Čitaj mi!

Srbija nabavila "remdesivir", novi lek protiv kovida 19

Pacijentima u Srbiji od ponedeljka biće dostupan novi lek protiv koronavirusa "remdesivir", trenutno ključan u lečenju bolesti.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je Srbija nabavila "remdesivir", novi lek protiv kovida-19, i da od ponedeljka počinje njegova distribucija.

"To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku", rekla je doktorka.

Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure. 

Zbog epidemije koronavirusa,i dok protiv njega ne budemo imali odgovarajuću vakcinu, posebno je važno da sve osetljive grupe prime vakcinu protiv gripa, ali i protiv pneumokoka.

U Srbiju su stigle dodatne količine pneumokokne vakcine, koja je posebno važna za imunizaciju osoba starijih od 65 godina koje borave u ustanovama za smeštaj starih i odraslih lica.

"Stigle su prve količine, 345.000 od ukupno obezbeđenih 500.000. Prve količine vakcine su namenjene prioritetnim grupama koje podležu obaveznoj imunizaciji, a to su trudnice, stariji od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, svi zaposleni u gerontološkim centrima i zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa posebnim rizikom", objašnjava doktorka Radojević Škodrić.

Kaže da će nakon prioritetnih grupa vakcine dobiti i svi ostali koji podležu imunizaciji.

"Vakcine će biti besplatne i za one koji podležu obaveznoj imunizaciji i preporučenoj imunizaciji, samo što je prvo dobijaju oni koji podležu obaveznoj", ističe doktorka.

Navodi da je pravilnik napravljen pre pandemije koronavirusa, a da je sada u toku izmena pravilnika po kojem će vakcine besplatno moći da dobiju svi, kao što je i najavljeno.