Čitaj mi!

Uskoro aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma, šta posebno brine lekare

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da očekuje da danas u Srbiji bude više od 50 odsto punoletnih vakcinisanih građana. Dodaje da bi za tri nedelje trebalo da bude gotova aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma.

Mirsad Đerlek je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se za tri nedelje, možda i manje, očekuje da bude završena aplikacija za pacijente koji se žale na posledice kovida.

"Pokazuje se da veliki broj pacijenata traži pomoć lekara. Ministar Lončar je zadužio doc. dr Gorana Stevanovića sa Infektivne klinike da sa svojim timom naprave taj medicinski deo upitnika gde bi se izvršila neka samokontrola, koliko ljudi mogu da sumnjaju na postkovid sindrom. Ostaje da se usaglasi sa e-Upravom i za tri nedelje bi trebalo da bude dostupno građanima", istakao je Đerlek.

Cilj je, kako kaže, da se bude dostupniji građanima, kako bi oni što pre mogli da zakažu kod lekara i dobiju adekvatnu terapiju za postkovid sindrom.

"Imamo veliki broj pacijenata sa mentalnim oštećenjem, gde je ova situacija ostavila traga na naciju, a imamo i organska oštećenja. Savet je da se obrate izbranom lekaru koji će brzo napraviti anamnezu i odrediti kom specijalisti se dalje javiti za pomoć", naglasio je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Do kraja juna 50 odsto revakcinisanih 

Kada je reč o vakcinaciji, Đerlek je rekao da očekuje da danas Srbija pređe broj od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

"Trenutno imamo 49,9 odsto, treba nam još 6.000. To je veliki uspeh Republike Srbije i očekujem da do kraja juna imamo 50 odsto revakcinisanih", napomenuo je Đerlek. 

Najviše vacinisanih građana je u Priboju – 60 odsto, Nišu 59, Bosilegradu 58. Najmanje vakcinisanih je u Tutinu 14 odsto, Novom Pazaru 23 odsto, Lajkovcu 25.

Brojčano prednjače Beograd, Novi Sad i Niš, u kojima je ukupno jedna trećina vakcinisanih  građana Srbije, rekao je Đerlek.

Naveo je da je tokom vikenda bilo veliko interesovanje stranaca za vakcinaciju u Srbiji. Oko 14.000 stranaca je primilo cepivo u našoj zemlji, najviše iz Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i sporadično iz Albanije.

Govoreći o vakcinaciji mladih, državni sekretar je istakao da brojka od 17,3 odsto još nije zadovoljavajuća, ali da je bolja nego pre mesec dana.

"Da pohvalim mlade koji pokazuju zrelost da pomognu državi da dođemo do što više vakcinisanih i kolektivnog imuniteta", istakao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, do sada je 350.000 građana izvadilo digitalni zeleni sertifikat.