Čitaj mi!

Lekari upozoravaju da se epidemijska situacija pogoršava, u sredu zaseda Krizni štab

U Srbiji su do sada registrovana ukupno 720.353 potvrđena slučaja kovida 19. Od početka epidemije preminulo je 7.105 osoba, a do sada je testirano 4.623.680 ljudi. Na lečenju je 338 pacijenata, 11 na respiratoru, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Svaka zemlja EU sama odlučuje o prihvatanju sertifikata Srbije

Evropska komisija preporučila je građanima trećih zemlja, uključujući Srbiju, da pre puta provere nacionalne zahteve konkretne zemlje članice o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, testu odnosno postojanju antitela.

U Komisiji kažu da se Srbija već nalazi u procesu usklađivanja sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata, ali dok se taj posao ne završi, dokaze o vakcinaciji prvoveravaju zemlje članice ponaosob.

"Kada neko dođe na granicu sa sertifikatom izadatim u trećoj zemlji, tada nacionalne vlasti države članice koja je u pitanju, procenjuju koliko je taj dokumet prihvatljiv i kredibilan prema njihovim nacionalnim pravilima. Tu odluku donosi svaka zemlja članica za sebe", kaže portaprol EK, Adelber Janz.

U Komisiji napominju da se sa sertifikatom iz Srbije može dobiti i EU digitalni sertifikat, ali da je i to u rukama zemlja članica da odluče.

Kada je reč o priznavanju sertifikata treće zemlje, kao ekvilvalenta digitalnom kovid sertifiktu EU, za sada je odobren samo digitalni sertifikat Švajcarske.

"Radimo sa mnogim zemljma, uključujući naše susedstvo, koje su pokazale interesovaje za ovu vrstu usklađivanja sertifikata. Proces je jasan i čim neka zemlja ispuni tehničke uslove, ona može da zatraži i zvanični pristup EU sistemu", kazao je Janz.

U EK navode da je Srbija napredovala u ovom procesu, ali ne mogu da preciziraju kada bi mogla i zvanično da uđe u EU sistemem priznavanja digitalnih sertifikata.

EU: Cilj ispunjen – vakcinisano 70 procenata odrasilih

U Evropskoj uniji do sada je bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 70 procenata odrasle populacije, a 57 procenata je potpuno vakcinisano, objavila je Evropska komisija.

"Cilj da se u EU do kraja jula protiv kovida 19 vakciniše 70 procenata odrasle populacije je ispunjen", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je napomenula da je EU, posle sporog starta vakcinacije, uglavnom uslovljenog problemima u isporuci vakcina, sustigla i prestigla prosek vakinisanih u najvećem delu sveta.

"Brojevi pokazuju da je Evropa među svetskih liderima u vakcinaciji", kaže Fon der Lajenova.

U Briselu napominju da je delta soj, koji je trenutno najzastupljeniji u Evropi, veoma opasan i pozivaju sve koji to još nisu učinili da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i druge.

Dodaje se da će biti obezbeđen dovoljan broj vakcina kako za drugu, tako i za moguću treću dozu, ukoliko bude potrebna, ali i za vakcinaciju mlađe populacije.

"Moderna" ispituje vakcinu i na deci mlađoj od 12 godina

Američka farmaceutska kompanija "Moderna" je saopštila da planira da proširi obim svog ispitivanja vakcine protiv kovida 19 i na mlađu decu, kako bi bolje otkrila retke neželjene efekte, kao što je neka vrsta upale srca o kojoj su nedavno izvestile američke zdravstvene vlasti.

U saopštenju kompanije se navodi da je u pregovorima sa američkom Administracijom za hranu i lekove o uključivanju većeg broja učesnika u studiju koji su mlađi od 12 godina, prenosi AP.

Planirano je testiranje vakcine na oko 7.000 dece, od kojih neka imaju i šest meseci.

Najava dolazi u trenutku kada se broj slučajeva zaraženih kovidom povećava u SAD, a škole se pripremaju za doček učenika.

Istovremeno, regulatori nastavljaju da razmatraju slučajeve retkog oblika upale srca poznatog kao miokarditis, koji je zabeležen kod malog broja tinejdžera koji su dobili injekcije "Moderne" ili "Fajzera".

Američki zvaničnici i nezavisni medicinski stručnjaci saopštili su prošlog meseca da su koristi od vakcina znatno veće od rizika od neželjenih efekata, koji su zabeleženi kod nekoliko stotina ljudi mlađih od 30 godina.

U srpskim sredinama na KiM novi slučaj zaraze koronavirusom

U srpskim sredinama na KiM zabeležen je novi slučaj infekcije koronavirusom, tako da ih je sada dvoje, nakon duže od mesec dana bez obolelih, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Obolela osoba je iz Gračanice, a registrovana je među 18 testiranih.

Od izbijanja epidemije obolelo je 6.039 osoba, a život je od kovida 19 izgubilo 149 osoba. 

Još dvoje zaraženih u Vranju

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testiran je 191 uzorak iz Pčinjskog okruga, od kojih su dva pozitivna na koronavirus.

Obe novozaražene osobe su iz Vranja, navodi se na sajtu tog grada.

Juče je u kovid ambulanti ATD obavljeno 38 pregleda, od kojih 12 prvih i 26 kontrolnih.

Od urađena 23 antigenska testa, svi su bili negativni, kao i jedan brzi.

U kovid bolnicu Zdravstvenog centra primljen je jedan pacijent, a na lečenju su trenutno tri osobe.

Za Kruševac je upućeno jedno lice.

Pojačane kontrole u ugostiteljskim objektima u Austriji

Ministarstvo zdravlja Austrije naložilo je nadležnim vlastima da pojačaju kontrolu poštovanja mera u ugostiteljskim objektima.

Naime, ko želi da koristi usluge ugostiteljskih objekata mora imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu, ili negativan test, a u restoranima potvrdu o vakcinaciji ili negativan test.

Vlasnici lokala su dužni da ta dokumenta zatraže od svih gostiju, ali pošto to nije bio uvek slučaj u poslednje vreme, Ministarstvo je naložilo policiji da sprovede pojačane kontrole.

"Na nekim mestima trenutno se ne vrši kontrola kako treba", kazao je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn dodajući da je naloženo policiji da težište kontrole budu restorani.

"Cilj je da lokali ostanu otvoreni, i da možemo dobro ući u jesen", dodao je ministar.

Samo dosledno poštovanje mera i kontrole mogu pomoći da se broj infekcija drži pod kontrolom, uveren je Mikštajn.

Tokio: Očekuje se pritisak na zdravstveni sistem

Vlasti Tokija, grada domaćina Olimpijskih igara, traže od bolnica da pripreme više kreveta za pacijente obolele od kovida 19, jer se japanska prestonica bori sa povećanjem broja novoinficiranih, saopšteno je na TV kanalu TBS.

S obzirom na to da bolnice primaju sve veći broj kovid pacijenata, vlasti u Tokiju žele da do početka avgusta povećaju bolničke kapacitete i broj kreveta sa sadašnjih 5.967 na 6.406, prenosi Rojters.

U izveštaju kanala TBS se navodi da bi bolnice bi trebalo da razmotre novi plan i odlože (neurgentne) hirurške intervencije, ali i da smanje broj prijema pacijenata obolelih od drugih bolesti.

Dnevni broj novozaraženih u Tokiju u koji su zbog Olimpijskih igara doputovali učesnici, sportisti i delegacije iz inostranstva, juče je iznosio 1.429, dva puta više nego pre nedelju dana. U Japanu je do sada samo 36 odsto populacije primilo bar jednu dozu vakcine.

Kako RTS saznaje, u sredu će biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je trenutna epidemijska situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća. Poručuje da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen.

Objasnio je za koje građane se preporučuje treća doza vakcine, ali i istakao da svi mogu da se jave i prime treću dozu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ističe da je epidemijska situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove nedelje broj novozaraženih na dnevnom niovu preći broj od 300.

Navodi da će u narednom periodu sigurno doći i do četvorocifrenog broja novozaraženih na dnevnom nivou, da je sada hospitalizovano oko 300 osoba, ali da ne očekuje pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada smo imali više od 9.000 hospitalizovanih.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da se tempo širenja koronavirusa ubrzao u nekim zemljama, pa tako prema podacima zasnovanim na izveštajima nacionalnih agencija Grčka i Kipar imaju najveću stopu zaraze od početka pandemije, dok Španija i Portugal registruju najveći broj infekcija identifikovan u poslednjih šest meseci, piše Tas.