Čitaj mi!

Brojevi osciliraju, ali je epidemijska situacija sve povoljnija

Od početka pandemije u Srbiji su registrovana 2.013.622 slučaja koronavirusa, među 9.616.050 testiranih uzoraka. Do sada je od posledica infekcije preminulo 16.053 ljudi. Procenat smrtnosti je 0,80, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Jerkan: Klinička slika bolja u narednom periodu

Doktor Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu, kaže da ne bi trebalo da zaboravimo na koronavirus, ali da soj koji je trenutno prisutan, daje nam za pravo da se malo slobodnije ponašamao.

Podsetio je da je prošle godine u junu bilo 3 do 5 pozitivnih, a da je sada 20 do 30, da je u kovid ambulantama bilo 200 pregleda, a  sada 500 i dodao da to ne zanači da treba da podižemo paniku, već da iskoristimo vreme da se vakcinišeno, jer ne znamo kakav će biti sptembar.

"Majske praznike smo pregurali, što govori da će klinička slika biti bolja u narednom periodu", rekao je Jerkan.

Na pitanje kada očekuje kraj pandemije, doktor Jerkan je rekao da kada to učini Svetska zdravstvena organizacija i mi ćemo. 

"U ovom trenutku još ne možemo da kažemo, ali se nadamo da će to biti brzo", rekao je Jerkan.

Epidemijska situacija je sve povoljnija. U Srbiji su za 24 sata potvrđena 382 nova slučaja koronavirusa, od 9.654 testiranih uzoraka.

Od posledica koronavirusa preminule su još tri osobe.

Na bolničkom lečenju je 260 pacijenata, od kojih je 13 na respiratorima.

Nakon 797 dana u kovid režimu, Klinika za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, vraća se starom radu.

Za kovid pacijente u Beogradu će i dalje biti zadužene kovid bolnica u Batajnici i bolnica Karaburma.