Čitaj mi!

Preminulo još 8 osoba, novih 2.216 slučajeva zaraze – Krizni štab odlučio da nastava krene redovno

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 2.216 osoba, od 15.656 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 8 osoba. Na respiratorima su 44 pacijenta.

Kon: Kovid propusnice protivustavne, ne znam pravni izlaz

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je večeras da je stav javnog zdravlja svuda u svetu povodom kovid propusnica sličan - da su one neophodne, ali je istakao da su u Srbiji protivustavne.

"Mi imamo problem što to ne može da se sprovede, jer je po nekim procenama to protivustavno. O tome ne mogu da pričam, mi ispoljavamo taj stav bukvalno na svakoj sednici Kriznog štaba ponovo. I sad je to bilo. Nema diskusije ako je nešto protivustavno, a sa druge strane vreme prolazi", naveo je Kon za Kurir.

On je dodao da ne zna da li će ideja o kovid propusnicama biti odbačena.

"Tu su pravnici, to nije moja struka, jednostavno ne znam", ponovio je Kon i dodao da ne zna gde je pravni izlaz.

On je naglasio i da su se menjali zakoni u pređašnjem periodu, kako bi neke mere mogle da se sprovode i kontrolišu.

"Klizava je situacija, tvrdim da je u ovom trenutku smatram da je to najbolje rešenje, ali i zatvaranje svega je rešenje", zaključio je Kon.

U Severnu Makedoniju samo uz vakcinu, preležan kovid i negativan pi-si-ar

Strani državljani, kao i državljani Severne Makedonije od 1. septembra moraće da na graničnom prelazu pokažu sertifikat o imunizaciji, potvrdu o preležanoj koroni ili negativan pi-si-ar test, odlučila je Vlada Severne Makedonije na današnjoj sednici.

Kako se navodi građani će moći da uđu u zemlju ako poseduju sertifikat o izvršenoj imunizaciji, odnosno o tome da su primili dve doze protiv korona virusa, kao i ako imaju sertifikat o preležanom virusu u poslednjih 45 dana od dana ozdravljenja ili medicinsku potvrdu negativnog rezultata PCR testa, starog najviše 72 sata od ulaska na teritoriju Severne Makedonije.

Strani državljani, koji prolaze kroz Severnu Makedoniju, imaće rok od pet sati da proputuju kroz zemlju, uz prethodno potpisanu izjavu na ulasku u državu, koju treba da prilože na graničnoj kontroli na izlasku iz zemlje, prenosi MIA.

Džavljani Severne Makedonije koji se vraćaju u zemlju posle 1. septembra, a nemaju negativan pi-si-ar test, dokaz o primljenoj vakcini ni o preležanom virusu moraće da provedu u karantinu najmanje sedam dana.

Radojičić za RTS: Fleksibilan model za novu školsku godinu

Glavne teme sednice Kriznog štaba bile su kako početi školsku godinu, rekao je za RTS gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i dodao da su najbliži fleksibilnom modelu koji će pratiti šta se dešava i prilagođavati se tome.

Radojičić je rekao gostujući u Beogradskoj Hronici da je glavna tema Kriznog štaba bila kako dočekati 1. septembar i početak nove školske godine.

Prema njegovim rečima, najvažnije je zaustaviti trend porasta novozaraženih od koronavirusa, ali važno je i da počnemo na normalan način novu školsku godinu i da se posle prilagođavamo u zavisnosti od situacije.

Dodao je da se na Kriznom štabu pričalo i o pitanju vakcinacija dece, a stav pedijatara je da se deca od 12 do 15 gotina treba vakcinisati.

"Kako sam ja razumeo pre nego što sam napustio sednicu zbog emisije zaključak je išao u pravcu da moramo imati nekoliko modela i da se u zavisnosti od situacije oni i primenjuju. Da se krene normalno u školu, a narednih dana će se propisati i pravila", istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo da su svi najbliži fleksibilnom modelu za narednu školsku godinu koji će pratiti šta se dešava i prilagođavati se situaciji.

Napominje da je činjenica da dolaze hladniji dani i da su tada veći rizici od zaražavanja od koronavirusa, ali isto tako delta soj ulazi u neku mirniju fazu.

"Korona postaje deo našeg života. Živećemo sa maskama mnogo duže nego što smo svi mislili", napominje Radojičić.

Konstantinidis: Roditelji vakcinaciju svoje dece i nošenje maske shvataju kao neku vrstu žrtve

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije, prof. dr Georgios Konstantinidis, naveo je da su Evropska pedijatrijska akademija i Evropska konfederacija za primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i stavovi vodećih svetskih medicina uključujući SAD i Kanadu, dali predlog preporuke da treba da se vakcinišu sva deca starija od 12 godina.

"Stavovi koji se pojavljuju u medijima doprinose tome da populacija roditelja vakcinaciju svoje dece ili čak i nošenje maske shvataju kao neku vrstu žrtve, što uopšte nije tako. Meni je ta zastrašujuća zatucanost u 21. veku kada jednom jednostavnom preventivnom procedurom moguće sprečiti ovakvu bolest da takav stav vlada", rekao je Konstantinidis.

Kon: Glavno oružje nedovoljno koristimo – vakcinu

Doktor Kon istakao je da glavno oružje u borbi protiv koronavirusa nedovoljno koristimo, a to je vakcina.

"Što više oko dece ima vakcinisanih, manja je mogućnost da se dete zarazi i da unese u školu", naglasio je Kon.

"Mi moramo da nađemo način da približimo da kompletna nauka, nikakvi pojedinci, stoji iza tog apela na vakcinaciju", dodao je Kon.

Kon: Nema šta da se prigovori, glavna stvar je poštovati plan

Epidemiolog dr Predrag Kon naglasio je da je jedina tema na dnevnom redu bio početak školske godine i da je predstavljen plan rada.

"Sve je to moguće realizovati, ali traži ogroman napor jer taj tim koji je formiran imaće jako puno posla", dodao je Kon.

Ukazao je da nam epidemiološka situacija u ovom trenutku nije baš naklonjena, jer će početak škole da se poklopi sa velikom aktivnošću virusa.

"Upravo zato treba vrlo striktno da se poštuje sve ono što je kroz ovaj dokument napisano. Nema tu ništa što bi se prigovorilo, glavna stvar je da se to poštuje", poručio je Kon.

Lokalne samouprave se dele na crvene, žute i zelene

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena.

"Primenjivaće se model u skladu sa rizikom, kada tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba donese odluku o promeni nastave o istom obaveštava škole i one do petka u 12 časova obaveštavaju roditelje samo u slučaju promene modela", rekao je ministar.

Kada je reč o predškolskim ustanovama, deca ni na dalje neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači koji nisu dužni da nose maske, rekao je Ružić.

"Ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje ići će na deset dana onlajn nastave", objasnio je Ružić.

Ružić objasnio tri modela funkcionisanja škola

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će škola početi 1. septembra za sve jedinice lokalne samouprave i istakao da će u opticaju biti tri modela koja će zavisiti od ukrštanja podataka o broju vakcinisanih, zaraženih, procentu pozitivnih testova i poštovanju mera.

Prvi model pripadaće potpuno sigurnom okruženju gde obrazovno-vaspitni rad može da se odvija neposredno u školi za sve učenike u odeljenju istovremeno. Deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju ili odgovaraju, vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na razdaljinu od 1,5 metara, objsnio je ministar.

Drugi model, naveo je Ružić, je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu.

Istakao je da je razlika u odnosu na prošlogodišnji model za srednje škole da se ta smena vrši na dnevnom nivou, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou.

Naglasio je da tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i da ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice lokalne samouprave i za te škole je prepremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava.

Od prvog do četvrtog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Ružić: Nastava kreće redovno, nema podele u grupe, časovi traju 45 minuta

Ministar prosvete Branko Ružić, nakon sednice Kriznog štaba, predstavio je detaljan plan rada škola od 1. septembra.

"Obrazovanje dece je svakako jedan od prioriteta u našem radu i tome pristupamo na jedan odgovoran, promišljen i sinergijski način", rekao je Ružić i dodao je da su sa svima razgovarali, pre svega sa zdravstvenom strukom jer su borba protiv koronavirusa i očuvanje zdravlja prioritet.

"Intencija nam je da nastava krene redovno, da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta", naveo je Ružić.

Počela sednica Kriznog štaba

Počela je sednica Kriznog štaba na kojoj će biti razmatrana aktuelna epidemijska situacija.

Nakon sednice očekuje se obraćanje javnosti. 

Na KiM 13 preminulih, 1.901 novi slučaj zaraze

U poslednja 24 sata na Kosovu i Metohiji 13 osoba je preminulo od posledica koronavirusa, dok je još potvrđen 1.901 slučaj zaraze od testiranih 10.848 uzoraka, saopšteno je iz ministarstva zdravlja.

Ukupan broj aktivnih slučajeva pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade je 21.922.

Od izbijanja epidemije umrlo je 2.356 osoba.

Saopšteno je da je u poslednja 24 časa dato 21.719 doza vakcine protiv kovida. Od početka vakcinacije date su ukupno 729.554 doze. Obe doze vakcine do danas primilo je 244.235 osoba.

U Beogradu skoro 500 novozaraženih, još dva grada trocifrena

Od 2.216 novih slučajeva koronavirusa, koliko je u poslednja 24 sata potvrđeno u Srbiji, najviše ih je u Beogradu – 489, a trocifren broj novozaraženih imaju i Kragujevac 118 i Niš 101.

Slede Novi Sad sa 77, Valjevo sa 65 i Kraljevo sa 56 novih slučajeva.

U Čačku i Užicu registrovano je po 49 novoobolelih, u Kruševcu 34, a u Novom Pazaru 31.

U ostalim mestima zabeleženo je manje od 30 novozaraženih.

U bolnicama više od 1.000 zaraženih, na respiratorima 44 osobe

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 15.656 uzoraka od čega je koronavirus potvrđen kod 2.216 osoba.

Borbu sa kovidom izgubilo je još 8 ljudi. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica zaraze koronavirusom preminulo 7.226 osoba.

Na bolničkom lečenju je 1.007 pacijenata, a na respiratorima 44 osobe.

S obzirom na to kojom brzinom raste broj novoobolelih, izvesno je da se delta soj koronavisusa širi brže nego što raste broj vakcinisanih građana.

Zbog tako sve nepovoljnije epidemijske situacije od 16 časova zaseda Krizni štab, mesec dana od poslednjeg susreta kada je preporučena treća doza vakcine. Glavna tema biće model održavanja nastave.

Na sednici Kriznog štaba glavna tema biće početak školske godine, rekla je premijerka Ana Brnabić, ističući da su na razgovore pozvani predstavnici sindikata, prosvetnih radnika, kao i predsednici Foruma beogradskih gimanzija i Udruženja pedijatara. 

Stručnjaci su više puta istakli da da je prioritet da se poštuju epidemijske mere u školama i da se što više nastavnika i profesora vakciniše jer je to način da se deca zaštite. Na sednici Kriznog štaba razgovaraće se i o novim merama na koncertima i utakmicama, kao i o uvodjenju kovid propusnica. 

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je za RTS da je i dalje usporena vakcinacija u Srbiji, dnevno se aplikuje između tri i pet hiljada prvom i drugom dozom, a u jeku vakcinacije bilo je 82.000.

Doktor Bekić kaže da ako se gleda iskustvo drugih država i stav struke, pravo je vreme da se uvedu kovid propusnice, ako postoji zakonska mogućnost, jer će pomoći u sadašnjoj situaciji da ne dolazi do daljeg brzog zaražavanja i sa druge strane biće jedan od motiva da građani koji su limitirani odu na vakcinaciju zato što će olakšati život.