Čitaj mi!

Najmanje novozaraženih od avgusta, ali zabrinjava veliki broj preminulih - omikron soj registrovan u Hrvatskoj

U Srbiji su od početka epidemije registrovana 1.263.663‬ slučaja koronavirusa. Bitku sa kovidom izgubilo je ukupno 11.917 pacijenata. Na bolničkom lečenju u bolnicama širom zemlje je 3.511 pacijenata, od kojih 165 na respiratorima.

Omikron soj registrovan u Hrvatskoj, zaražene dve osobe

Dva slučaja zaraze novim omikron sojem koronavirusa registrovana su u Hrvatskoj, saopštio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Izvor zaraze novim sojem koronavirusa u Hrvatskoj još uvek nije utvrđen, ali se sumnja da su se oboleli inficirali na jednom poslovnom skupu, rekao je na konferenciji za medije epidemiolog Bernard Kaić.

"Postoji mogućnost da su neki od kontakata bili izvor. Svi su oni pozvani na testiranje, danas ih je bilo 13. Bilo je među njima i stranaca, pa je moguće da je neko od njih", rekao je Kaić.

U Srbiju stigao novi kontingent Fajzer vakcina

U okviru redovne isporuke u Srbiju je isporučeno još 79.560 doza vakcine "Fajzer".

RFZO demantuje da kovid laboratorija u Nišu prestaje sa radom

Povodom informacije koja je juče uznemirila deo javnosti da će niški Dom zdravlja zatvoriti kovid laboratorije zbog nedostatka reagenasa i sanitetskog materijala i da su sredstva predviđena za te namene iz RFZO utrošena, RFZO je objavio da nije tačno da će laboratorije prestati sa radom i da su odobrena dodatna sredstva.

Iz Doma zdravlja Niš potvrdili su da laboratorije rade i da se neće zatvarati.

Mađarska se sprema za imunizaciju dece od 5 do 11 godina

Za protekla tri dana u Mađarskoj je registrovano je 22.699 novozaraženih koronavirusom, a od kovida 19 za vikend je preminulo 489 uglavnom starijih, hroničnih bolesnika. Do sada je u Mađarskoj od kovida 19 život izgubilo 35.611 ljudi.

Broj aktivnih slučajeva je 189.753, u mađarskim bolnicama leči se 7.440 kovid bolesnika, a na respiratorima ih je 586.

Prvom dozom u Mađarskoj je vakcinisano 6.159.926 osoba, dok je drugu dozu primilo 5.867.068 stanovnika.Trećom dozom imunizovano je 2.765.500 ljudi.

Do 12. decembra traje akcija vakcinacije u više od 100 bolnica širom Mađarske bez poziva i registracije.

U toj akciji, koja je počela 22. novembra, do sada je prvu dozu primilo oko 135.000 nevakcinisanih, dok se za treću dozu odlučilo 930.000 stanovnika.

Mađarske zdravstvene vlasti počele su sa pripremama za imunizaciju dece od 5 do 11 godina "Fajzerovom" vakcinom nakon što je to odobrila Evropska agencija za lekove.

SZO: Prve informacije - omikron daje blažu formu bolesti

Tehnički rukovodilac SZO za korona virus Marija van Kerkove izjavila je da prve informacije govore da osobe zaražene omikron sojem korona virusa obično imaju blažu formu bolesti, ali je dodala da je prerano o tome govoriti.

Van Kerkove je rekla da je potrebno vreme da zaraženi prođu potpun proces infekcije i da može proći nekoliko nedelja pre nego što zaista postane jasno koliko će ljudi od onih koji su zaraženi omikron sojem razviti tešku formu bolesti.

Upozorila je, međutim, da je, čak i ako je reč o blažoj formi bolesti, važno da se brzo deluje kako bi bile preduzete mere za kontrolu širenja tog soja.

Objasnila je da će, čak i ako imamo veliki broj lakših slučajeva, nekima od tih osoba biti potrebna hospitalizacija.

"Više slučajeva može značiti više hospitalizacija, a više hospitalizacija moglo bi značiti više smrtnih slučajeva. Ne želimo da se to dogodi pored ionako teške situacije sa delta sojem", istakla je Van Kerkove.

U Pčinjskom okrugu još 28 novozaraženih

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirano je 156 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 28 zaraženih.

Od ovog broja 18 je iz Vranja, 4 iz Vladičinog Hana i po 3 iz Surdulice i Bosilegrada. U ostalim opštinama nije bilo novih slučajeva zaražavanja koronavirusom.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju hospitalizovana su 63 pacijenta, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok je na kiseoniku 48 pacijenata. Na bolničko lečenje primljen je 1 pacijent, a otpuštena su tri.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 77 pregleda, od čega je 49 prvih. Takođe, urađeno je 8 pi-si-ar i 48 antigenskih testova. Od toga 12 je pozitivno na koronavirus.

U "Mišoviću" na lečenju 23 dece, A blok izlazi iz kovid režima

Đorđe Lalošević, načelnik dijagnostičke radiološke službe u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" navodi da se u B bloku te ustanove trenutno na lečenju nalazi 91 kovid pacijent, od kojih je 23 dece.

Dodaje da A blok KBC-a danas izlazi iz kovid režima i vraća se u redovan rad.  

Poslednji, jučerašnji presek, pokazuje opadanje broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji. Zabeležena su nova 1.244 slučaja zaraze, ali je broj preminulih na dnevnom nivou i dalje visok – 41, pokazuju poslednji podaci.

Ovo je najmanji broj novozaraženih u toku 24 sata još od 22. avgusta, kada su registrovana 1.242 nova slučaja zaraze, nakon čega je usledio skok broja novih slučajeva.

Iako raste zabrinutost da bi novi soj koronavirusa - omikron - uskoro mogao da stigne u Srbiju, stručnjaci ukazuju da ne treba paničiti jer još nije poznato da li je virus zarazniji i da li daje težu kliničku sliku.

Ipak, Institut "Batut" je definisao posebne mere za putnike koji dolaze iz sedam afričkih zemalja zbog rizika od širenja omikrona. Na Aerodromu "Nikola Tesla" pooštrene su mere za putnike iz Afrike – radi se testiranje i ide se u karantin od 14 dana.

Ove nedelje, kao i prethodne, u svim osnovnim i srednjim školama primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno.