Čitaj mi!

Krizni štab – bez pooštravanja mera, rigorozno poštovati postojeće

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 37.120 osoba, a zabeležen je 781 smrtni slučaj, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 10 korisnika i 15 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa kovid 19 kod 10 korisnika i 15 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.083, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 430.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se u saopštenju.

U Mačvanskom okrugu 14 pozitvnih uzoraka

Najviše nozaraženih je iz Loznice - sedam, četiri nova slučaja su u Šapcu, dva u Bogatiću i jedan u Vladimiricima.

Aktivno obolelih u Mačvnskom okrugu je 61.

Na Infektivnom odeljenju šabačke bolnice je šest pacijenata

U Rasinskom okrugu 16 novozaraženih

Za poslednja 24 časa u Rasinskom okrugu potvrđeno je 16 novih slučajeva infekcije koronavirusom.

Najveći porast beleže opštine Trstenik, sa sedam novoobolelih, i Aleksandorovac sa šest u kojima je na snazi vanredna situacija.

U Kruševcu su inficirane još tri osobe, čime je broj ukupno obolelih u tom gradu dostigao 947.

Raste i broj hospitalizovanih.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice je 27 pacijenata, troje više nego u sredu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Rasinskom okrugu, od početka epidemije, kovid 19 potvrđen je kod 1.643 osoba, dok se 1.454 vodi kao izlečeno. Pod zdravstvenim nadzorom u svih šest opština su 4.724 osobe. 

U Boru proglašena vanredna situacija

Na teritoriji grada Bora danas je proglašena vanredna situacija, potvrđeno je Tanjugu u Gradskom štabu za vanredne situacije.

Kako navode, vanredna situacija je proglašena zbog povećanja broja novoobolelih na teritoriji Bora, na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije.

U Smederevu 4 novobolela od kovida-19

Prema današnjim podacima ZZJZ Požarevac, u Smederevu su registrovana 4 novobolela od kovida-19.

U Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani nije registrovan nijedan novi slučaj.

U kovid bolnici u Užicu tri pacijenta, jedan na respiratoru

U užičkoj bolnici smeštena su tri pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru, a još 17 pacijenata sa siptomima kovida 19 smešteno je u novu kovid bolnicu, što je troje manje nego u sredu.

Valjevo: Od 8. oktobra do danas 110 novozaraženih

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u tom gradu registrovano je još 16 pozitivnih na koronavirus, a kada su u pitanju druge opštine Kolubarskog okruga u Ubu je registrovan jedan, a u Lajkovcu četiri novozaražena. 

U ostalim opštinama Kolubarskog okruga - Mionici, Ljigu, Osečini, u poslednja 24 sata nema novih laboratorijski potvrđenih slučajeva pozitivnih na koronavirus.

Kako je saopštio Štab za vanredne situacije u Valjevu, u gradu na Kolubari je od 8. oktobra registrovano novih 110 zaraženih.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo pregledano je 114 osoba sa respiratornim infekcijama, uzeto 38 briseva, dok je u prijemno urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo pregledano osam sumnjivih i/ili verovatnih slučajeva pozitivnih na koronavirus, dva pacijenta su primljena u bolnicu.

U valjevskoj bolnici leči se 12 kovid pozitivnih pacijenata, dok se u kućnim uslovima leči 101 osoba.

Iz ZZJZ istražuju se kontakti sa laboratorijski potvrđenim pozitivnim osobama i prati tok epidemije, pa je tako uzeto 19 briseva.

(Tanjug

U Jablaničkom okrugu u poslednja 24 sata troje novozaraženih

Na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata registrovana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

U Zavodu za javno zdravlje Leskovac navode da su iz laboratorije "Vatreno oko" i sa Instituta za javno zdravlje u Nišu u poslednja 24 sata stigla 42 rezultata, od čega za grad Leskovac 29.

Kako se dodaje, tri rezultata su sa pozitivnim nalazom od čega su dve osobe iz opštine Vlasotince i jedna sa teritorije Leskovca.

Trenutno se iz laboratorije "Vatreno oko" čeka 28 rezultata za lica koja su uzorkovana u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

(Tanjug

Bez pooštravanja mera, sprovoditi dosledno postojeće

Imunolog dr Srđa Janković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da se ne uvode nove mere, već da postojeće moraju da se sprovode rigorozno i dosledno. 

Janković je naveo da za sada neće biti uveden obavezan pi-si-ar test za ulazak u Srbiju i da nema potrebe da škole pređu na onlajn nastavu.

Ocenjuje epidemiološku situaciju kao preteću i nada se, navodi, da će ona moći da se zaustavi poštovanjem mera. 

Prema njegovim rečima, Krizni štab je doneo odluku da se uvedu brzi antigenski testovi, tamo gde je odgovarajući indikovani test.

(Tanjug, RTS

Đerlek: Na Infektivnoj klinici u Novom Pazaru sedam pacijenata

Na Infektivnoj klinici u Novom Pazaru trenutno je sedam pacijenata koji boluju od kovida-19, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da se povećava broj pacijenata u kovid ambulantama.

Juče je od 54 uzorka utvrđeno da su četiri pacijenta pozitivna, a povećan je i broj prvih pregleda u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu.

"Juče je formirano Infektivno odeljenje sa 60 mesta, intenzivna nega sa pet respiratora. Danas će biti formirana privremena bolnica u Novopazarskoj banji sa 150 mesta", rekao je Đerlek.

Navodi da će pokušati da održe rad Opšte bolnice sa non-kovid pacijentima.

(Tanjug

U kovid bolnici u Vranju hospitalizovan 31 pacijent

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 75 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 38. Uzorkovana je krv kod 62 pacijenta, urađena su 42 rendgenska snimka pluća, 18 pi-si-ar i 50 brzih testova. Bronhopneumonija je dijagnostikovana kod devet pacijenata.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je 31 pacijent, od kojih je 14 pozitivno na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom su 23 pacijenta, na kiseoniku deset. Primljeno je pet pacijenata, otpušteno sedam, od kojih je jedan transportovan u Klinički centar Niš. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 149, saopštava gradski Krizni štab.

U Beogradu, na koronavirus pozitivno četvoro studenata

Od nešto više od 8.000 studenata koji su trenutno u studentskim domovima u Beogradu, četvoro je pozitivno na koronavirus, izjavio je direktor Studentskog centra "Beograd" Goran Minić. 

Kako je naveo za TV Pink, studenti kod kojih je laboratorijski potvrđen virus su u dobrom stanju, odnosno većinom su bez simptoma.

Kada je u pitanju procedura za studente kod kojih se posumnja na koronavirus, oni se testiraju, a do dobijanja rezultata vreme provode u izolacionom delu doma, u koji samo lekari ulaze, a hrana i ostalo što im je potrebno im se dostavlja na propisan i bezbedan naccin.

Pozitivni studenti sa lakim kliničkim slikama ili bez simptoma smeštaju se u stacionarni studentski centar, dok se oni koji dobiju negativan nalaz vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko se pojave neke srednje teže kliničke slike kod studenta, kako je ispričao Minić, oni će biti lečeni u zdravstvenim ustanovama po zemlji.

Minić je kazao da se na studente apeluje da se odmah jave u respiratornu ambulantu Studentske poliklinike ukoliko imaju i najmanji simptom i dodao da Studentski centar odmah počinje sa praćenjem kontakata studenata kod kojih se sumnja na virus.

(Tanjug

Počela sednica Kriznog štaba

U Palati "Srbija" počela je sednica Kriznog štaba. Prema ranijim najavama, na sednici se razmatraju mere koje bi zaštitile Srbiju od prelivanja velikog broja slučajeva koji se beleži u zemljama u okruženju.

Đorđević uputio apel ustanovama socijalne zaštite da se pridržavaju svih mera

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji izazvane virusom kovid-19, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević još jednom je apelovao na nadležne, ali i korisnike u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, da se pridržavaju svih preventivnih mera za zaštitu od virusa koje je doneo Krizni štab za borbu protiv korona virusa, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i saveta epidemiologa.

"Nošenje maski, redovna dezinfekcija ustanova, kao i poštovanje Instrukcije o realizaciji poseta koju je donelo ovo Ministarstvo i Naredbe o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj koju je donelo Ministarstvo zdravlja, su mere koje se zaista moraju poštovati ukoliko želimo da sačuvamo živote naših građana koji se nalaze u ovim ustanovama. Oni spadaju u najugroženije kategorije stanovništva i briga o njima je od velikog značaja. S obzirom na to da smo od marta poštovali mere kako bismo zaštitili korisnike, molim sve još jednom da se istih pridržavaju i dalje. Korisnici uvek mogu putem video poziva da razgovaraju sa ljudima van ustanove u kojoj borave, ili ukoliko postoji potreba određenih organa takođe tim putem mogu da obave razgovore sa ljudima u ustanovama", rekao je Đorđević.

Kako je naveo, ulazak trećih lica u ustanove mogao bi da ugrozi živote korisnika, te je podsetio da korisnici mogu komunicirati sa rodbinom i prijateljima preko Vajbera i video- konferencijskih poziva, čime će se takođe uticati na bolju zaštitu i sprečavanje dodatnog širenja virusa korona.

"Zdravlje građana Republike Srbije je najbitnije. Vlada Srbije sve mere donosi u cilju njihove bolje i kvalitetnije zaštite. Donete mere se moraju poštovati, jer njihova primena ima samo jednu svrhu, a to je da sačuvaju životi naših građana", istakao je Đorđević.

U Pčinjskom okrugu 11 novozaraženih

Broj prvih pregleda u kovid ambulanti u Vranju od početka meseca je u proseku 40, broj hospitalizovanih u kovid bolnici je 33.

Dr Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju kaže za RTS da je sa teritorije Pčinjskog okruga testirano u sredu 45 osoba, od toga 11 je pozitivnih - od toga sedam iz Vranja, tri osobe iz Bujanovca i jedna iz Surdulice.

"Posle dužeg vremena u Surdulici nismo imali pozitivnih, sada je ovo prvi slučaj", kaže Stojanovićeva.

Blizina granice čini svoje i to što naši građani mogu sada bez pi-si-ar testa da uđu u Severenu Makedoniju.

Rizik, navodi, predstavlja ako ne nose maske, ne drže odstojanje, ne peru ruke.

"Prethodnog dana imali smo od 59 testiranih 20 testiranih na teritoriji okruga, danas imamo 11 od 45. Epidemiološka situacija na teritoriji Pčinjskog okruga je preteća, posebno na teritoriji opština Bujanovac, Preševo i u gradu Vranju", napominje Stojanovićeva.

Prema njenim rečima, ima onih koji imaju i blaže simptome koji ne traže bolničko lečenje, a ima i onih koji boluju od drugih bolesti, oni zahtevaju hospitalizaciju.

"Obično stariji imaju težu kliničku sliku u odnosu na mlađe pacijente. Imamo i čitave porodice gde se javi epidemija, ali i sporadične slučajeve. Oni najčešće ne otkrivaju izvore zaraze, ili su prisustvovali nekoj proslavi ili su putovali negde. Nama ne daju podatke jer se verovatno plaše konsekvenci", zaključuje Stojanovićeva.

U 9 sati počinje sednica Kriznog štaba, Beogradska arena spremna za prijem pacijenata

U 9 časova počinje sednica Kriznog štaba. Izvesno je da će biti uvedeno da svi koji dolaze u Srbiju moraju da imaju pi-si-ar test. Verovatno će pi-si-ar test biti uveden i za naše građane koji ulaze u zemlju. 

Moguće je i da će nošenje maski i na otvorenom postati obavezujuća odluka. 

Mnogi su najavljivali da kada se pređe 500 obolelih da će možda škole i fakulteti preći na onlajn nastavu, pa će se videti da li će i to postati jedna od mera. 

Potpukovnik Predrag Bogdanović, medicinski koordinator u Privremenoj bolnici Beogradska "Štark arena", kaže za RTS da je Arena potpuno spremna za rad i sada nema pacijenata.

"Čekamo odluku Kriznog štaba i spremni smo za rad. Sada smo spremni za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku sa upalom pluća i one sa srednje teškom klinikom slikom", navodi Bogdanović.

Navodi da je proširen kapacitet.

"Sada imamo novih 150 postelja, ukupno 510 mesta. Moguće je raditi laboratorijsku i rendgen dijagnostiku, nemamo respiratore, imamo centralni dovod kiseonika. Pacijenti koji ovde dođu biće lečeni po svim pravilima struke za lečenje kovida 19", navodi Bogdanović.

U prethodnom periodu odlično je, kaže, sarađivalo vojno i civilno zdravstvo.

"Ovde radi osoblje iz 15 zdravstvenih ustanova Beograda. To su ljudi koji su već radili, imaju ogromno iskustvo i znanje. Nakon odluke Kriznog štaba očekujemo i prijem prvih pacijenata. Sve zavisi od trenutne epidemiološke situacije u zemlji", napominje Bogdanović.

U VMC Karaburma, dodaje, na bolničkom lečenju su 53 pacijenta, sedmoro na respiratoru.

"Straha nema, uhodani smo, znamo naš posao, ali bi trebalo da budemo oprezni, a upozorenje za sve naše građane je da se pridržavaju striktno mera i svega onoga što je preporučeno", zaključuje Bogdanović.

U Šapcu ponovo blagi porast zaraženih koronavirusom

Nakon dva meseca od ukidanja vanredne situacije u Šapcu ponovo blagi porast obolelih u tom gradu i Mačvanskom okrugu.

Dr Dragana Radojičić iz ZZJ Šabac kaže da je epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu nestabilna.

"Sa jučerašnjim danom imamo 69. Blago povećanje imamo u Loznici i to moramo pratiti. Što se tiče Šapca, nije alarmantno, ali preventivne mere moraju stalno da postoje - nošenje maske, držanje distance, pranje ruku. Najbitnije je da se što manje skupljamo", navodi Radojčićeva.

Ističe da ima ljudi ljude koji prelaze u BiH.

"Veliki problem je da pređu na 15, 20 minuta da natoče gorivo, pa se vrate nazad. Posle nekog vremena mogu da se razbole. Ima i ljudi koji i rade u Velikom Zvorniku, i iz Loznice svakodnevno rade, pa se vrate u Loznicu.

Ističe da laboratorija radi u punom kapacitetu, a kovid bolnica je ostala kao kovid bolnica i ima i kovid deo u Loznici.

"Ako budemo vodili računa biće sve u redu, a ako nastavimo i čekamo da država reguliše sve imaćemo veliki problem", napominje Radojičićeva.

 

U Srbiji 490 hospitalizovanih

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 490 hospitalizovanih pacijenata, dok se 27 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još jedan pacijent preminuo je od kovida-19 u Srbiji, a koronavirus je registrovan kod još 512 osoba, što je najveći broj potvrđenih slučajeva u jednom danu od početka epidemije.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je sastanak Kriznog štaba neophodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa koronavirusom.

Naglasio je da je važno da se svi uključe u borbu protiv koronavirusa i poštuju mere i preporuke.

Uvođenje obaveznih pi-si-ar testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

"To već postoji kao mera, samo treba da počne da se primenjuje za sve. Biće kako za naše državljanje, tako i za strance. Tu moramo da pooštrimo nadzor i kontrolu na granicama", istakao je Kon.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da će se na zasedanju Kriznog štaba procenjivati mere koje bi zaštitile Srbiju od prelivanja velikog broja slučajeva koji se beleži u zemljama u okruženju.