Čitaj mi!

Epidemija se rasplamsava i van Beograda – veliki pritisak na bolnice, nove mere na snazi

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 206.940 osoba, a zabeleženo je 1.834 smrtnih slučajeva. Prema poslednjim podacima, u bolnicama je više od 7.800 ljudi, a na respiratorima 270 pacijenata.

U čačanskoj bolnici 205 pacijenata, tri osobe preminule

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je 205 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 17 pacijenata, od kojih je sedam na respiratorima.

U protekla 24 časa primljen je 21 pacijent, a iz bolnice je otpušteno 14 pacijenata.

Tri osobe su preminule – P. D. (1954) iz Čačka (pozitivan), Č. V. (1936) iz Čačka (pozitivan) i R. M. (1945) iz Čačka (pozitivna).

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak bilo je 234 pregleda, od čega je 128 prvih pregleda.

Od 611 rezultata testiranja, iz Čačka su 144 pozitivna nalaza, iz Lučana 40, iz Gornjeg Milanovca 36 i iz Ivanjice 53.

U Gračanici još deset novoobolelih

Prema podacima pristiglim za protekla dva dana na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 10 novoobolelih od kovida 19.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 50 kovid pacijenta, dok ukupan broj pozitivnih na koronavirus na teritoriji opštine Gračanica iznosi 252, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.

Članovima porodica obolelih određena je mera samoizolacije.

Apeluje se na meštane da prestanu sa svakim vidom društvenih aktivnosti sa privatnim proslavama i većim porodičnim okupljanjima.

Zdravstveni sistem je opterećen i naglo povećanje broja inficiranih predstavlja veliki pritisak na rad zdravstvenih radnika.

Opštinska inspekcija intenzivno kontroliše poštovanje mera zaštite od virusa Kovid 19 i svako ko ih bude kršio biće kažnjen.

U Zlatiborskom okrugu 273 novoobolelih, najviše u Užicu i Bajinoj Bašti

Od prethodnog izveštaja do danas koronavirus je potvrđen kod 273 osobe u Zlatiborskom okrugu.

U Užicu je registrovano 78 novozaraženih, zatim sledi Bajina Bašta sa 51, Priboj 36, Požega 28, Arilje 25, Prijepolje 16, Nova Varoš i Čajetina po 13, Kosjerić 7 i Sjenica 6.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 7.650 slučajeva infekcije koronavirusom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Deo Vojne bolnice u Nišu u kovid sistemu

Hirurška klinika Vojne bolnice u Nišu postala je kovid bolnica. U njoj ima 50 postelja za pacijente sa srednje teškom slikom.

Klinika ima svu potrebnu opremu i dobila je i sistem centralnog razvoda kiseonika. 

Šabac – za dva dana 227 novoobolelih, tri osobe preminule

Za dva dana u Šapcu je registrovano 227 novoobolelih, a pi-si-ar i antigenski je testirano 600 osoba.

Među pozitivnima  je i troje đaka nižih razreda.

U bolnici je 158 kovid pacijenata, najstariji ima 75 godina, na pedijatriji je dvoje dece. Tri osobe su preminule.

U bolnici je povećan broj kiseoničkih mesta, a povećan je i broj obolelih zdravstvenih radnika.

Novi Pazar, hospitalizovano 88 pacijenata

U novopazarskoj kovid bolnici hospitalizovano je 88 pacijenata, na infektivnom odeljenju 37 i na grudnom odeljenju 51, dok je u privremenoj bolnici Novopazarska banja 28 ljudi.

Bilo je devet prijema i 10 otpusta, a jedan pacijent iz Raške je preminuo. Na resporatorima je pet ljudi.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 128, od toga je 61 prvih i 67 kontrolnih pregleda.

U srpskim sredinama na KiM još tri osobe preminule

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji preminule su još tri osobe od posledica kovida 19. Dvoje preminulih su iz Leposavića, a jedan iz Štrpca, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Od izbijanja epidemije preminula je 61 osoba, a u poslednja 24 časa registrovano je još 108 novih slučajeva infekcije od testirana 244 uzorka.

Novoinficirane osobe su iz Kosovske Mitrovice - 31, Zvečana - 21, Leposavića - 13, Zubinog Potoka - 8, Gračanice - 4, Peći - 4, Prizrena - 1, Gnjilana - 1, Kosovske Kamenice - 5, Prilužja - 11, Štrpca - 4, Lipljana - 1.

Od početka epidemije sredinom marta, testirano je 9.665 osoba, među kojima je kod 2.701 potvrđeno prisustvo virusa.

Aktivnih je 1.317 slučajeva, dok je 1.323 osoba izlečeno.

Na bolničkom lečenju je 71 osoba, 69 u Mitrovici, a dvoje u Nišu.

U kovid bolnicama u Vranju 153 pacijenta

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovana su 153 pacijenta. Od tog broja 147 je pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 150 pacijenata, na kiseoniku 46. Na bolničko lečenje primljeno je 20 pacijenata. Trenutan broj slobodnih postelja je 7.

U kovid ambulanti tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 306 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 147. Uzorkovana je krv kod 200 pacijenata i sačinjeno 205 RTG pluća. Takođe, urađeno je 10 pi-si-ar i 168 antigenskih testova, od kojih je 80 pozitivnih i 88 negativnih. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 85 pacijenata.

Dr Milika Ašanin: Izuzetno teška noć je za nama

Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin, kaže za RTS da je u kovid bolnicu u Batajnici, koja je juče otvorena, primljeno 80 pacijenata i da je izuzetno teška noć za nama.

"Mi smo u toku noći imali 80 prijema, bila je izuzetno teška noć. Prijemi su počeli od 17 časova. To su pacijenti sa srednje teškom i tepškom slikom, obostrane penumonije. Sa Infektivne klinike je došao 41 pacijent, 27 iz KBC Bežanijska kosa, bilo je pacijenata iz KBC Zvezdara, Zemun. Osam njih je zahtevalo da budu primljeni u intenzivnu negu. Najmlađi pacijent ima 33 godine, najstariji pacijent 91 godinu", ističe Ašanin.

Stanković: Nema kompromisa što se poštovanja mera tiče

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Vranje, dr Slađan Stanković, kaže da je vanredna epidemiološka situacija na području Pčinjskog okruga.

"Pre svega zbog registrovanja velikog broja obolelih, zbog brzine širenja virusa, zbog težih kliničkih slika i smrtnih ishoda, kao i zbog popunjenosti bolničkih kapaciteta u Vranju", rekao je Stanković.

Ukazao je da zdravstveni radnici uspevaju da zbrinu sve novoobolele.

"Najbitnije je u ovom trenutku da se uspostave mere kućnog karantina za kontakte sa obolelim, da se trijažiraju osobe da se što pre stavljaju na bolničko lečenje ili kućnu izolaciju u zavisnosti od kliničke slike kako bismo sprečili brzo širenje virusa", rekao je Stanković.

Naveo je da je među zaraženima najviše radno sposobnog stanovništva koje se i najviše kreće. 

"Najveći rizik je prenošenje infekcije na starije osobe, jer oslabljeni organizmi ne mogu da se izbore i dolazi do težih komplikacija i smrtnih ishoda", dodaje Stanković.

Smatra da bi mere koje su na snazi trebalo za dve nedelje da daju rezultate, da dođe smanjenja obolelih.

"Najbitnije je izbegavati kontakte u ovom periodu, ali svi moramo tome da doprinesemo, moramo da budemo odgovorni i savesni u ovoj situaciji i da ne pravimo kompromise što se poštovanja mera tiče", poručio je Stanković.

Razgovor Miljane Nikolić sa Slađanom Stankovićem

U bolnicama užičkog zdravstvenog centra 520 pacijenata

Prema poslednjnim podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje na području Zlatiborskog okruga virus kovid 19 potvrđen je kod 283 lica, najviše u Užicu - 118, a najmanje u Kosjeriću i Sjenici, po dve osobe su novoobolele.

U bolnicama Užičkog zdravstvenog centra smešteno je 520 pacijenata, a njih 18 je na respiratoru.

Bolnica u Priboju je od juče u kovid sistemu i nekovid pacijenti iz tog kraja biće lečeni u Prijepolju.

Poslednjih dana u 11 kovid ambulanti lekari dnevno pregledaju više od 1.000 pacijenata. Mnogo je veći broj prijema, nego otpusta.

Izveštaj Natalije Vidić

U Srbiji 7.841 hospitalizovan pacijent

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 7.841 hospitalizovan pacijent. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 270 osoba.

Prema poslednjem preseku, još 69 pacijenata je preminulo od kovida 19, što je najveći broj do sada. Koronavirus je registrovan kod još 7.782 osobe.

Masovna vakcinacija protiv kovida 19 se očekuje u prvom kvartalu sledeće godine, naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Dodao je da će prve količine vakcina biti namenjene zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci. U narednim danima će se ispitati ruska vakcina "sputnjik".

Kovid bolnica u beogradskom naselju Batajnica juče je otvorena i primila je prve pacijente.

Direktorka te zdravstvene ustanove, Tatjana Adžić Vukićević, apelovala je na građane da ne dolaze samostalno u tu bolnicu, već da se jave u prijemno-trijažne centre i kovid ambulante gde će lekari proceniti da li su za kućno lečenje ili hospitalizaciju.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih, ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji jer se virus širio različito.

Situacija je teška, zdravstveni sistem je prenapregnut i bori se za svakog pojedinca, rekao je Kon za RTS.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je RTS da će nas kašnjenje mera mnogo koštati, kao i da se epidemija raspiruje i van Beograda.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">