Čitaj mi!

Drastičan skok broja novoobolelih - novih 7.488 slučajeva zaraze, preminulo još 25 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 7.488 slučajeva zaraze koronavirusom od 25.516 testiranih uzoraka. Od posledica kovida preminulo je još 25 osoba. Na respiratoru su 74 pacijenta.

Italija uvela obaveznu vakcinaciju za starije od 50 godina

Italijanski savet ministara jednoglasno je usvojio odluku o zakonu koji obavezuje sve građane starije od 50 godina da se vakcinišu. Moći će da idu na posao samo ako su preležali kovid i ako su vakcinisani.

Vlada je razmatrala uvođenje superzelene propusnice tj. potvrdu o vakcinaciji i za odlazak u banku, poštu i kod frizera ali nakon suprotstavljanja partije Liga uvedena je obavezna vakcinacija za sve građane starije od 50 godina.

"Ono što vlada čini u ovom momentu jeste stiskanje obruča oko nevakcinisanih ne bi li smanjili njihov broj i zaustavili veliki rast zaraze", rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca.

Čim zakon bude objavljen u službenom listu, vakcinacija će biti obavezna za sve starije od 50 godina sve do 15. juna 2022.

Svi koji do tog datuma napune 50 godina moraće da se vakcinišu. Ko je ozdravio od kovida nakon šest meseci će svakako morati da se vakciniše. No, oni koji imaju više od 50 godina mogu da idu na posao samo ukoliko su vakcinisani tj. poseduju superzelenu propusnicu. To važi kako za javni tako i za privatni sektor.

"Želimo da zaustavimo rast krivulje zaraze i da navedemo Italijane koji se nisu do sada vakcinisali da to učine. Ljudi preko 50 godina imaju veće šanse da završe u bolnici tako da je obavezna vakcinacija uvedena za njih. Moramo da smanjimo pritisak na bolnice i da spasimo živote", istakao je premijer Italije Mario Dragi.

Negativni rekord novozaraženih u Švedskoj – 17.320

Švedska je postavila dnevni rekord po broju novozaraženih korona virusom sa 17.320 slučajeva, pri čemu dominira lako prenosiv omikron soj virusa, pokazali su podaci zdravstvene agencije te zemlje.

"Imamo brz porast broja slučajeva, ali za sada to ne predstavlja tako veliki uticaj na zdravstveni sistem", rekla je Brita Bjorkholm iz Agencije za javno zdravlje na konferenciji za novinare.

Bjorkholmova je dodala da broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi, prvenstveno oni nevakcinisani, kao i smrtni slučajevi su znatno ispod ranijih nivoa.

Porast broja infekcija prati najgori scenario Agencije, objavljen pre Božića, a Bjorkholmova ističe da se očekuje da će novi talas dostići vrhunac sredinom januara.

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu prelazi u kovid sistem

Sve je veći broj novozaraženih, pa se u kovid sistem opet vraćaju pojedine bolnice, od sutra Gradski Zavod za plućne bolesti u Preševskoj ulici.

Pacijenti koji imaju zakazane preglede i kontrole u ovoj ustanovi moraće ponovo kod izabranog lekara kako bi im odredio termim u nekoj drugoj bolnici. 

Pacijentima će u Gradskom Zavodu za plućne bolesti biti na raspolaganju po četiri ambulante u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, i radiće od 7 do 22 sata.

Pet sati se čeka na pregled u beogradskim kovid ambulantama

Ogromne gužve ispred kovid ambulanti u Beogradu, na pregled se čeka pet sati, a redovi se formiraju pre šest sati izjutra.

Mnoge ambulante produžile su radno vreme do 22 časa. 

Kako izveštava reporter RTS-a ispred kovid ambulante na Vračaru, mnogi odsustaju od čekanja i idu u obližnju privatnu laboratoriju da urade antigenski test na koronavirus.

Povećan je i broj lekara u kovid i trijažnim ambulantama. U ambulanti u Železniku radi 14 lekara i šest radiologa a u skladu sa tim povećan je i broj laboranata, kao i ostalog medicinskog osoblja.

U Domu zdravlja Palilula kažu da je broj pacijenata veći za 20 odsto u odnosu na utorak, dok je osoblje ambulante na Novom Beogradu delilo papire sa zakazanim terminima za testiranje kako bolesni ne bi čekali satima u redovima.

Mnogi Beograđani imaju i druge respiratorne infekcije a da bi se otklonile sve nedoumice, potrebno je uraditi pi-si-ar ili antigenski test, što određuje lekar.

Iz Udruženja privatnih laboratorija kažu da se broj testova udvostručio u odnosu na period pred Novu godinu.

Na respiratorima 74 pacijenta

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.488 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 25.516 testiranih uzoraka.

Od posledica zaraze preminulo je 25 osoba.

Na respiratorima se nalaze 74 pacijenta obolela od kovida 19.

Koronavirus ubrzano se širi Srbijom. Ponovo su gužve ispred kovid ambulanti. Epidemiolozi kažu da su novogodišnja okupljanja i slavlja stigla su na naplatu.

Po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara pojačan je rad svih kovid ambulanti.

To podrazumeva - da je angažovan maksimalan broj zdravstvrnih radnika i trijažnih ambulanti. 

Doktor Radmilo Janković kaže za RTS da je nemoguće zaustaviti širenje omikrona.

Brojke će u narednim danima sigurno biti preko 10.000, 20.000 ili možda 30.000 zaraženih, imaćemo komplikovano vreme u naredne dve nedelje, rekao je Janković.

Nadamo se da će ovo biti poslednji čin sa koronom, naglašava Janković.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se već razgovora o četvrtoj dozi zbog toga što efektivnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva, kao i da veruje da će se u 2022. godini završiti priča sa koronavirusom.