Čitaj mi!

Lončar za RTS: Deset dana izbegavajte kontakte – tako ćete pomoći svima

Narednih deset dana nemojte praviti kontakte koje ne morate, nosite masku, perite ruke, najviše ćete tako pomoći zdravstvenom sistemu, radnicima i svima koji se bore, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar za RTS.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da više nema potrebe ulaziti u to da li su mere dobre ili loše jer se, kaže, verovatno nikada nećemo svi složiti oko bilo koje mere.

"Ako želite da pomognete zdravstvenim radnicima koji izgaraju, možete to da uradite ovako –da u narednih deset dana ne napravite nijedan kontakt koji nije neophodan, samo sa onima sa kojima ne možete drugačije da se čujete – telefonom ili preko video-poziva. Narednih deset dana nemojte praviti kontakt, nosite masku, perite ruke, najviše ćete tako pomoći zdravstvenom sistemu, radnicima i svima koji se bore", rekao je ministar zdravlja.

Prema njegovim rečima, postoje i oni građani koji misle da će prevariti sistem tako što će zakupiti kuću i u njoj okupiti 200-300 ljudi.

"Dugo ovo traje i građanima je preko glave i da nas gledaju i slušaju, da im pretimo, ne radi se o nama, ovo su praktične stvari, moramo da živimo sa koronom, čekamo da kažu da imamo bezbednu vaknu. Očekujem da, ako tako bude, sledeće leto ljudi odu na more i nadoknade sve", poručio je Lončar.

Istakao je da je KBC "Dragiša Mišović" danas primio 59 pacijenata, a samo u Beogradu je u kovid ambulantama tokom protekle nedelje pregledano više od 20.000 ljudi.

"Gradska bolnica Zvezdara dnevno potroši kiseonika koliko u normalnim uslovima za više od mesec dana. Samo da se zna kako to izgleda, kakav napor daju zdravstveni radnici, lekari, tehničari i sve osoblje", navodi ministar.

Još jednom je poručio da od svih nas i pridržavanja mera zavisi da li ćemo uspeti da sačuvamo zdravstveni sistem. 

"Kako sada stvari stoje, ako vakcine bude u decembru-januaru, imaće svetlo na kraju tunela. Predaja nije opcija, izborićemo se svakako", rekao je ministar i zahvalio svim medicinskim radnicima koji se već osam meseci bore sa kovidom i drugim bolestima.