Čitaj mi!

Još 18 preminulih, novozaražena 901 osoba

Tokom protekla 24 sata, u Srbiji je od kovida 19 preminulo 18 osoba. Registrovan je 901 novi slučaj zaraze, među 12.089 testiranih uzoraka. Na respiratoru se nalazi 98 pacijenata.

U Novom Sadu potpuno vakcinisano više od 100.000 ljudi

Siutacija u Novom Sadu i Vojvodini je bolja. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naveo je za RTS da su brojevi bolji, ali da nisu takvi da bi moglo da se kaže da možemo da se opustimo.

"Imali smo jedan dobar trend, u smislu da svaki dan imamo manje novooobolelih. Taj broj se kreće između 40 i 50, čak i za vikend, kada uvek imate manji broj testiranih, imali smo i ispod 30 novozaraženih po danu. Ne tako davno, imali smo preko stotinu dnevno novoinficiranih građana", kazao je Vučević.

Dodao je da se beleži i manji broj prvih pregleda, ali da oni koji su zaraženi moraju da idu na bolničko lečenje.

Govoreći o vakcinaciji, Vučević je naveo da je u Novom Sadu potpuno vakcinisano 101.000 građana, dok je samo prvu dozu primilo 35.000 ljudi. Objasnio je da je u Novom Sadu vakcinisano više od 43 odsto punoletne populacije.

"Odlično nam se pokazalo sa tržnim centrima, van svih očekivanja. Mislim da je TC 'Promenada' već prešao preko 2.000 ljudi koji su primili vakcinu u tom centru", kazao je Vučević i dodao da uskoro sa radom kreće i autobus za vakcinaciju.

Kada je reč o izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu, Vučević je naveo da nikad nije video brže otvaranje nekog gradilišta i da se nešto što je do juče bila njiva, pretvori u ozbiljno gradilište.

"Republika radi svoje radove na samoj bolnici, na objektu. Mi kao Grad, radimo sve one okolne infrastrukturne zahteve koji su neophodni da bi bolnica mogla da funkcioniše", kazao je Vučević.

Naglasio je da je veliki izazov za neimare da se bolnica završi od 1. septembra, kada je predviđen rok za izgradnju.

U Beogradu manje od 200 novih slučajeva, u drugim gradovima manje od 50 novozaraženih

Prema poslednjim podacima, u Beogradu je zabeleežno 175 novih slučajeva zaraze, u Novom Sadu 49, Novom Pazaru 35, dok je u Nišu zabeleženo 35 novih slučajeva.

U Valjevu je registrovan 21 slučaj zaraze, a u Kragujevcu i Smederevu po 20 novih slučajeva.

Po 16 slučajeva registrovano je u Čačku, Šapcu i Jagodini, dok je u ostalim naseljenim mestima zabeleženo manje od 15 novih slučajeva. 

Pad broja novozaraženih u svim sredinama na Kosovu i Metohiji

Masovna imunizacija stanovništva nastavljena je i na Kosovu i Metohiji. U albanskim sredinama, prvu dozu vakcine primilo je oko 30 hiljada stanovnika, a u srpskim, pod zdravstvenim sistemom Srbije, obe doze dobilo je oko 13 hiljada ljudi.

Cilj je da u srpskim sredinama bude najmanje 20 hiljada vakcinisanih, sa obe doze.

Pad broja novozaraženih beleži se u svim sredinama na Kosovu i Metohiji, bilo da se radi o srpskim ili albanskim.

Manje je od šest hiljada aktivnih slučajeva, a u kovid bolnicama na Kosovu ima i slobodnih kreveta.

Izveštaj Andrije Igića

Na respiratoru 98 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 901 novi slučaj koronavirusa, od 12.089 testiranih uzoraka, a preminulo je 18 osoba.

U bolnicama širom zemlje nalazi se 3.311 obolelih od kovida, od kojih je 98 na respiratoru.

Od početka pandemije u Srbiji su na koronavirus testirane 3.977.053 osobe, obolelo je 704.398 građana, a preminulo 6.629 pacijenata.

Procenat smrtnosti je 0,94.

Epidemijska situacija u Srbiji je povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali stručnjaci upozoravaju da je i dalje potreban oprez.

Imunolog Dušan Popadić rekao je za RTS da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni ako se ne uspori imunizacija.

Popadić je rekao da se u poslednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedelja, ali ne još dovoljno dobro.

"Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca, svi treba da se pridržavaju propisanih mera – u zatvorenom prostoru s maskom, bez obzira na vakcinu", istakao je imunolog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je u poslednjih šest dana, od kada je najavljeno da će oni koji se vakcinišu dobiti 3.000, utrostručen broj dnevno vakcinisanih. 

"Imamo trostruko uvećanu vakcinaciju nego prošle nedelje. Imamo 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo je između 8.000 i 9.000. Time zaustavljamo bolest, infekciju", konstatovao je predsednik.

Vučić je obišao punkt za vakcinaciju u kasarni "Dedinje" namenjen pripadnicima garnizona Beograd i članovima njihovih porodica.