Čitaj mi!

Preminulo 49 pacijenata, koronavirusom zaražena još 4.091 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica zaraze koronavirusom preminulo 49 pacijenata. Zaražena je još 4.091 osoba. Testirano je 15.387 osoba a na respiratoru je 312 pacijenata.

Fabrici: Deo vakcina koje je naručila EU biće prebačen u Srbiju

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će deo vakcina koje je EU naručila kroz međunarodne ugovore biti prebačen na Zapadni Balkan, u ovom slučaju u Srbiju.

''Ne samo da ćemo da obezbedimo transport nego ćemo i platiti ovu donaciju. Jedna vakcina je do sada odobrena od strane evropskog regulatora, "Fajzerova" vakcina, distribucija širom EU sledi. Radimo na tome da bude obezbeđena za najugroženije grupe, i to je takođe i u slučaju Srbije'', kazao je Fabrici za TV N1.

Najavio je da će i u 2021. ono što bude dostupno u Uniji biti dostupno i u Srbiji.

''To neće biti lako, kovid neće nestati tek tako. Postoji rizik da bi ta mutacija mogla da donese dodatne probleme, čitam medijske izveštaje da će vakcina, takva kakva je, biti u mogućnosti da zaštiti ljude i u ovom slučaju. Zajedno smo u ovome, to je važno. Realisti smo, ali i optimisti'', kazao je Fabrici.

(Tanjug

Tiodorović: Nema potrebe za zabranom kretanja za Novu godinu

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da ne očekuje da će biti zabrane kretanja za vreme Nove godine i da misli da to nije neophodno ako se poštuje radno vreme i ostale mere.

Tiodorović je, međutim, dodao da još nema uslova za ublažavenje postojećih mera.

"Ako ozbiljno analiziramo rezultate, možemo uočiti da postoji blaga tendencija pada broja obolelih, pozitivnih i preminulih, ali to se ne odnose na velike centre. U kliničkim centrima i velikim bolnicama se ne može uočiti pad, i one su i dalje preopterećene. Na ivici su izdrživosti. To nisu elementi da počnemo da olakšavamo mere i da počnemo da razmišljamo o tome da se one ublaže", rekao je Tiodorović za TV N1.

On je dodao da je medicinski deo Kriznog štaba saglasan po tom pitanju da nema elemenata koji bi govorili u prilog olakšavanju mera.

U Zaječaru 41 novozaražena osoba

U Zaječaru je u poslednja 24 časa, na osnovu 114 obrađenih uzoraka, registrovan 41 novozaraženi virusom korona, objavljeno je na sajtu grada.

Tokom poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od kovid-19 infekcije u ZC Zaječar.

Od ukupnog broja novozaraženih 19 osoba su ženskog i 22 muškog pola, starosti od 14 do 81 godine.

Na Infektivnom odeljenju smešteno je 49 pacijenata, na Grudnom odeljenju 46 pacijenata i na Odeljenju produženog lečenja 15 pacijenata.

Jedan pacijent je transportovan u KC Niš.

Na kiseoničkoj potpori je 57 pacijenata, na sva tri odeljenja ZC Zaječar koja su u covid sistemu.

Na sva tri odeljenja preostalo je još 10 slobodnih mesta za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.

Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

U Boru 27 novozaraženih, oporavile se 54 osobe

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok", u Boru su u poslednja 24 časa otkrivena 27 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok su se 54 osobe oporavile, objavljeno je na sajtu grada.

Time je ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji Bora 594.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Boru hospitalizovano je 85 bolesnika, od kojih je 74 pozitivno na virus.

U toku jučerašnjeg dana u kovid ambulantu "Metalurg" javilo se 39 pacijenata sa potencijalnim simptomima virusa, u ambulanti "Rudar" zabeleženo je 45 kontrolnih pregleda, dok su na prijemnim odeljenjima gradske bolnice zabeležena 84 pregleda.

Na čekanju je 47 rezultata prethodno uzetih briseva.

Hospitalizovano 100 osoba u Kraljevu, jedna preminula

U Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu trenutno je hospitalizovano 100 kovid pacijenata, a u protekla 24 časa jedna osoba je preminula od posledica virusa, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Na intenzivnoj nezi nalazi se 12 pacijenata, od kojih je 10 na neinvazivnoj terapiji, a dva su intubirana.

Tokom protekla 24 časa primljeno je 10, a otpušteno 11 pacijenata.

U istom periodu, u kovid ambulanti pregledano je 247 pacijenata.

Zaraženo 1.688 korisnika u ustanovama socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih danas je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 1.688 korisnika i 874 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo rada.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 2.810, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 1.119.

Na KiM još šest preminulih i 309 novoinficiranih osoba

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je još šest osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.290 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 309 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.287 uzoraka.

Aktivno je 10.478 slučajeva.

Sutra u 8.00 nova sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra u osam sati, potvrđeno je za Tanjug.

Na njoj će biti analizirana aktuelna epidemijska situacija, sagledani efekti mera koje su od ponedeljka na snazi.

Krizni štab bi, kako je najavljeno, sutra trebalo da razmatra i eventualne mere za novogodišnje praznike.

Broj zaraženih po gradovima

Od ukupnog broja novozaraženih, najviše je iz Beograd 1.009. Slede Novi Sad 252, Kragujevac 135, Niš 126, Šabac 119, Kraljevo 118, Kruševac 81, Pančevo 76.

Zatim Čačak 68, Smederevo 64, Vranje 62, Užice 59, Valjevo 56, Subotica 52, Loznica 50.

Ostali gradovima imaju manje od 50 novozaraženih.

Prve vakcine protiv koronavirusa u Srbiji su primili premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošavljanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Tokom dana vakcinu će primiti i 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 u Novom Sadu. Napravljeni su i detaljni planovi za naredne dane i spiskovi svih osoba koje su se javile da bi želele da prime vakcinu.

Kriterijum je da su korisnici gerontoloških centara i stariji od 65 godina. Napravljen je i registar vakcinacije kako bi se znalo kada neko treba da primi drugu dozu.

Premijerka Ana Brnabić je poručila da je danas dan za osmehe jer se obeležava početak kraja epidemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

"Ja sam ispred Vlade, kao neko ko vodi Krizni štab, osećala obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da u ovu vakcinu verujemo kao i u institucije", rekla je premijerka.

Dodala je da je dogovor bio da ona i predsednik Vučić prime različite vakcine, i da će on verovatno primiti vakcinu iz sledećeg kontingenta.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je ponosna što je Srbija jedna od zemalja koje su među prvima nabavile vakcinu.

"Do sada samo u borbi protiv korone imali jednu pasivnu borbu gde smo se sklanjali, od danas krećemo u aktivnu borbu gde imunizacijom jačamo našu populaciju", dodala je ministarka.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je danas veliki dan za Srbiju i Evropu jer počinjemo sa kontraofanzivom, "počinjemo borbu s oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina".

Istakao je da je i dalje vanredna situacija u bolnicama i da zdravstveni radnici ulažu ogroman napor da sačuvaju živote ljudi.