Čitaj mi!

Preminula 1 osoba, nova 564 slučaja koronavirusa - beba zaražena u Ljigu

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 564 osobe od 10.521 testiranog uzoraka. Od posledica zaraze preminula je 1 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 609 pacijenata od kojih je 12 na respiratoru.

U Ljigu šestomesečna beba zaražena kovidom 19

Od dva nova slučaja zaraze kovidom 19 u Ljigu, prisustvo virusa laboratorijski je potvrđeno kod jedne šestomesečne bebe.

Prema poslednjim podacima ukupan broj novootkrivenih slučajeva u Kolubarskom okrugu je 31.

Prema zvaničnim podacima valjevskog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu je potvrđeno 25 novih slučajeva zaraze, po dva u Ljigu, Mionici i Ubu.

U Lajkovcu nema novih pozitivnih na kovid 19.

Porast broja kovid pacijenata u Valjevu i Ljigu evidentiran je 5. avgusta kada je otkriveno 11 novih slučajeva u Valjevu i šest u Ljigu, dok ih u ostalim opštinama u Kolubarskom okrugu nije bilo.

EMA: Još je rano da preporučimo upotrebu buster doza

Još nema dovoljno podataka da se preporuči upotreba treće, buster doze, saopštila je Evropska agencija za hranu i lekove (EMA), nakon što su pojedine zemlje EU rekle da bi od septembra krenule sa davanjem treće doze za najranjiviji deo populacije.

EMA je navela polovinom jula da je potrebno još podataka pre nego što izda preporuku za buster doze, ali najveće zemlje EU poput Nemačke i Francuske nastavljaju sa planovima da daju buster doze u svakom slučaju, preneo je Rojters.

"Sada je rano da potvrdimo kada će biti potrebne buster doze za kovid-19, jer još nemamo dovoljno podataka od vakcinacija i studija koje su u toku, kako bismo utvrdili koliko dugo traje zaštita od postojećih doza", navela je EMA.

Novi rast inficiranih na KiM

Ministarstvo zdravlja u Prištini saopštilo je da je u poslednja 24 časa od 4.666 testiranih, registrovan 271  slučaj infekcije koronavirusom u sredinama pod zdravstvenim sistemom kosovske vlade.

U poslednja 24 časa nije bilo preminulih, a aktivan je 1.321 slučaj.

Vakcinu je primilo još 8.188 osoba. Do danas je 165.190 građana vakcinisano drugom dozom.

Od početka vakcinacije, u svim gradovima u sistemu kosovske vlade date su 478.084 doze vakcine.

Testiran 10.521 uzorak, na respiratoru 12 pacijenata

U Srbiji je u protekla 24 sata od posledica koronavirusa umrla jedna osoba, dok su registrovane nove 564 infekcije od 10.521 testirane osobe.

Na bolničkom lečenju je 609 osoba, od kojih 12 na respiratoru.

Od početka epidemije od kovida-19 je obolela 724.661 osoba, od kojih su 7.133 umrle, podaci su Ministarstva zdravlja.

Urađeno je 4.729.413 testova, a procenat smrtnosti je 0,98 odsto.

Kon: Ne očekujte da struka ćuti, vreme je za nove mere

Cifra od gotovo 600 novozaraženih je iznenađenje, jer su procene bile da će ta brojka ove nedelje ići do 500 na dnevnom nivou i zbog toga je za očekivati uskoro i 1.000 novoobolelih dnevno, upozorio je epidemiolog Predrag Kon, dodajući da situacija polako prelazi u preteću.

Predrag Kon je u razgovoru za Tanjug rekao da su najveće pretnje po epidemijsku situaciju u Srbiji javna okupljanja i slavlja, te nedovoljno vakcinisanih, zbog čega je već sada trenutak da se razmišlja o tome šta nas čeka na jesen i uvode nove mere.

Podaci upozoravaju da je četvrti talas pred nama, a stručnjaci upozoravaju da delta soj polako potiskuje britanski.

Predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, epidemiolog profesorka Ljiljana Marković Denić kaže za RTS da je to telo dalo preporuku da prioritetne grupe za treću dozu vakcine budu one osobe koje imaju poremećaj imuniteta.

Ta treća, buster doza, dodaje, trebalo bi da podigne imunski odgovor i produži njegovo trajanje.