Čitaj mi!

Danas zaseda Krizni štab, čeka se odluka o raspustu

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 1.254.845 slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze preminula je 11.691 osoba. Trenutno je na bolničkom lečenju oko 4.000 pacijenata, a na respiratorima 199. Danas zaseda Krizni štab.

Još dva smrtna slučaja u Čačku

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovan je 81 pacijent. U respiratornom centru smešteno je 12 osoba, a dva pacijenta su na respiratoru.

U protekla 24 časa primljeno je šest pacijenata, dok je otpušteno njih pet.

Hospitalizovana je jedan kovid pozitivna porodilja na odeljenju ginekologije.

Preminule su dve osobe: B. N. (1952) iz Čačka (pozitivna) i A. M. (1944) iz Čačka (pozitivan).

Od 232 uzorka iz Čačka pozitivnih je 32, iz Gornjeg Milanovca od 89 uzoraka pozitivnih je 12, iz Lučana od 33 uzorka pozitivnih je sedam i iz Ivanjice od 67 uzorka pozitivnih je osam. Ukupno 59 pozitivnih od 421 uzorka u Moravičkom okrugu.

Tokom jučerašnjeg dana vakcinisano je 258 osoba, od toga 35 primilo je prvu dozu, 60 revakcinisano, a 163 osobe su primile treću dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 78 pregleda, od čega 43 prva.

Posle zaprećene kazne, Grci masovno zakazuju vakcinaciju

Posle najave Vlade o obaveznoj vakcinaciji za starije od 60 godina i zaprećenim kaznama od 100 evra za nevakcinisane, u Grčkoj je u prethodna 24 sata zabeleženo masovno zakazivanje vakcinacije.

Prema izvorima grčke Vlade, 17.500 ljudi starijih od 60 godina u prethodna 24 sata zakazalo je termin za vakcinaciju, prenosi Katimerini.

Taj broj bio je blizu 2.600 dnevno, a sada se brojka povećala za skoro sedam puta, ističu u Vladi.

Svi nevakcinisani stariji od 60 godina moraju da zakažu termin za vakcinaciju protiv korona virusa do 16. januara 2022. godine ili će se suočiti sa kaznom od 100 evra mesečno, najavio je premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

U Vranju hospitalizovo 66 pacijenata, na kiseoniku 49 pacijenata

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 66 pacijenata, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok je na kiseoniku 49 pacijenata.

Na bolničko lečenje primljeno je devet pacijenata, a otpuštena su četiri. Dva pacijenta su poslata u surduličku kovid bolnicu.

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 237 pregleda, od čega je 76 prvih. Takođe, urađeno je 76 antigenskih testova. Od toga 29 je pozitivno na koronavirus. 

Dr Jovanović: Omikron soj nije stigao u Srbiju

Direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović kaže za RTS da ne postoje epidemijski razlozi da se raspust pomera. Ipak, ističe da će ta opcija biti razmatrana na današnjoj sednici Kriznog štaba, jer ulazimo u period godine u kojem ima mnogo proslava, praznika, slava.

Dodaje da će tema sednice biti i novi soj koronavirusa - omikron, kao i mere koje treba preduzeti.

Napominje da do sada u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od ovog soja, kao što nije bilo ni slučajeva zaražavanja delta plus sojem.

U novopazarskoj Opštoj bolnici preminuo jedan pacijent

Novopazarska Opšta bolnica beleži po tri prijema i otpusta. Preminuo je jedan pacijent iz Raške, na respiratoru je pet pacijenata, a ukupno hospitalizovano 28.

U Nemačkoj više od 67.000 novih slučajeva, preminulo 446 osoba

U Nemačkoj je epidemijska situacija i dalje teška, što se odražava na broj novozaraženih, koji je u poslednja 24 sata dostigao 67.186.

I broj umrlih raste, te je u poslednja 24 sata preminulo 446 osoba, a poređenja radi, pre nedelju dana, 335.

Sedmodnevna incidencija stalno raste, u odnosu na juče skočila je sa 442,9 na 452,2.

Žarišta infekcije su pokrajine Saksonija, Tiringen i Brandenburg, u kojima se nalazi deset okruga sa najvećim brojem novozaraženih.

U Nemačkoj je do sada, prema podacima Instituta "Robert Koh", 5.903.999 Nemaca bilo pozitivno na koronavirus.

Institut smatra da je broj inficiranih, međutim, daleko veći, zbog neotkrivenih infekcija.

Otvoren punkt za vakcinaciju u robnoj kući "Ikea"

U Beogradu je danas otvoren punkt za vakcinaciju protiv koronavirusa u robnoj kući "Ikea".

Građanima su na tom punktu na raspolaganju Sinofarmova i Fajzerova vakcina, radno vreme punkta danas je do 17 sati, a već od sutra od 12 do 20 časova.

Otvaranju punkta u robnoj kući "Ikea" prisustvovali su zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Oni su najavili da će do kraja godine biti otvorena još dva vakcinalna punkta - u tržnom centru "Stadion" i "Beo" šoping centru.

Između ostalog, još jednom su apelovali na sugrađane da se vakcinišu i na taj način zaštite svoje i zdravlje drugih ljudi.

Osim na punktu u robnoj kući "Ikea", građani se mogu vakcinisati u tržnim centrima "Rajićeva", "Ušće" i "Galerija", u okviru Beograda na vodi, kao i u hali 7 Beogradskog sajma.

Takođe, na raspolaganju su im i punktovi u svim domovima zdravlja na teritoriji Beograda.

Dr Gnjatović: Podaci ukazuju da omikron ne izaziva težu kliničku sliku

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže za RTS da se ne zna mnogo toga o omikronu - novom soju koronavirusa, osim da se pojavio i da su izmene u proteinskoj struktui dosta velike u odnosu na prethodne varijante.

Poznato je da omikron ima više od 30 mutacija na S-proteinu, što izaziva brigu zbog vakcina koje su uglavnom bazirane na stvaranju antitela na taj protein.

"To naravno izaziva zabrinutost, ali još uvek ne znamo kako sve to utiče na prenosivost i težinu kliničke slike kod pacijenata. Pratimo situaciju u Južnoj Africi, gde se novi soj i pojavio", ističe Gnjatovićeva.

Kaže da su za sada epidemijski podaci takvi da ukazuju da novi soj neće izazivati težu kliničku sliku.

"Klinička slika je drugačija, ali ne i teža. Tako je i primećeno da je nastao novi soj. Sada je na istraživačima i naučnicima da prate i utvrde gde su nastale ključne strukturne promene", kaže Marija Gnjatović.

Stamenković za RTS: Pooštrena kontrola na aerodromima zbog omikron soja

Putnici koji dolaze iz afričkih država koje su na spisku rizičnih zemalja upućuju se na lečenje ukoliko su pozitivni, a ukoliko su negativni odlaze u izolaciju pod nadzorom, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Istakao je da dosad nije bilo putnika koji su zbog omikron soja koronavirusa pod takvom vrstom nadzora.

Omikron potvrđen i u Nigeriji, bio prisutan i u oktobru

U Nigeriji je potvrđen prvi slučaj omikron varijante koronavirusa kod dva putnika koji su prošle nedelje stigli iz Južnoafričke Republike, saopštio je Cenatar za kontrolu zaraznih bolesti te zemlje.

Centar je naveo i da je naknadnim sekvenciranjem prethodno potvrđenih slučajeva među osobama koje su doputovale u Nigeriju ta varijanta otkrivena u uzorcima uzetim u oktobru. Nisu iznosili više detalja.

U saopštenju se ističe da je zbog verovatne velike prenosivosti omikron varijante imperativ uvesti mere kako bi se suzbilo širenje virusa, prenosi Rojters.

Saopštenje je izdato pred susret južnoafričkog predsednika Sirila Ramfoze sa nigerijskim kolegom Muhamaduom Buharijem u Abudži, na kome će najverovatnije biti reči i o omikron varijanti.

Prva dva slučaja omikrona u Brazilu

U Brazilu su otkrivena prva dva slučaja varijante omikron koronavirusa, saopštilo je regulatorno telo te zemlje, Anvisa.

Kako se navodi, omikron je otkriven kod muškarca koji je doputovao u Sao Paulo iz Južne Afrike i kod njegove supruge, koja nije putovala.

Putnik iz Južne Afrike je sleteo na aerodrom u Sao Paulu 23. novembra i imao je negativan test na koronavirus, ali su pre povratnog leta oba supružnika testirana pozitivno, a uzorci su poslati na dalje analize kojima je identifikovana omikron varijanta, prenosi Rojters.

Dvoje Brazilaca zaraženih omikron varijantom su misionari, a zvaničnici kažu da nema pisanih dokaza da su bili vakcinisani.

Putnik zaražen novom varijantom stigao je u Sao Paulo pre nego što je Brazil u petak odlučio da suspenduje letove iz Južnoafričke Republike i još pet zemalja na jugu tog kontinenta.

Prema poslednjem preseku, koronavirus potvrđen kod još 2.272 osobe, od testiranih 16.858. Od posledica zaraze preminule su još 54 osobe.

Krizni štab zasedaće danas od 15 časova kada bi trebalo da bude doneta i odluka o zimskom raspustu.

Sve više država registruje novi soj koronavirusa – omikron.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je za RTS da u ovom trenutku treba slušati šta o omikronu govore lekari iz Južnoafričke Republike, koji su ga i otkrili.

"Oni kažu sledeće – vrlo su blagi simptomi, oboleli su mlađi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija", navodi Šekler.

Od početka vakcinacije protiv koronavirusa, u 33 zemlje širom Evrope spaseno je oko 470.000 života osoba starijih od 60 godina, procena je navedena u najnovijoj studiji Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.