Čitaj mi!

Epidemiološka situacija nepovoljna, samo uz primenu mera stanje može biti pod kontrolom

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije potvrđen kod 36.160 osoba, a od posledica infekcije umrlo je 776 osoba, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Podunavskom okrugu dva novoobolela

Prema današnjim podacima ZZJZ Požarevac, u Podunavskom okrugu su registrovana dva novoobolela od kovida 19 - po jedan u Smederevu i Smederevskoj Palanci.

U kovid bolnici u Vranju hospitalizovano 30 pacijenata

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 30 pacijenata, od kojih je 13 pozitivno na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom su 22 pacijenta, na kiseoniku 12.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutno je slobodno 150 postelja. Iz bolnice su otpuštena tri pacijenta.

Još 11 zaraženih koronavirusom u Valjevu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, koronavirus je laboratorijski potvrđeno kod još 11 građana Valjeva, dok je u još dve opštine Kolubarskog okruga, Mionici i Lajkovcu, potvrđen po jedan slučaj.

Kako se navodi na sajtu grada Valjeva, a prema izveštaju Štaba za vanredne situacije, u kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo pregledano je 47 osoba sa respiratornim infekcijama.

Uzeto je 19 briseva, a napominju da radi i kovid dečja ambulanta.

U odnosu na prethodni dan smanjen je broj pregleda sumnjivih, verovatnih i/ili laboratorijski potvrđenih novoobolelih osoba u kovid ambulantama, što navode da je uobičajeno za vikend.

Kon: Niste bezbedni ni u Knez Mihailovoj

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da naglo pogoršanje epidemiološke situacije nije nemoguće. Ukazuje da je preporučeno maske nositi i na otvorenom, čak i na šetalištima kao što je Knez Mihailova ulica u Beogradu.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se nada da neće biti potrebno zatvarati Beograd ili uvoditi slične mere. Ipak, dodaje, činjenica je da se mere moraju poštovati da bi se izbeglo zatvaranje.

 

Nestabilna epidemiološka situacija u Novom Pazaru

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je nestabilna i nepovoljna,  jer se ne poštuju mere, kaže za RTS doktor Šefadil Spahić.

"Poslednja dva dana beleži se porast broja hospitalizovanih na Infektivnom odeljenju, kao i porast broja pacijenata koji se prvi put javljaju. U Tutinu virus ulazi u zdravstveni sistem i u prosvetu, tako da pored toga što je epidemiološka situacija nestabilna i nepovoljna možemo da kažemo da je i zabrinjavajuća", rekao je Spahić.

Prema poslednjim informacijama još jedan pacijent je primljen na bolničko lečenje, tako da je sada ukupno sedmoro hospitalizovanih. 

U Dečjoj klinici KBC "Dragiša Mišović" petoro pacijenata

Dečja klinika Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" od početka epidemije zbrinjava najmlađe pacijente pozitivne na koronavirus.

Rukovodilac klinike, dr Olivera Ostojić, rekla je za RTS da se u toj ustanovi od jutros nalazi pet pacijenta, od kojih je troje pozitivno na koronavirus.

Navela je da se za jednog pacijenta čeka rezultat, a da je jedan negativan.

Prema njenim rečima, to su pacijenti od tri do 17 godina i svi oni imaju blažu kliničku sliku  sa znacima respiratornih infekcija - povišena temperatura sa kašljem i kijavicom.

Poslednje pripreme u Areni, od sutra grejanje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za RTS da se u Areni obavljaju poslednje pripreme za prijem pacijenata.

Sutra će, kaže, početi grejanje, tako da će od tada moći da budu smešteni bolesnici. Arena je kapaciteta 510 mesta, od kojih je 216 sa kiseonikom, što znači da može da primi i teže pacijente.

"Ova bolnica se otvara kako bi se zaštitio zdravstveni sistem. Prvog decembra se završava bolnica u Batajnici sa hiljadu kreveta. Postoje ovde laboratorije, ambulante, sav tretman koji možete ovde da dobijete, možete i u drugim bolnicama. Molba građanima da se poštuju mere, a ako budemo nosili maske i izbegavali žurke, manje će ljudi dolaziti ovde", istakao je Vesić.

U Srbiji 390 hospitalizovanih

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 390 hospitalizovanih pacijenata, dok se 24 osobe nalaze na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još dva pacijenta preminula su od kovida-19 u Srbiji, a koronavirus je registrovan kod još 214 osoba.

Zbog rasta broja obolelih, kapaciteti Beogradske arene su prošireni i ona će, prema najavama nadležnih, od danas biti spremna za prijem obolelih.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne postoji plan da se građanima Srbije zabrani kretanje zbog novog talasa koronavirusa.

"To ćemo izbeći, uspećemo na drugi način da preventivno delujemo kod trećeg talasa", rekla je Brnabićeva.

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da je vrlo jasno da postoji potencijal da se situacija pogorša i zato apeluje na građane i nadležne službe da se mere sprovode rigorozno i dosledno.

Član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da, ako građani ne budu nosili maske, nema druge mere osim zatvaranja.

"Mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj i nepovoljnoj situaciji, možda će već krajem sledeće nedelje biti vanredna situacija", naveo je Kon.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden pi-si-ar test za sve koji ulaze u zemlju ili test koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba preležala koronu.

"U narednih mesec dana imamo dva scenarija. Prvi je - ukoliko budemo poštovali mere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren, pa dobro, čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije drastično toliko, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mera", istakao je Tiodorović.