Čitaj mi!

Gotovo polovina novozaraženih iz Beograda, u borbi protiv koronavirusa moramo delovati kao tim

Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 32.757 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 739 ljudi. Ukupno je testirano 1.063.667 osoba.‬‬ Počela je primena posebnog zdravstvenog nadzora za sve građane koji se vraćaju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

U kovid bolnici u Vranju 17 pacijenata

Prema podacima gradskog kriznog štaba, u kovid bolnici u Vranju ukupan broj pacijenata je 17, od čega kovid pozitivnih šest. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih bolničkih postelja je 163. Na lečenje su primljena dva nova pacijenta, a sa odeljenja je otpušteno pet. Jedan pacijent je transportovan u Klinički centar Niš.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti obavljeno je 97 pregleda. Od tog broja 30 je prvih, a 67 kontrolnih. Uzorkovana je krv kod 48 pacijenata i sačinjeno je 48 RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 47 brzih i devet pi-si-ar testova.

Kon: Sistem nadzora dobro funkcioniše, prijavilo se 4.500 ljudi

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da uvedeni sistem nadzora na granicama odlično funkcioniše i da je već dao određene rezultate.

Kon je za TV Pink rekao da se za nadzor prijavilo već oko 4.500 ljudi i dodao da oni koji ne mogu da se prijave elektronski treba da odu kod svog izabranog lekara i da se na taj način se prijave.

Takođe, Kon je istakao da je realno očekivati nove mere kada zahladni, zavisno od toga gde će i da li će broj novoobolelih rasti.

"Pored veselja, srednje škole, koje pohađa oko 300.000 učenika, su problem za širenje koronavirusa. Mlađa deca se uzdržavaju, starija slabije", istakao je Kon i naveo da je na jednom ispitu bilo 110 studenata i da je verovatno na tom mestu došlo do zaražavanja.

Čačak, petoro hospitalizovanih u Opštoj bolnici

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je pet pacijenata.

U protekla 24 časa otpuštene su dve osobe, navodi se u Izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka, za 18. septembar.

Istom periodu, u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledana su 22 pacijenta, od kojih je 18 prvih pregleda.

Janković za RTS: Nije suština mere nadzora da policija nekoga kontroliše

Imunolog i član Kriznog štaba, doktor Srđa Janković, kaže za RTS da se očekuje da građani koji se vraćaju u zemlju postupe odgovorno i savesno, kao i da nije suština mere nadzora da policija bilo koga kontroliše, već da svako ima ličnu odgovornost.

Na respiratorima 20 pacijenata

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je hospitalizovana 331 osoba, a na respiratorima je 20 pacijenata.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 62 osobe, a preminula je jedna osoba. Gotovo polovina novozaraženih, 45 odsto, je sa područja Beograda.

Juče od 18 časova počela je primena posebnog zdravstvenog nadzora za sve građane koji se vraćaju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, a epidemiolozi ističu da je cilj te mere kontrola prenošenja virusa, kao i da su za prijavu potrebna tri minuta. 

Doktorka Darija Kisić Tepavčević navela je da su među povratnicima registrovani prvi slučajevi zaraženih. Istakla je da je u jednom beogradskom domu zdravlja od devetoro pozitivnih, troje došlo iz Crne Gore. Bilo je, dodaje, pozitivnih putnika povratnika i iz Hrvatske, Egipta, Turske.

Od početka školske godine, u osnovnim školama koronavirus je potvrđen kod 33 učenika i 17 nastavnika, a u srednjim školama zaraženo je 16 učenika i četiri profesora.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

Ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima, kao i da kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera onda ima slučajeva da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično.