Čitaj mi!

Krizni štab: 31. 12. i 1. januara restorani i kafići radiće do 18 sati, prehrambeni objekti do 20

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su od posledica kovida 19 preminule 43 osobe, novozaraženih je 2.559 od testiranih 11.190. Krizni štab je odlučio da neće biti organizovanog dočeka Nove godine, a 31. decembra i 1. januara ugostiteljski objekti radiće do 18 sati, a prodavnice prehrambenih proizvoda do 20 časova. Sutra sednica Vlade.

Radojičić: Za doček u krugu bliskih ljudi, zdravlje građana na prvom mestu

Mislim da ne treba da ima dileme i da ne sme biti većih okupljanja već da za doček budemo u krugu bliskih ljudi, navodi za RTS gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. 

"Ja razumem mlade ljude koji su željni druženja, željni da svoju energiju usmere u tom nekom pravcu zabave i tog nekog lepog raspoloženja, ali ih molim da poštuju mere jer ova godina je specifična, biće još novih godina, slavićemo zajedno, ove godine se čuvajte", poručio je Radojičić.

Ističe da su sve mere koje će važiti za Novu godinu usmerene ka tome da rizici budu što manji jer je, kako kaže, zdravlje građana na prvom mestu.

Odluke Kriznog štaba za Novu godinu, sutra u 15 časova konferencija za novinare

Krizni štab doneo je odluku da 31. decembra i 1. januara restorani i kafići rade do 18 sati, a prehrambeni objekti do 20 sati.

Neće biti organizovanog dočeka Nove godine niti reprize. 

Mere koje su na snazi ostaju do 11. januara, a današnje odluke Kriznog štaba važe samo za 31. decembar i 1. januar.

Sutra će zasedati Vlada Srbije.

Sednica Kriznog štaba održana je u Palati "Srbija". Za sutra u 15 sati zakazana je konferencija za novinare, na kojoj će biti predstavljene detaljne odluke.

Najviše novozaraženih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu...

Najviše novozaraženih ima Beograd 683, Novi Sad 146, Niš 135, Kragujevac 72, Kraljevo 65.

Slede Šabac 62, Pančevo 47, Jagodina 46, Subotica 46, Zrenjanin 42, ostali gradovi imaju manje od 40 novozaraženih.

Na KiM još osam preminulih i 181 novoinficirana osoba

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa još osam osoba je preminulo od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.317 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 181 novi slučaj infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.002 uzorka.

Aktivno je 9.515 slučajeva.

Hospitalizovano 9.728 osoba

U Srbiji su u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminula 43 obolela, testirano je 11.190 osoba, od kojih je 2.559 bilo pozitivno na virus, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju nalazi se 9.728 pacijenata obolelih od kovida 19, od kojih je 288 na respiratoru.

Od početka pandemije koronavirusa, u Srbiji je testirano 2.253.975 osoba, od kojih je 328.619 bilo pozitivno na virus, a 3.073 pacijenta su preminula.

U toku sednica Kriznog štaba

Krizni štab razmatra trenutnu epidemijsku situaciju u zemlji i odlučuje o merama za praznike.

Sednici prisustvuje premijerka Ana Brnabić.  

Sednica Kriznog štaba (Tanjug)

Prema proceni epidemiologa, potencijal virusa se polako spušta. Broj novih slučajeva se smanjuje, ali je i dalje mnogo smrtnih slučajeva kao i obolelih od kovida u bolnicama.

Kroz privremenu kovid bolnicu u beogradskoj 'Areni' od 25. oktobra prošlo je 2.080 pacijenata, a trenutno je na lečenju 413 osoba.

"Statistički podaci pokazuju da je veći broj otpusta nego prijema, ali nema mesta opuštanju. Ostali su pacijenti s težom kliničkom slikom i neretko na lečenju budu i do mesec dana. Svih 350 mesta na kiseoniku je popunjeno", rekao je za RTS upravnik te privremene kovid bolnice, doktor Predrag Bogdanović. 

Upravo zbog toga lekari upozoravaju da sada ne sme da se napravi greška i da se počne sa opuštanjem posebno pred predstojeće praznike.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je strogo protiv bilo kakvog popuštanja mera za novogodišnje praznike, 31. decembra i 1. i 2. januara, i da očekuje da takva bude i odluka Republičkog kriznog štaba.