Čitaj mi!

Alarmantni dnevni podaci – preminula 41 osoba, još 7.579 zaraženih koronavirusom

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminula 41 osoba. Potvrđeno je 7.579 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kon: Situacija kritična, svakako se zakasnilo sa merama

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da je situacija u vezi sa koronavirusom kritična, "čak na nekim mestima katastrofalna" zbog smeštaja pacijenata i smatra da se "svakako zakasnilo sa merama".

Kon je rekao da je još od 6. novembra medicinski deo Kriznog štaba predlagao restriktivnije mere, ali da sa druge strane postoji ozbiljna argumentacija, u vezi sa ekonomskim aspektom mera.

"Katastrofalno znači da vi praktično nemate u ovoj situaciji gde da smestite ljude... Katastrofalno je i što se neprekidno povećava kako broj umrlih, tako i registrovanih obolelih", rekao je Kon za N1.

Naveo je da se Beograd "malo izdvaja" i da je rano je još govoriti o sigurnom zaravnjenju, ali da je "do nekog zaravnjenja došlo".

Na pitanje da li se zakasnilo sa merama, rekao je da tvrdi da se "svakako zakasnilo".

"Jasno je da se situacija ipak nije razumela dovoljno. Od jula meseca je počela priča o kontrolisanju donetih mera. Prvo je bilo da će da se sprovodi, pa je rečeno da je nesprovodivo, pa je morao da se menja zakon", rekao je Kon.

Epidemijska situacija u Kragujevcu se pogoršava

Uprkos pojačanim inspekcijskim kontrolama, epidemijska situacija u Kragujevcu se pogoršava.

U Kliničkom centru je 260 pacijenata, 50 na intenzivnoj nezi. Danas je počelo instaliranje sistema sa 200 kiseoničkih mesta.

U dve kovid ambulante u Kragujevcu dnevno se pregleda i 800 ljudi. Dosta se čeka, jer su velike gužve. Polako se puni i privremena kovid bolnica na Šumadija sajmu, danas 31 pacijent iz Beograda i Kragujevca.

U tom gradu nije došlo do promene reda vožnje u gradskom previozu. Manji je broj ljudi u zatvorenom prostoru, u trgovinama, ugostitreljskim objektima i pijacama. Kragujevačka pozorišta su otkazala ranije zakazane predstave.

U ustanovama socijalne zaštite zaražena 782 korisnika i 470 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 782 korisnika i 470 zaposlenih.

Na KiM još 11 preminulih i 704 novoinficirane osobe

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je 11 osoba od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 948 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 704 nova slučaja infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.651 uzorka.

Aktivno je 13.168 slučajeva.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Novi Sad, Kragujevac, Niš i Pančevo

Od 7.579 novih slučajeva zaraze koji su potvrđeni u poslednja 24 sata najviše ih je iz Beograda – 2.142.

Slede Novi Sad sa 523 slučaja, Kragujevac 280, Niš 276, Pančevo 227, Kraljevo 151, Čačak 119, Bačka Planka 113, Zrenjanin i Požarevac po 112, Smederevo 108, Valjevo 94, Subotica 85, Paraćin 84, Šabac i Kruševac po 77, Kladovo 70, dok ostali gradovi beleže manje od 70 novoobolelih.

Testirana 22.231 osoba

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminula 41 osoba. Potvrđeno je 7.579 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirana je 22.231 osoba. Na respiratoru se nalaze 223 pacijenta. Na bolničkom lečenju je 6.597 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Od početka epidemije obolelo je 140.608 osoba, dok je umrlo 1.315. Ukupan broj testiranih je 1.682.416.

Krizni štab je doneo odluku da srednje i osnovne škole od petog do osmog razreda prelaze na onlajn nastavu. Epidemiolog Branislav Tiodorović saopštio je nakon sednice Kriznog štaba da je doneta odluka da školski raspust počne 21. decembra i da se završi 18. januara.

Zbog pogoršane epidemijske situacije, u opštini Veliko Gradište danas je proglašena vanredna situacija.

Član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da u Beogradu dolazi do usporavanja virusa koji se "prelio" u Vojvodinu, centralnu i južnu istočnu Srbiju, pa i na Kosovo i Metohiju.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa čelnicima nadležnih instituta i agencija, a jedina tema razgovora bila je hitna nabavka vakcina.

Jedna po jedna bolnica ulazi u kovid sistem. Prvi put su u crvenoj zoni i Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije i Bolnica "Sveti Sava".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">