Čitaj mi!

Od petka pojačan nadzor nad građanima koji se vraćaju u zemlju

Od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. Doktorka Darija Kisić Tepavčević pozvala je sve građane da se do petka vrate u zemlju. Preporuke svetskih organizacija jesu da taj nadzor traje do 10 dana. Razlog za blagi porast novozaraženih nadležni vide u povratku sa letovanja iz Hrvatske i Crne Gore.

U šabačkoj bolnici na lečenju 12 pacijenta, 4 kovid pozitivna

Tri pozitivna uzorka u Mačvanskom okrugu, po jedan novozaraženi u Šapcu, Loznici i Krupnju.

Na Infektivnom odeljenju šabačke bolnice na lečenju 12 pacijenta, četiri su kovid pozitivna.

Za vikend u šabačkoj kovid ambulanti pregledana 41 osoba, 27 na pregled se javilo prvi put.

U Rasinskom okrugu zabeležn novi slučaj zaraze, broj obolelih 1.468

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kruševac, u Rasinskom okrugu u odnosu na predhodni dan zabeležen je jedan novi slučaj infekcije koronavirusom čime je broj obolelih od početka epidemije dostigao 1.468.

Kako RTS saznaje, kovid 19 juče je potvrđen kod učenice sedmog razreda iz Aleksandrovca.

S obzirom na to da u vreme infektivnosti, prema rasposredu izvođenja nastave, nije bila u kontaktu sa đacima i profesorima škole koju pohađa, epidemiolozi smatraju da nema bojazni od širenja infekcije na školski kolektiv.

Dodatne epiodemiološke mere naložene su samo njenom porodičnom domaćinstvu.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Kruševac hospitalizovano je osam pacijenata, a od početka epidemije u Rasinskom okrugu izlečeno je je 1.377 lica.

Đerlek: Brine povećanje pacijenata u kovid ambulantama

Krizni štab je kao jedno od potencijalnih žarišta koronavirusa označio i Novi Pazar, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za Tanjug da zabrinjava povećanje pacijenata koji dolaze prvi put u kovid ambulante.

Takođe, Đerlek navodi i da je to još više zabrinjavajuće jer je i dalje veliki broj građana iz Pazara na letovanju u Crnoj Gori i samim tim očekuje se povećanje kovid pacijenata po njihovom povratku.

Prema njegovim rečima, 4. septembra u Novom Pazaru bilo je 36 prvih pregleda pacijenata u kovid ambulanti, a 11. septembra 50 takvih pacijenata.

U bolnici u Čačku 16 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovanoje 16 pacijenata.

U protekla 24 časa primljena su dva pacijenta.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je šest pacijenata, od kojih su četiri prva pregleda.

U kovid bolnicama u Vranju 13 pozitivnih

Prema podacima gradskog štaba za vanredne situacije, u tri kovid bolnice u Vranju ukupan broj pacijenata je 22, od čega kovid pozitivnih 13. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 158.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 34 pregleda. Od tog broja 14 prvih, a 20 kontrolnih pregleda.

Uzorkovana je krv kod 18 pacijenta i sačinjeno toliko RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 20 brzih testova i 20 pi-si-ar testova.

Na lečenje je primljen jedan novi pacijent, otpušteno je šest pacijenata, od tog broja jedan je transportovan u KC Niš.

Šta podrazumeva pojačan nadzor povratnika iz inostranstva

Doktorka Darija Kisić Tepavčević ističe da sve zemlje u našem okruženju imaju žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa.

"Od petka od 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno", objašnjava doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Naglašava da nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

"Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se pre svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolevanja od nas", kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Od petka nadzor nad svim građanima koji se vraćaju iz inostranstva

Od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević poziva sve građane da se do petka vrate u zemlju.

Objasnila je da nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja koronavirusa.

Nadzor će podrazumevati određenu dinamiku javljanja zdravstvenim službama, sa ciljem kontrole potencijalnog unosa koronavirusa u zemlju.

O tačnom načinu sprovođenja nadzora građani će biti obavešteni do petka.

(Tanjug)

Počela sednica Kriznog štaba

Počela sednica Kriznog štaba na kojoj će biti razmatreno uvođenje desetodnevne obavezne samoizolacije po povratku građana iz Crne Gore i Hrvatske.

Darija Kisić Tepavčević: Ključ je individualna disciplina

Zamenica direktora instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da pojedini ispadi u porastu zaraženih prethodnih dana pokazuje koliko se brzo može promeniti epidemijska situacija.

Doktorka Kisić Tepavčević poručila je uoči sednice Kriznog štaba na kojoj će se razmatrati mogućnost uvođenja samoizolacije za turiste koji se vraćaju iz Crne Gore i Hrvatske, da je ključno da svaki građanin preuzme odgovornost, pokaže disciplinu i maksimalno smanji individualni rizik zaraze koronavirusom. 

Veći broj poziva Hitnoj pomoći onih koji dolaze sa odmora

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći kaže da je tokom noći bilo poziva roditelja dece koji dolaze sa odmora zbog sumnje na koronavirus.

Preporuka roditeljima je da decu ne puštaju u školu, a da oni ostanu kod kuće, rekla je doktorka Stefanović.

Krizni štab o eventualnim merama samoizolacije

Na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatraće se uvođenje desetodnevne obavezne samoizolacije po povratku građana iz Crne Gore i Hrvtaske.

Savet je da se prvih sedam dana smanje kretanje i kontakti ili da se obavi testiranje.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su od kovida 19 preminule dve osobe. Potvrđeno je 108 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirane 3.082 osobe. Na respiratoru 28 pacijenata.

Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da se od petka u 18 časova sprovodi nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru. 

Preporuke svetskih organizacija, dodala je doktorka Kisić Tepavčević, jesu da taj nadzor traje do 10 dana. 

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je blagi porast broja novozaraženih posledica povratka građana sa odmora u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovano je ukupno 48 pacijenata. U vranjskoj bolnici smešteno je 27, Surdulici devet, Leskovcu pet.

U poslednja 24 časa u srpskim sredinama na KiM inficirano je još pet osoba, ukupno 988 od izbijanja epidemije. Zabeležen je još jedan smrtni slučaj od posledica kovida 19. Na lečenju su 64 pacijenta – u bolnici, 20 a u kućnoj izolaciji 44.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">