Čitaj mi!

Borbu sa kovidom izgubilo 11 osoba, zaraženo 376 ljudi

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je borbu sa kovidom izgubilo 11 osoba. Koronavirus je potvrđen kod 376 ljudi od 9.298 testiranih. Na respiratorima je 68 pacijenata.

Vakcinisano oko 9.500 studenata

Doktorka Mila Paunić iz Studentske poliklinike Beograd kaže za RTS da se za tri i po meseca, od kada traje vakcinacija studenata, imunizovalo oko 9.500 akademijaca.

"Veliki deo njih se vakcinisao u gradovma gde žive pošto je nastava na fakultetima onlajn, pa su verovatno većim delom u svojim gradovima. Svakog dana ima zakazanih studenata", navodi Paunićeva.

Ukazuje da se sve više mladih javlja zbog postkovid sindroma.

"Imali su blage slike ali nekoliko meseci nakon infekcije imaju ozbiljne probleme: srce, pluća, tahikardija, probodi u grudima, glavobolja. Na prvi pogled su sasvim zdravi, a osećaju tegobe. Tu su i problemi psihološke prirode, zbog izolacije", navela je doktorka Mila Paunić.

Kaže da je najveća dilema studenata, kada je reč o vakcinaciji, to da li će uticati na potomstvo. "To ne treba ih brine", rekla je dr Mila Paunić.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 11 korisnika i 36 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 11 korisnika i 36 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.940, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 3.057.

Stigao novi kontingent "Fajzerove" vakcine

U Srbiju je stigao novi kontingent vakcina "Fajzer Biontek", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Stiglo je još 104.130 doza te vakcine.

Reč je o redovnoj isporuci kompanije "Fajzer".

MUP: Svi pripadnici policije moraju da se vakcinišu

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju zaštite zdravlja zaposlenih kao i u cilju stvaranja kolektivnog imuniteta, donelo je odluku da se svi pripadnici Policije vakcinišu protiv koronavirusa, saopštio je MUP.

"Imajući u vidu specifičnosti policijskih poslova i stalnog kontakta policije sa građanima, potrebno je da se svi pripadnici Policije, osim onih kod kojih vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga, vakcinišu", navodi se u saopštenju.

Navode da je vakcinacija protiv koronavirusa preporučena mera od svih relevantnih činilaca - Kriznog štaba za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"Takođe, napominjemo da su zaposleni u obavezi da, u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, sprovode sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi sačuvali svoje zdravlje, kao i zdravlje drugih zaposlenih", saopštava MUP.

Obe doze vakcine primilo je ukupno 1.903.640 građana

Ukupan broj datih doza vakcina u Srbiji je 4.303.504.

Obe doze vakcine primilo je ukupno 1.903.640 građana.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu i onih koji su primili obe doze je 2.399.864. 

Na respiratorima 68 pacijenata

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, na koronavirus pozitivno još 376 uzoraka od testiranih 9.298.

Preminulo je 11 pacijenata, ukupno 6.788 od početka epidemije.

Na respiratorima je 68 pacijenata. 

Beograd ima 59 novih slučajeva, Smederevo 18, Niš 16, Sremska Mitrovica 12, Novi Sad 11, Valjevo, Arilje i Kragujevac 10. 

Epidemijska situacija u Srbiji je sve bolja, ali stručnjaci naglašavaju značaj nastavka vakcinacije.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu, prof. dr Radmilo Janković, rekao je za RTS da potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja, jer se kolektivni imunitet ne postiže sa 50 odsto imunizovanih ljudi.

Cilj jakog imunološkog bedema je 90 do 95 odsto vakcinisanih, i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva, ističe Janković.