Čitaj mi!

Bački Vinogradi, Bajmok i Đala od sutra u starom režimu, vakcinacija mladih ključna

U Srbiji su od početka epidemije registrovana 714.753 slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je 6.958 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Na bolničkom lečenju je 488 osoba, od kojih su 22 na respiratoru.

U bolnici u Čačku pet pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je pet pacijenata.

U protekla 24 časa nije bilo prijema i otpusta pacijenata.

Od 119 uzoraka iz Čačka pozitivna su dva, iz Gornjeg Milanovca od 15 uzoraka pozitivnih nema, iz Lučana od pet uzoraka pozitivnih nema, i iz Ivanjice od 20 uzoraka pozitivnih nema. Ukupno su registrovana dva pozitivna od 159 uzoraka u Moravičkom okrugu.

Juče je vakcinisano ukupno 189 lica, od toga prvom dozom vakcine vakcinisana su 32 lica (nezakazane vakcinacije), a 157 lica primilo je drugu dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 14 pregleda, od čega 11 prvih pregleda.

U ustanovama socijalne zaštite 12 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih virusom korona zaraženo je petoro korisnika i sedmoro zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od početka pandemije od kovida 19 izlečeno je 5.950 korisnika ustanova socijalne zaštite i 3.092 zaposlena u tim ustanovama.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji takva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Bački Vinogradi, Bajmok i Đala od ponedeljka ponovo rade od 7 do 19 časova

Zbog pandemije koronavirusa, Mađarska je septembra prošle godine ograničila putnički saobraćaj preko granice sa Srbijom na tri granična prelaza – Horgoš, Kelebija i Bački Breg koji rade 24 sata.

Zbog uspešne vakcinacije i povoljne epidemijske situacije u obe zemlje, mađarska vlada odlučila je da od ponedeljka, 14. juna još tri granična prelaza sa Srbijom ponovo rade u starom režimu.

Granični prelazi Bački Vinogradi, Bajmok i Đala radiće od ponedeljka ponovo od 7 do 19 časova, kao pre protivepidemijskih mera.

U skladu sa sporazumom dve zemlje, u Mađarsku je moguće ući samo uz potvrdu ili digitalni sertifikat o potpunoj vakcinaciji, a maloletna osoba može preći granicu nevakcinisana, uz pratnju punoletne imunizovane osobe.

Nevakcinisani putnici u Mađarskoj mogu boraviti samo uz odobrenje policije, uz desetodnevni karantin ili dva negativna pi-si-ar testa rađena u laboratoriji u EU u razmaku od pet dana.

Bez potvrde o vakcinaciji, pi-si-ar testa i karantina građani Srbije mogu do 30 kilometara od granice, sa obavezom povratka u sopstvenu zemlju za 24 sata.

Putnici u tranzitnom saobraćaju mogu da prođu kroz Mađarsku samo preko graničnih prelaza Horgoš i Kelebija, uz dokaz o prebivalištu, odnosno radnom angažmanu u zemljama u kojima privremeno rade i borave.

Granični prelaz Bački Vinogradi od ponedeljka ponovo radi od 7 do 19 časova

U Zlatiborskom okrugu još šest pozitivnih

U Zlatiborskom okrugu još 6 osoba je pozitivno na kovid i to po dva u Arilju, Priboju i Prijepolju.

Od početka epidemije ukupno je u okrugu 28.727 kovid pozitivnih, najviše u Užicu 9.560, a najmanje u Kosjeriću 928.

U bolnicama u okrugu su 64 kovid pacijenta, jedan je na respiratoru dok su u kovid ambulantama  pregledana 192 lica.

Vesić: Beograd pripremio zahteve za Krizni štab u vezi sa popuštanjem mera

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za TV Pink da je u Beogradu zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 52 odsto punoletne populacije, odnosno 723.549 ljudi, a obe doze primilo je 654.558 ili 47 odsto punoletnih građana.

"Od početka masovne imunizacije u Beogradu je do sada dato 1.378.000 vakcina. U populaciji između 65 i 74 godine već smo prešli 81 odsto, to znači da smo u nekim opštinama u populaciji preko 65 godina prešli i 90 procenata, a sa onima koji su preležali koronavirus to je gotovo potpuna zaštita. Sada je fokus na mlađima, od 18 do 30 godina, u Beogradu je situacija bolja nego u drugim delovima Srbije i mi smo na oko 22 odsto, ali to je nedovoljno i trudimo se da ih motivišemo", precizirao je Vesić.

Prema njegovim rečima, sutra je sednica Kriznog štaba, a Beograd je pripremio nekoliko zahteva u vezi sa popuštanjem mera, koje je uputio Kriznom štabu.

"Naši zahtevi su da se produži radno vreme ugostiteljskim objektima do 1 sat, da se dozvoli muzika do 24 sata, omogući izvođenje žive muzike uz poštovanje svih mera. Jedan od zahteva je i da se dozvoli izvođenje nastave u prirodi, dozvola da se održavaju mature uz poštovanje svih protokola Gradskog zavoda za javno zdravlje", navodi Vesić.

Očekujemo da se donese odluka da se od 21. juna u Beogradu, kao i u drugim lokalnim samoupravama u kojima je vakcinisano više od 50 odsto ljudi, omogući održavanje kongresa, koncerata, svadbi, javnih događaja koji do sada nisu mogli da se održavaju, takođe uz poštovanje propisanih mera.

Sutra isplata po 60 evra za nezaposlene

Država će sutra, 14. juna, isplatiti pomoć od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Ta pomoć se realizuje u okviru trećeg paketa mera pomoći za građane i privredu. 

Za razliku od prethodna dva paketa, ovaj paket je po prvi put uključio i pomoć za nezaposlene. 

Prema poslednjem preseku, borbu sa kovidom 19 u Srbiji izgubilo je još sedam osoba, a koronavirus je potvrđen kod 119 od 7.867 testiranih. Na respiratoru su 22 pacijenta.

Broj obolelih na bolničkom lečenju pao je ispod 500 – u kovid bolnicama u Srbiji leči se 488 osoba.

Od 119 novih slučajeva koronavirusa u Srbiji, najviše ih je u Beogradu – 29, dok ostali gradovi beleže jednocifren broj novozaraženih.

U ponedeljak će biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, potvrđeno je u Vladi Srbije.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) odobrila je juče "Fajzerovu" vakcinu za decu od 12 do 15 godina.

Pavle Zelić iz Agencije rekao je za RTS da su sada na delu republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega "Batut", koji moraju da urede sve oko primene vakcine i da definišu sve parametre.

Zelić kaže da je bio 991 slučaj prijavljenih neželjenih reakcija na sve vakcine, a devet ozbiljnijih, prema jučerašnjem preseku, koje su prolazile u kratkom roku, bez dugotrajnih posledica.