Čitaj mi!

Stabilna situacija u Srbiji, čeka se zvanična potvrda omikron soja u Hrvatskoj

Od početka epidemije u Srbiji su testirana 6.860.373 uzorka, među kojima je registrovano 1.260.806‬‬ pozitivnih na koronavirus. Prema zvanično objavljenim podacima, umrlo je 11.837 osoba, a procenat smrtnosti iznosi 0,94 odsto.

Čeka se zvanična potvrda prvog slučaja omikron soja u Hrvatskoj

Iz Instituta "Ruđer Bošković" izvestili su kako je dosadašnja analiza uzorka uzetog u Zagrebu utvrdila prisutnost mutacija karakterističnih za omikron, ali upozoravaju kako se konačni rezultat još uvek čeka i da će o tome izvestiti Zavod za javno zdravlje Hrvatske.

Osoba koja se testirala izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike.

"RT-pi-si-ar analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron", navodi se u saopštenju.

"O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima", zaključuju iz Instituta "Ruđer Bošković".

U srpskim sredinama na KiM 36 novobolelih

U srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 36 novih slučajeva infekcije koronavirusom među testiranih 125 osoba, tako da su trenutno 493 aktivna slučaja zaraze, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Od poslednjeg izveštavanja nema preminulih, a od izbijanja epidemije život je od posledica kovida 19 izgubilo 186 osoba.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 12, Zubinog Potoka - 10, Zvečana - 8, Štrpca i Prilužja po dva i Kosovske Kamenice i Leposavića po jedna.

Iz izolacije je izašlo 68 osoba. Ukupno obolelih u srpskim sredinama od izbijanja epidemije je 8.109.

U Pčinjskom okrugu 47 novozaraženih

Prema novim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 prethodnog dana testirane su 342 osobe sa teritorije Pčinjskog okruga.

Analize su pokazale da je 47 lica zaraženo koronavirusom. Od ovog broja 24 su iz Vranja, 8 iz Surdulice, 6 iz Bujanovca, po 3 iz Vladičinog Hana i Trgovišta, 2 iz Bosilegrada i jedan iz Preševa.

U kovid ambulanti u Vranju juče je bilo 137 pregleda, broj prvih je 65. U kovid bolnicama u Vranju je 65 pacijenata, svi su sa potvrđenom kovid infekcijom i imaju upalu pluća.

Kiseonik prima 48 pacijenata. Tokom prethodnog dana bila su tri otpusta iz bolnice, dva pacijenta su preminula, saopštavaju iz Zdravstvenog centra Vranje.

Ašanin: Smiruje se situacija, u Batajnici 250 slobodnih mesta

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je za RTS da se polako smiruje situacija u kovid bolnicama, kao i u Klinici za infektivne i tropske bolesti.

U bolnici u Batajnici trenutno je 565 hospitalizovanih, a na intenzivnoj nezi je 60 pacijenata. U ovoj bolnici trenutno ima više d 250 slobodnih mesta, kaže dr Ašanin.

U Srbiji se smanjuje se broj zaraženih koronavirusom i hospitalizovanih.

Prema poslednjem preseku, od posledica zaraze koronavirusom umrlo 45 osoba, a zaražena je 1.801 osoba od 14.884 testirana uzorka, objavilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Na bolničkom lečenju je 3.681 pacijent, od kojih su 172 na respiratoru.

U najvećoj kovid bolnici u Batajnici već godinu dana, od jutra do mraka traje borba za život, borba za dah.

U jedinicama poluintenzivne i intenzivne nege zdravstveni radnici su se borili za oko 15.000 života. Trenutno se u Batajnici leči oko 600 pacijenata. 

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 6. decembra, primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Zbog najviše novozaraženih od početka pandemije, mnoge zemlje pooštravaju mere za nevakcinisane. 

Omikron soj koronavirusa potvrđen je u 38 zemalja širom sveta, ukazuju iz Svetske zdravstvene organizacije.