Čitaj mi!

Postignut dogovor o proizvodnji vakcine "sputnjik", Torlak bi mogao da je pravi već u maju

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "sputnjik V" protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu "sputnjik". Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Sputnjik V.

Direktor RDIF-a Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost Vladi Srbije na konstantnoj podršci i poverenju u vakcinu "sputnjik".

"Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile 'sputnjik' i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji", rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-u na podršci u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Rekao je da će proizvodnja vakcine "sputnjik" u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu jugoistočne Evrope.

"Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine 'sputnjik V' iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti", rekao je Popović.

Prvi kontingent vakcine "sputnjik" u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija ovim cepivom počela je 6. januara.

"Sputnjik" je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je, prema podacima objavljenim u časopisu Lanset, efikasna 91,6 odsto. Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dve doze.