Čitaj mi!

Novi presek: 52 osobe preminule, 3.888 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 3.888 slučajeva koronavirusa, a preminulo je još 52 osobe.

Radmilo Janković: Malo je mirnije, ali ne sme da nas zavara

U niškom kliničkom centru kažu da se smanjuje broj zaraženih na bolničkom lečenju, ali upozoravaju da mesta opuštanju nema.

Načelnik Klinike za anesteziju Radmilo Janković ukazuje da i dalje postoji veliki pritisak na intenzivnu negu, juče je bilo kritično 66 pacijenata.

"Za sada je malo mirnije, imamo par slobodnih mesta. Generalno imamo slobodnih mesta i ono, što ja znam, da sve okolne kovid bolnice imaju kapacitete da prime i da i je intenzitet prijema manji i da je broj otpusta bio veći", navodi Janković.

Možda ovo, kaže, deluje kao neko smirivanje, ali ne bi smelo da se desi da ovo zavara bilo koga sa nekim popuštanjem mera, naročito ne oko Nove godine.

"To se možda neće videti oko Nove godine, ali ponovo janura. Zaista ovo postaje i više nego iscrpljujuće, nema nikakvog razologa za nekim posebnim olakšavanjem, u smislu masovnih okupljanja i proslava to svakako ne. Moramo se strpiti narednih mesec-dva. Vakcina je već na vidiku, krenuće imunizacija", istakao je Janković.

Zamolio je za strpljenje narednih par meseci kako bismo naredno leto dočekali u skladu sa životima kakve smo nekada vodili.

Izjava Radmila Jankovića

Zaraženo 2.917 osoba u ustanovama socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare registrovano je 2.917 zaraženih koronavirusom - 2.042 korisnika i 847 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji do sada je izlečeno 2.146 korisnika i 977 zaposlenih.

Najviše novoobolelih u Beogradu

Najviše novoobolelih i dalje je u Beogradu – 1.002. Slede Novi Sad (282), Kragujevac (159), Kraljevo (137), Niš (124), Pančevo (87), Zrenjanin (80), Smederevo (73), Užice (69), Šabac (68), Subotica (57), Valjevo (54). Ostala mesta imaju manje od 50 novoobolelih. 

Na respiratorima 326 osoba

U poslednja 24 sata na novi koronavirus testirano je 12.578 osoba, od čega je 3.888 bilo pozitivno. Preminula su još 52 pacijenta. Na respiratorima je 326 osoba. 

Epidemiolozi upozoravju da su bolnice pretpane i da je broj prijema i dalje veći od broja otpusta.

Apelovali su i na vernika da Svetog Nikolu proslave u krugu porodice, u skladu sa epidemiološkim merama.

Mera prema kojoj je ulazak u Srbiju dozvoljen uz negativan pi-si-ar test, a za građane koji ga ne poseduju propisana kućna izolacija, stupa na snagu u ponedeljak, 21. decembra. Strani državljani moraće da imaju negativan test ne stariji od 48 sati.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">