Čitaj mi!

Preminule 53 osobe, novozaraženih 2.180, Krizni štab: Zimski raspust neće biti pomeran

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 2.180 osoba, od testirana 16.034 uzorka. Od posledica zaraze preminule su 53 osobe. Na respiratorima 191 pacijent. Na sednici Kriznog štaba odlučeno da se školski raspust ne pomera, već će sve ostati kako je planirano školskim kalendarom.

SAD potvrdile prvi slučaj novog soja u Kaliforniji

SAD su identifikovale svoj prvi slučaj novog omikron soja koronavirusa u Kaliforniji.

Američka zdravstvena agencija saopštila je da je nova varijanta potvrđena kod putnice koja se vratila iz Južne Afrike i koja je vakcinisana sa dve doze vakcine, prenosi Rojters.

Ova osoba se vratila iz Južne Afrike 22. novembra, a sedam dana kasnije otkriveno je da je pozitivna, rekao je vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči.

On je potvrdio da je osoba u potpunosti vakcinisana protiv kovida 19, ali da nije primila treću vakcinu, da ima blage simptome i da je u karantinu.

Prvi slučaj omikron soja u UAE i Saudijskoj Arabiji

Ujedinjeni Arapski Emirati danas su saopštili da je u toj zemlji otkriven prvi slučaj novog omikron soja kovida 19 i to kod jedne Afrikanke, javila je tamošnja novinska agencija VAM.

UAE su druga zemlja regiona Persijskog zaliva koja je registrovala slučaj zaražavanja omikronom, nakon što je to ranije danas objavila i Saudijska Arabija, prenosi Rojters.

Tiodorović: Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu

Epidemiolog i član Kritnog štaba Branislav Tiodorović smatra da i lekari umeju da preteraju kada govore o novoj varijanti virusa, navodeći da, prema podacima do kojih je došao, omikron sojem u Južnoj Africi dosad je zaraženo 2.830 ljudi, a u Evropi oko 150.

"Uvek treba poći od naučno potvrđenih činjenica. Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu", naglašava za RTS Tiodorović.

SZO: Za nekoliko dana ćemo saznati koliko je omikron zarazan

Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će za nekoliko dana imati više informacija o tome koliko je zarazan novi korona soj omikron, izjavila je tehnička direktorka SZO Marija van Kerkhove.

Ta izjava ukazuje da će SZO imati podatke o omikronu mnogo brže nego što se predviđalo, pošto su iz Ženeve ranije rekli da će biti potrebne nedelje da se dođe do podataka, preneo je Rojters.

Neka od glavnih pitanja su da li je soj zarazniji ili izbegava zaštitu od vakcina i na odgovore treba sačekati, dodaje se.

Van Kerkhove je izjavila da je jedan mogući scenario da je novi soj zarazniji od dominantnog delta soja, ali je dodala da se još ne zna da li omikron izaziva teži oblik kovida.

Glavna naučnica SZO Soumja Svaminatan kazala je da ta agencija veruje da postojeće antikovid vakcine deluju protiv novog soja.

Ona je istakla da su u najvećem riziku osobe starije od 45 godina, koje imaju komorbiditete.

Donete određene mere koje važe na aerodromu zbog novog soja

Doneta je odluka da se određene mere primene za putnike iz Južne Afrike, Malavija, Bocvane, Lesota, Namibije, zbog novog soja.

Svi putnici koji dolaze iz ovih zemalja moraće na aeroromu da rade pi-si-ar test, ako su negativni moraju da budu 14 dana u karantinu sa obavezom da posle 7 dana urade još jedan test, a ako su pozitivni biće prevezeni u odgovarajuću kovid ambulatu.

Školski raspust neće biti pomeran

Školski raspust neće biti pomeran, već će sve ostati kako je planirano školskim kalendarom, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević nakon završetka sednice Kriznog štaba.

To znači da će zimski raspust početi 31. decembra i trajati do 24. januara.

Počela sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa počela je u 15 sati.

Osim novog soja virusa koji je iz Afrike stigao u pojedine zemlje Evrope, na sednici bi trebalo, kako članovi očekuju, da se raspravlja i o školskom raspustu i o merama koje bi trebalo da budu uvedene na skijalištima.

Sednici Kriznog štaba prisustvuju predsednica Vlade Ana Brnabić, članovi njenog kabineta i stručni deo štaba.

Na respiratorima 191 pacijent

 U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.180 novih slučajeva koronavirusa od 16.034 testirana uzorka, a preminula su 53 pacijenta.

Na bolničkom lečenju nalaze se 3.884 pacijenta, od kojih 191 na respiratoru.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno registrovano 1.257.025 pozitivnih slučajeva, testirana je 6.830.241 osoba. Od posledica infekcije preminula su 11.744 pacijenata, a procenat smrtnosti je 0,93.

Epidemijska situacija u zemlji je nešto povoljnija, smanjuje se broj novoobolelih i pacijenata na bolničkom lečenju, ali je i dalje veliki broj preminulih. 

Novu opasnost predstavlja i novi soj koronavirusa - omikron, koji se približava našoj zemlji, stigao je u Austriju, zbog kojeg epidemilozi u Srbiji traže podizanje mera na viši nivo

Direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović kaže za RTS da će se na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatrati trenutna epidemijska situacija koja, ističe, zahteva ozbiljan pristup. Ocenjuje da ne postoje epidemijski razlozi da se raspust pomera. Ipak, ističe da će ta opcija biti razmatrana na današnjoj sednici, jer ulazimo u period godine u kojem ima mnogo proslava, praznika, slava.

Napominje da do sada u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od ovog soja, kao što nije bilo ni slučajeva zaražavanja delta plus sojem.

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije rekla je za RTS da se još uvek malo toga zna o omikronu, ali da podaci ukazuju da ne izaziva težu kliničku sliku i da postojeće vakcine sigurno u nekoj meri štite od njega.

Zbog omikron soja pooštrena je kontrola  na graničnim prelazima, prvenstveno na aerodromima.

"Putnici koji dolaze iz afričkih država koje su na spisku rizičnih zemalja upućuju se na lečenje ukoliko su pozitivni, a ukoliko su negativni, odlaze u izolaciju pod nadzorom, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Istakao je da dosad nije bilo putnika koji su zbog omikron soja koronavirusa pod takvom vrstom nadzora.