Čitaj mi!

Tabanovce, Vučić predao Zaevu prvi kontingent Fajzerovih vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent od 4.680 vakcina protiv koronavirusa. Srbija nema nikakvih drugih interesa osim što pokazuje prijateljstvo prema građanima Severne Makedonije, istakao je Vučić. Zoran Zaev poručio je da je to što je srpski narod odvojio svoje vakcine za njegovu zemlju velika i ozbiljna poruka bratstva i prijateljstva, koju neće zaboraviti.

Na graničnom prelazu Tabanovce, Zoran Zaev je dočekao Aleksandra Vučića, koji mu je uručio 4.680 Fajzerovih vakcina neophodnih za imunizaciju građana protiv koronavirusa.

"Doneli smo 4.680 vakcina, to je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću", rekao je Vučić. Zaev je na to uzvratio – hvala vam puno.

"Inicijativa za donaciju je potekla od predsednika Vučića i važno je da su prve vakcine stigle od naše prijateljske Srbije", rekao je Zaev. 

Predsednik Srbije poručio je, nakon predaje donacije premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvog kontingenta vakcina, da je srećan što ta zemlja može da krene u imunizaciju i što je Srbija mogla da pomogne braći i prijateljima.

"Srećan sam što građani Severne Makedonije mogu da krenu u imunizaciju i pre nekih drugih u regionu, u ovom delu sveta, i što smo mogli da pomognemo braći i prijateljima", naglasio je Vučić u obraćanju na graničnom prelazu Tabanovce.

Srbija nema nikakvih drugih interesa sem da pokazuje prijateljstvo prema svim građanima Severne Makedonije, naglasio je predsednik.

"Ništa osim da naše prijateljstvo napreduje i da uvećamo ekonomsku saradnju i da možemo da živimo ne samo kao najbliži susedi već i kao najbolji prijatelji", poručio je Vučić.

Mogli smo još pre 10 dana to da uradimo, dodao je Vučić, ali da smo imali mnogo problema sa dobijanjem dozvole za izvoz, pošto striktne procedure moraju da se poštuju. 

"Vakcine stigle čim je završena procedura sa Fajzerom"

Predsednik Srbije je istakao da je kompanija Fajzer tražila da se vakcine predaju po svim procedurama.

Vučić je rekao da su sinoć završene sve procedure za donaciju Fajzerovih vakcina Severnoj Makedoniji i da je sve učinjeno da se one što pre dopreme kako bi počela imunizacija zdravstvenih radnika u toj zemlji.

Vučić je novinarima na Tabanovcima rekao da se odmah po završetku procedura sa Fajzerom čuo sa Zoranom Zaevom, pa su se dogovorili da se požuri sa isporukom vakcina i zato je to učinjeno već danas.

Sve druge doze stizaće na vreme, i pitanje je tehnike, odgovorio je Vučić na novinarsko pitanje šta je bio problem i zašto je došlo do odlaganja dopremanja vakcina.

Vučić je objasnio da Srbija ima ugovor sa Fajzerom kada je naručivala velike količine vakcina i kroz Kovaks program i kroz bilateralni ugovor sa Fajzerom, koji je predviđao da vakcine ne smeju da se otuđuju.

"Mi ne možemo neke druge vakcine da vam damo, jer sve firme rade na zaštiti svojih proizvoda", napomenuo je Vučić i dodao da je Srbija Fajzeru morala da pruži sve potrebne garancije koje se odnose na transport i druge uslove i da su ovi ugovorni problemi rešeni.

Zoran Zaev izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru Zlatiboru Lončaru što su izdejstvovali saglasnost od Fazera i pružili prvu pomoć u vakcinama koja, kako je rekao, mnogo znači.

Zahvalio je i srpskom narodu na ogromnoj solidarnosti koju je iskazao i istakao da će vakcinama iz Srbije biti vakcinisani medicinski radnici u kovid centrima.

Medicinarima koji učestvuju u vakcinaciji po 10.000 dinara

Predsednik Vučić izjavio je da će zdravstveni radnici koji su učestvovali u procesu vakcinacije u Srbiji dobiti dodatnu podršku od 10.000 dinara.

Vučić je zahvalio zdravstvenim radnicima i istakao da su taj predlog prihvatili premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, dobra vest za građane Srbije je da je potrošeno 840.000 doza vakcina, odnosno 635.000 ljudi je vakcinisano, a neki su primili i drugu dozu.

"Hvala svim zdravstvenim radnicima koji su učestvovali u vakcinaciji", rekao je Vučić.

"Krizna vremena pokazala da važi – u se i u svoje kljuse"

Aleksandar Vučić izjavio je da će i iz EU stići vakcine u zemlje regiona i da će nam one biti potrebne kada god da stignu, ali da je i ova situacija pokazala da u kriznim vremenima važi, pre svega, ono "u se i u svoje kljuse".

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako komentariše to što do danas iz EU nije stigla nijedna vakcina u Srbiju, Severnu Makedoniju, BiH, Crnu Goru ni Albaniju, iako je EU te vakcine iz Kovaks programa dobila pre dva meseca.

"Stići će i iz EU, kad god dođu dobrodošle su, jer nama je potrebno mnogo vakcina, trajaće korona više godina i biće nam potrebne", naveo je Vučić.

Dobro je ako mi možemo jedni drugima da pomognemo, naglasio je on.

"Kada su krizna i teška vremena naučio sam, pošto sam malo stariji i iskusniji po tom pitanju od Zaeva, uvek u se i u svoje kljuse, a onda tek sve drugo", naveo je Vučić.

Dodao je da će nam mnogo značiti kada budemo dobili vakcine u martu ili aprilu, jer ćemo morati i tokom leta i jeseni da vakcinišemo ljude.

Tako da hvala EU na tome, naglasio je Vučić.

Upitan da li očekuje da se uskoro BiH i Crna Gora priključe inicijativi "Mali Šengen", čiji se značaj za region i interese građana pokazao i u ovoj situaciji, Vučić je rekao da su svi dobrodošli.

"Svi su dobrodošli, i Sarajevo i Podogorica i Priština, i nemamo nikakav problem s tim, i Zaev će to isto da kaže", naveo je Vučić.

"O donaciji vakcina razgovaramo i s drugima u regionu"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i s drugim zemljama u regionu razgovara o pomoći i donaciji vakcina i dodao da to nije posao koji se završava za 24 sata.

"To su stvari i pregovori koji traju mesecima unazad. Razgovaramo i s drugima u regionu, ali ne samo da je Severna Makedonija bila najbrža i pokazala najveće interesovanje, već imamo i prijateljske odnose i to je bila naša dužnost", kazao je Vučić.

Kada kažete da su u Srbiju stigle vakcine, to je rezultat rada koji je trajao mesecima, kazao je predsednik i dodao da sutra u Srbiju stiže 41.000 doza Fajzerovih vakcina, a da se narednih dana očejkuje i Astra-Zeneka.

Zaev: U svetu postoji deficit vakcina

Ponosan sam što smo članica NATO-a, ali svi smo svesni da nedostaju vakcine u svetu, izjavio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Makedonski premijer je kazao to odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše svoju izjavu da Severna Makedonija, iako je članica NATO-a, nema nijednu vakcinu, dok Srbija, koja je bliska i s Rusijom i s Kinom, ima nekoliko vakcina, uključujući i američku.

"Mi smo mala zemlja, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana pravili smo dogovor sa Fajzerom i sa Sinofarmom iz Kine, za vakcinu koja bi trebalo da stigne kod nas uskoro, ali definitivno postoji deficit vakcina u svetu", kazao je Zaev.

Vučić je rekao da kao što je makedonski premijer ponosan na to što je Severna Makedonija član NATO, on je, kaže, ponosan na to što je Srbija vojno neutralna.  

Inače, Zaev je rekao da je Severna Makedonija srećna što srpski narod ima više vakcina i izrazio zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić što je srpsko rukovodstvo, kao i narod, bilo spremno da vakcine koje ima podeli sa makedonskim narodom.

Zaev je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa inicijativom "Mali Šengen", rekao da to što rade Srbija, Severna Makedonija i Albanija jeste primer saradnje koja samo unapređuje saradnju koju imamo kroz evropske procese, kao što je Berlinski proces, ali i sve ostale vrste saradnje.