Čitaj mi!

Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju, među hospitalizovanima dominiraju nevakcinisani

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 1.436.395 osoba, a zabeležen je 13.071 smrtni slučaj, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

EU skinula Australiju s liste epidemiološki bezbednih zemalja

Savet EU skinuo je danas Australiju, Argentinu i Kanadu sa "zelene liste" epidemiološki bezbednih zemalja za koje su do sada važile preporuke za slobodno putovanje u EU.

Savet je ažurirao listu tzv. epidemiloški bezbednih zemlja, a nakon izbacivanja Australije, Kanade i Argentine na listi su ostali Bahrein, Čile, Kolumbija, Indonezija, Kuvajt, Novi Zeland, Peru, Katar, Ruanda, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Ujedinjeni arapski Emirati, Urugvaj i Kina, uz potvrdu reciprociteta.

EU lista epidemiološki bezbednih država za putovanje u EU se ažurira svake dve sedmice.

U Čačku novozaraženih 338 osoba

Za poslednja 24 časa u opštini Čačak je na 669 uzoraka registrovano 338 osoba pozitivnih na koronavirus, navodi se u izveštaju Radnog tima za praćenje širenja virusa na teritoriji tog grada.

Najviše pozitivnih na virus je u Čačku 110, Gornjem Milanovcu 93, Lučanima 73 i u Ivanjici  62 osobe. 

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 28 pacijenata. U respiratornom centru smeštena su tri pacijenta a dva su na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem tri pacijenta, otpusta nije bilo.

Na odeljenju ginekologije hospitalizovane su po dve kovid pozitivne trudnice i porodilje. 

Poslednjeg dana na prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 50 pregleda, od čega je 36 prvih.

U Šapcu naglo povećan broj pregleda u kovid ambulantama

U šabačkim kovid ambulantama se od 10. januara beleži nagli skok pregleda. Najviše pregleda je zabeleženo 13. januara, 945.

Juče je pregledano 817 osoba, 409 ih je došlo na prvi pregled a 408 na kontrolni. Trostruko je veći broj odraslih na pregledima nego dece.

Od 10. do 16.  januara u Šapcu je potvrđeno 1.358 pozitivnih uzoraka na koronavirus.

Subotica, osnovci u klupama

Branka Bešlić, direktorka subotičke OŠ "Ivan Goran Kovačić", u kojoj su osnovci u klupama, rekla je za RTS da se u školi poštuju epidemijske mere, nose maske, dezinfikuju i provetravaju prostorije. Jedan učenik je u karantinu.

Sve osnovne škole su počele da rade u Subotici. Nastavu pohađaju neposredno.

U subotičkoj bolnici je 28 pacijenata zbog koronavirusa, a troje je na respiratoru.

Izveštaj Tonija Bedalova

Dr Mitić za RTS: Pogoršava se situacija u kovid ambulanti u Leskovcu

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja u Leskovcu Suzana Mitić za RTS izjavila je da se danas, u odnosu na jučerašnji dan, u kovid ambulanti povećao broj pacijenata.

"U proseku smo do juče imali do 160 do 180 pacijenata koji su se javili, a broj pregleda je bio do 200. Danas, broj pacijenata u kovid ambulanti je bio 120 prijavljenih, a ambulanta radi do 22 sata. Situacija se polako pogoršava, ide uzlaznom linijom. Jedino što je povoljno što pacijenti imaju blažu i srednje tešku kliničku sliku", kaže Mitićeva.

Dodaje da je mali broj pacijenata koji se upućuju na bolničko lečenje."Nije dobra velika zaraznost. Imamo čitave porodice koje su pozitivne", istakla je doktorka.

Izveštaj Svetlane Panić Conić

U Pčinjskom okrugu 194 novozaražena

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirane su 452 osobe sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da su 194 osobe zaražene koronavirusom.

Od tog broja 141 je iz Vranja, 21 iz Vladičinog Hana, 17 iz Surdulice, šest iz Bosilegrada i po tri iz Bujanovca, Trgovišta i Preševa.

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 296 pregleda, od čega je 220 prvih. Urađena su, takođe, sedam pi-si-ar i 201 antigenski test.

U kovid bolnici hospitalizovano je 17 pacijenata, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok je na kiseoniku šest pacijenata. Na bolničko lečenje su primljena dva pacijenta, dok otpusta nije bilo.

Predsednik Udruženja pedijatara: Trebalo bi odložiti nastavu uživo, omikron se brže širi

Doktor Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije izjavio je za RTS da je Udruženje stava da bi u načelu trebalo odložiti početak nastave uživo za dve nedelje, odnosno da ona bude onlajn.

"U prilog ovome govori veća učestalost zaražavanja. Prema podacima kojima raspolažemo, oko pet puta se lakše širi omikron, nego delta soj. Nije poznat krajnji ishod infekcije omikronom kod dece i porast broja hospitalizacije među decom u zemljama gde duže vlada", naglašava doktor.

Dodatni razlog, kaže, za stav Udruženja je uporedna epidemija gripa, čija je karakteristika da se najbrže širi među školskom decom, kao i da su glavni prenosioci.

"Uz praktično nepostojanje vakcinacije u grupi školske dece, posebno mlađe od 12 godina, kod nas nije nijedna vakcina registrovana za taj uzrast, jesu argumenti zbog čega smo mišljenja da bi trebalo razmotriti stav oko početka škole i kombinovanog modela nastave, odnosno nastave uživo", ističe doktor.

Dodaje da je problem i taj što od početka epidemije nema ažuriranih podataka o broju zaražene dece.

"Omikron i kod dece izaziva blažu kliničku sliku i verovatnoća da će dete imati ozbiljnu kliničku sliku je i dalje manja nego kod odraslih. Sada se pokazalo da je posebno ugrožen uzrast od 0 do 5 godina, a posebno, prema podacima britinskog medicinskog udruženja, uzrast od 0 do 1 godine. Čini mi se da se i kod nas to pokazuje", kaže Konstantinidis.

Naglašava da, prema prvim podacima, uzrast od 15, 16 godina do 18, češće završava na odeljenjima intezivne nege, nego do sada.

U Vojvodini postoji više od 23.000 registrovanih osoba zaraženih koronavirusom, od čega najviše u Novom Sadu, oko 8.500. Poseban problem je kažu stručnjaci, što za razliku od delta soja, omikron u većoj meri napada decu.

Izveštaj Dušana Miletića

Ružić: Nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže za RTS da će se u sredu znati tačan model nastave za drugo polugodište u centralnoj Srbiji, koja počinje 24. januara.

"U sredu će se posle sastanka Tima za škole znati tačan model nastave. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja", navodi Ružić.

U Srbiji 2.436 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 2.436 hospitalizovanih pacijenata. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 99 osoba.

Pogoršava se epidemijska situacija u Srbiji. Virus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 11.248 ljudi, a testirane su 25.323 osobe. Od posledica zaraze preminulo je još 26 osoba.

Direktor KCS-a profesor Milika Ašanin rekao je za RTS da je situacija teška i da se značajno povećao broj pacijenata u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike.

"Među hospitalizovanim pacijentima dominiraju nevakcinisani, ima dosta mlađih ljudi, ali moram da kažem da nije mali broj onih koji su prebolovali, pa čak i onih koji su vakcinisani", istakao je Ašanin, koji je napomenuo da se broj hospitalizovanih polako povećava, ali ne i broj pacijenata na odeljenjima intenzivne nege.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u okviru Kovaks programa, u mnoge siromašne zemlje, koji podržavaju UN, do sada isporučeno milijardu doza vakcina.