili zaraženi delta sojem koronavirusa.

"To je ono čega se plašimo. To su bili mlađi ljudi. Na sreću, ozdravili su. Moramo voditi računa i dalje. Veliki broj će i dalje biti, ali ne očekujemo da zdravstveni sistem trpi", kaže Udovičić.

O maskama i vakcinaciji

Dr Udovičić savetuje da starija populacija i dalje nosi maske u zatvorenim prostorijama, ali i mlađa kako ne bi došlo do prenošenja virusa.

Govoreći o vakcinaciji, dr Udovičić kaže da je sada teško motivisati ljude da se imunizuju, ali da je njihova preporuka, kao i preporuka Svetske zdravstvene organizacije, da buster dozu obavezno prime oni koji su stariji od 65 godina, imaju prateće bolesti ili oni koji imaju oslabljeni imunitet.