Čitaj mi!

Broj preminulih od kovida prešao 8.000, sve više bolnica ponovo u crvenim zonama

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 911.066 osoba, a zabeležen je 8.051 smrtni slučaj, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Srbiju stigao novi kontingent "Fajzera"

U Srbiju je stigao novi kontingent Fajzer vakcina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Reč je o redovnoj isporuci od 99.450 doza vakcina koje su danas stigle na Torlak.

U Novom Pazaru hospitalizovaa 174 pacijenta

U protekla 24 časa u novopazarski regionalni kovid centar na bolničko lečenje primljeno je još 20 pacijenata, a otpušten je jedan tako da je trenutno broj hospitalizovanih 174.

Na respiratorima se nalazi 10, a na haj-flou aparatima devet pacijenata.

Bitku sa koronavirusom izgubile su dve osobe.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 230, 91 prvi i 139 kontrolnih. 

Na fakultetima kombinovana nastava

Na većini univerziteta ove nedelje počinje nova akademska školska godina. Nastava će se odvijati po kombinovanom modelu - praktični deo u prostorijama fakulteta, a teorijski onlajn.

To je i preporuka Senata Univerziteta u Beogradu, a fakulteti će organizovati predavanja u skladu sa epidemijskom situacijom.

Medicinski fakultet u Beogradu je doneo posebna pravila za prisustvovanje praktičnoj nastavi - samo vakcinisani ili sa negativnim pi-si-ar testom ne starijim od 72 sata. 

Đerlek za RTS: Razgovara se o kovid propusnicama, čeka se finalna odluka

Očekuje se da će sednica Kriznog štaba biti održana ove sedmice, na stolu je odluka i o kovid propusnicama.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da su "propusnice na stolu", da se o tome razgovara i da se čeka finalna odluka.

"Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo one tri stvari – barovi, kafići i noćni klubovi ili još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom", istakao je Đerlek. 

U poslednjih sedam dana se zarazilo 500 Lozničana, šire se kapaciteti u Opštoj bolnici

U proteklih mesec dana u Loznici raste broj novozaraženih koronavirusom, a u poslednjih sedam dana prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 500 Lozničana, a upala pluća dijagnostikovana kod 200 ljudi. U trijažnu ambulantu se u protekloj sedmici javilo više od 2.000 pacijenata.

Zbog sve većeg broja ljudi koji zahtevaju pregled lekara, u trijažnoj ambulanti je udvostručen broj lekarskih timova, a šire se i bolnički kapaciteti za kovid pacijente.

Načelnik Službe urgentnog prijema bolnice u Loznici, Milorad Tadić, rekao je za RTS da je u Opštoj bolnici hospitalizovano 88 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dodao je da se sedam pacijenata nalazi na mehaničkoj ventilaciji, njih pet je intubirano, a dva pacijenta su na neinvanzivnoj ventilaciji.

"Dnevno imamo između osam i deset hospitalizacija. Ne možemo da otpustimo toliko pacijenata, tako da smo morali unutrašnjom reorganizacijom, kako prostorija, tako i kadra da iznađemo rešenje", kazao je Tadić.

Naglasio je da se u odnosu na talas u decembru promenila starosna struktura pacijenata i da većina hospitalizovanih ima između 40 i 60 godina.

"Poražavajuća je činjenica da je od 88 hospitalizovanih pacijenata samo 18 njih kompletno vakcinisano. Od sedam pacijenata koji su na mehaničkoj ventilaciji, samo je jedan vakcinisan. Mislim da to dovoljno govori u prilog činjenici da se treba vakcinisati i da je besmisleno postaviti pitanje da li se treba vakcinisati", istakao je Milorad Tadić.

Dodao je da je u poslednjih mesec dana primećen trend porasta vakcinacije trećom dozom, a da odziv mlađih na vakcinaciju nije zadovoljavajući.

Još 119 zaraženih u Pčinjskom okrugu, troje preminulo

Prema novim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na koronavirus prethodnog dana testirano je 340 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 119 njih zaraženo.

Od ovog broja 81 je iz Vranja, 23 iz Surdulice, 13 iz Vladičinog Hana i po jedan iz Bujanovca i Bosilegrada.

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 240 pregleda, od čega je 118 prvih. U dečjoj kovid ambulanti pregledana su 53 deteta.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 142 pacijenta, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, a kiseonik prima 61 pacijenat. Na bolničko lečenje primljeno je 10 pacijenata, dva su prevezena u Kruševac.

Tri pacijenta su preminula, saopštavaju iz tog zdravstvenog centra.

U Srbiji 5.811 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 5.811 hospitalizovanih pacijenata. Na respiratorima se nalazi 217 osoba.

Prema poslednjem preseku, još 43 pacijenta preminula su od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 5.389 osoba, od 15.679 testiranih.

Iz dana u dan se povećava broj pacijenata u crvenim zonama.

Zato se sve više ustanova ponovo vraća u kovid sistem, a od danas je u njemu i ceo Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.

Lekari pozivaju građane, posebno mlade, da se vakcinišu i tako zaštite od epidemije. 

Ministarstvo prosvete objavilo je po kojim će modelima raditi škole u Srbiji u toku pete nedelje ove školske godine.