Čitaj mi!

Ašanin za RTS: Sistem prenapregnut, za manje od dva sata popunjeno deset mesta u intenzivnoj nezi

U bolnicama je smešteno blizu 7000 pacijenata. Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže za RTS da se trend povećanja pregleda u kovid ambulantama u Beogradu povećao za 60 odsto. Ističe da pacijenti stalno pristižu i da je sistem prenapregnut.

Milika Ašanin je gostujući u Dnevniku RTS-a istakao da će se za dve nedelje videti ishodi "crnog petka". 

"Ovih dana preko celog dana ne postoji ni dan ni noć, ni vikend. Pacijenti stalno pristižu, čeka se da se isprazni neki krevet. Situacija i u gradu i u zdravstvenim ustanovama je prenapregnuta. Poslednjih nedelja u kovid ambulantama trend u Beogradu povećava za 60 odsto. Imali smo tokom dana u kovid ambulantama oko 3.500, a sada ih bude i 6.200", naveo je Ašanin.

Četiri klinike KCS-a su u kovid režimu.

"Sve zdravstvene ustanove su jednistvene, stalno razmenjujemo iskustva. Sve činimo da proširimo kapacitete. Svaki pacijent koji zahteva hospitalno lečenje dobija krevet. Tri klinike sa Infektivnom su u kovid sistemu. Mi smo pre dva dana uspeli da proširimo kapacitete intenzivne nege sa deset kreveta i deset respiratora na Klinici za grudnu hirurgiju. Za nepuna dva sata smo popunili te krevete", kazao je Ašanin.

Ašanini ističe da je blokiran prijem u trijažne ambulante.

"Mi danima pregledamo na Infektivnoj klinici, pregledamo oko 400 pacijenata, tokom noći stotinak. Među njima ima i onih koji nisu možda ni prošli kovid ambulante. Svi oni koji imaju simptome, da idu u kovid ambulante. Molim u kovid ambulantama da te pacijente do kraja obrade, im se uradi dijagnostiika i da se tek onda šalju u prijemno-trijažne centre, inače ćemo imati zastoje", istakao je Ašanin.

U ovom trenutku se, navodi, 280 lekara KCS-a bavi kovid pacijentima i oko 580 medicnskih sestara.

"Mi smo uz VMA jedina nekovid zdravstvena ustanova. Primamo sve bolesnike - hitna i urgentna stanja i hronične bolesnike. Morali smo da redukujemo, ali to vršimo planski. Ostavili smo određeni broj termina u Poliklinici da građani i dalje mogu negde da budu pregledani. Ostavili smo 10.000 termina za prve pregleda. U ovom momentu uz ogromne napore ipak uspevamo da zadovoljimo dosta dobro potrebe građana", napomenuo je Ašanin.

Ističe da je bitno da se u danima otvori bonica u Batajnici.

"Ona će organizaciono pripadati KCS-u. Mi smo ponosni na to. Mislim da ćemo kao KCS odgovoriti tom zadatku. Tu će biti veliki broj kreveta u jedinicama intenzivne i poluintenzivne nege. Raspisali smo konkurs za 252 doktora medicine ili specijalista, javilo se oko 400, a raspisali smo konkurs za 1010 medicinskih sestara i tehničara, a javilo se na konkurs oko 300", zaključio je Ašanin.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">