Čitaj mi!

Opada broj novoobolelih, mesta za vakcinaciju otvorena i vikendom – nije potrebno zakazivanje

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 699.574 osobe, a zabeleženo je 6.539 smrtnih slučajeva. Na bolničkom lečenju nalazi se 3.869 pacijenata od kojih je, 135 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Poboljšava se epidemijska situacija u Rasinskom okrugu

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje na području Rasinskog okruga od petka do danas kovid 19 potvrđen je kod još 42 osobe.

U Opštoj bolnici hospitalizovano je 29 pacijenata. Od početka epidemije do danas obolela je ukupno 21.000 ljudi, umrlo 518.

Epidemijska situacija se poboljšava o čemu svedoči i manji broj pregleda u kovid ambulanti, dnevno od 20 do 50.

Masovna imunizacija obavlja se u Hali sportova vakcinama "Sinofarm", "Fajzer" i "sputnjik", kao i u 25 seoskih ambulanti vakcinom kineskog proizvođača. Do sada je vakcinisano 60. 790 ljudi, a revakcinisano 49. 430 osoba.

Kraljevo: Odziv zadovoljavajući, dato više od 65.000 doza vakcina

Odziv Kraljevčana za vakcinaciju danas je sasvim zadovoljavajući, tvrde zdravstveni radnici.

Masovna imunizacija građana u Sportskom centru "Ibar", odnosno novoj hali sportova u Ribnici, obavlja se i nedeljom, kao i svakog drugog dana, u periodu od 8 do 20 časova.

Deset timova za vakcinaciju je angažovano i danas, i radiće u dve smene.

Doktorka Aleksandra Todorović rekla je za RTS da je zaključno sa jučerašnjim danom dato više od 65.000 doza, od toga je više od 29.000 punoletnih lica primilo obe doze vakcine. "Imamo sve četiri vakcine, radimo svakog dana, podeljeni smo u dve smene, po pet ekipa", rekla je doktorka.

"Fajzerove" vakcine su odobrene i za decu od 16 godina uz saglasnost pedijatra i za trudnice od 4. meseca trudnoće uz saglasnost izabranog ginekologa, navela je dr Todorović.

Prema njenim rečima, intersovanje je veliko. Apelovala je na građane da se vakcinišu.

U Kraljevu je za proteklih 24 časa registrovano još 18 slučajeva zaraze koronavirusom. U kovid bolnici je preminulo još dvoje pacijenata od posledica bolesti. Ukupno je u Kraljevu preminulo 355 osoba od počekta epidemije.

Izveštaj Ratka Bečkog

Mobilni autobus za vakcinaciju danas ispred TC "Big" Rakovica

Prvi mobilni autobus za vakcinaciju u Srbiji biće svaki dan na drugoj lokaciji, u petak smo krenuli iz Obrenovca, juče smo bili na Adi Ciganliji, a danas smo u Rakovici, ispred Tržnog centra "Big", izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je obišla ovaj mobilni autobus.

Prema njenim rečima, mobilni autobus će biti od 10 do 17 časova na ovom mestu gde vlada veliko interesovanje, a građanima je na raspolaganju "Sinofarm" vakcina.

"Pomoću ovog autobusa možemo stići do svakog mesta, svakog čoveka, svakog sela u Beogradu i gde god i jedna osoba postoji koja želi da se vakciniše mi ćemo stići do nje. Juče se na Adi Ciganliji vakcinisalo više od 114 osoba uglavnom mlađe populacije. Ljudi koji su došli da uživaju u prirodi videli su ovaj autobus i nisu mogli da veruju da tako nešto postoji. Mi smo jedinstveni u ovom delu Evrope kada su u pitanju sve inovacije jer brinemo o ljudima. Želimo da punktovi za vakcinaciju budu dostupni jer je vakcinacija jedini način da se pobedi ovaj virus", rekla je Stanisavljević.

Vesić: U Beogradu vakcinisano skoro 625.000 ljudi

Prema zvaničnom izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano je 624.965 lica, što iznosi 44,9 odsto punoletne
populacije, rekao je Goran Vesić u  jutarnjem programu RTV Pink.

Revakcinisano je 496.018 lica, što iznosi 35,6 odsto punoletne populacije našeg grada. Očekujem da najkasnije u ponedeljak bude revakcinisano pola miliona naših građana", poručio je zamenik gradončelnika.

U populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano je 74,63 odsto ljudi.

"Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je dato 1.120.983 doza vakcina. Potrebno je da se vakciniše još 70.987 osoba kako bismo vakcinisali pedeset odsto punoletne populacije. Naš konačni cilj je da 750 hiljada građanki i građana Beograda vakciniše", poručio je Vesić i pozvao sve koji to još nisu učinili da se vakcinišu.

U Srbiji 3.869 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 3.869 hospitalizovanih pacijenata. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 135 osoba.

Prema poslednjem preseku, još 20 pacijenata je preminulo od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 1.056 osoba, od 11.920 testiranih.

Opada broj novoobolelih od kovida 19 širom Srbije. Uspešno se nastavlja imunizacija. U Srbiji je, prema poslednjim podacima, ukupno dato 3.775.080 doza vakcine, a 1.645.273 građana je primilo obe doze cepiva.

Mesta za vakcinaciju otvorena su i vikendom – i nije potrebno zakazivanje.

Jednu od četiri vrste vakcine građani mogu da prime u domovima zdravlja, sportskim i kulturnim objekatima, na sajmovima, u tržnim centrima, ali i u autobusima.

Očekuje se da će nova sednica Kriznog štaba biti sredinom naredne nedelje.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavio je da su sve vakcine protiv koronavirusa apsolutno bezbedne, o čemu svedoči i podatak da je do sada zabeleženo samo 890 neželjenih reakcija, odnosno mnogo manje od jednog procenta datih doza.

Naglasio je da se koronavirus ne predaje i pokazuje da je "vrlo otporan i žilav" na sve pokušaje da mu se suprotstavi, osim kada je reč o vakcinama.

Krizni štab za vanredne sitauacije Svilajnca ukinuo je juče vanrednu situaciju na teritoriji opštine zato što se epidemiološka situacija izazvana koronavirusom poboljšala, saopšteno je iz te lokalne samouprave.

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba najavio je da će se sledeće nedelje možda razgovarati o prisustvu publike na sportskim terenima u ograničenom broju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">