Čitaj mi!

Preminula još 54 pacijenta, koronavirusom zaraženo još 3.534 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 3.534 nova slučaja koronavirusa, a preminule su još 54 osobe. Hospitalizovano je 9.604 osoba dok se 313 pacijenata nalazi na repsiratoru.

Stiglo još 50 uzoraka vakcine Sputnjik V u Srbiju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Rusija u subotu poslala Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije još 50 uzoraka vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa, radi registracije te vakcine.

Brnabićeva je gostujući na televiziji Pink rekla i da će u toku naredne nedelje ruska strana poslati još neke reagense i dokumentaciju.

"Hvala partnerima iz Ruske federacije, jer na najefikasniji način rade sa nama na ispitivanju valcine Sputnjik V. Hvala im na partnerskom odnosu", rekla je Brnabićeva.

Navela je da će prve doze za vakcinaciju stanovništva stiću u Srbiju do kraja godine, a prvo će stići "Fajzeorova" vakcina jer je sa tim proizvođačem Srbija prvo sklopila ugovor.

"Mi smo potpisali bilateralne ugovore sa Fajzerom, Sputnjikom V i sa kineskim Sinefarmom. Po planu isporuke deo vakcina očekujemo do kraja godine. Prvo Fajzerove. Nadam se da ćemo dobiti i vakcine od kineskih i ruskih partnera, a od januara i februara veće količine", rekla je premijerka. 

 

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo ukupno 2.969 ljudi

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 2.081 korisnika i 888 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 2.212, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama 988.

Na KiM još 8 preminulih i 223 novoinficirane osobe

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je još osam osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.256 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 223 nova slučaja infekcije korona virusom na osnovu testiranja 1.001 uzorka.

Aktivan je 11. 081 slučaj. Na bolničkom lečenju je više od 500 obolelih.

Gotovo trećina novoregistrovanih slučajeva iz Beograda

Od 3.534 nova slučajkoronavirusa u poslednja 24 sata, 1.065 je registrovano u Beogradu. U Novom Sadu je registrovano 213, Kragujevcu 129, Nišu 127 i Zrenjaninu 101 slučaj.

Kraljevo, Užice, Šabac, Valjevo, Pančevo, Subotica i Smederevo imaju registrovanih više od 50 slučajeva dok je u ostalim gradovima u Srbiji registrovano nanje od 50 slučajeva koronavirusa u poslednja 24 sata. 

 

Ukupno registrovano više od 300.000 slučajeva koronavirusa

U Srbiji je od početka epidemije registrovano 300.062‬ sličaja koronavirusa dok je od posledica izazvanih ovim virusom preminulo 2.686 osoba.

U poslednja 24 sata testirano je 11.068 osoba od kojih je 3.534 bilo pozitivno na kovid-19 dok su 54 pacijenta umrla.

Hospitalizovano je 9.604 osoba dok se 313 pacijenata nalazi na repsiratoru.

U Kruševcu je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorena nova kovid bolnica, kapaciteta 500 mesta, koja će doprineti jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da u svakom slučaju potencijal virusa polako pada, ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša.

"Medicinski deo Kriznog štaba ne podržava popuštanje mera, relanost je takva kakva jeste, zreli smo ljudi, videćmo", rekao je Kon.  

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je primetan blagi pad broja novozaraženih koronavirusom, ali je upozorio da je zdravstveni sistem i dalje prenapregnut.

Tiodorović je poručio onima koji dolaze u Srbiju da se ponašaju kao u državama iz kojih dolaze, Austriji, Nemačkoj, gde su na snazi vrlo stroge mere.

Intenzivna nega kovid bolnice Kliničkog centra Niš je pod konstantnim pritiskom već devet meseci, a posebno u ovom trećem piku epidemije koronavirusa kada je gotovo svakog dana na ivici maksimalnih kapaciteta, izjavio je direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.