Preminula 3 pacijenta, pao broj novozaraženih – u poslednja 24 sata još 100 slučajeva

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su od posledica koronavirusa preminula još tri pacijenta. Potvrđeno je 100 novih slučajeva zaraze.

Dr Zdravković: Korona je veliki šok za organizam

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković kaže za RTS da je u prethodna 24 sata u toj ustanovi pregledano 45 pacijenata, od kojih je svaki četvrti imao indikacije za hospitalno lečenje.

To je, kaže, drastičan pad u odnosu na jul kada je dnevno pregledano i po 200 ljudi. 

Svaki deseti pacijent je na intenzivnoj nezi, dodaje Zdravkovićeva navodeći da je najveći broj njih u stabilnom stanju.

Prema njenim rečima, najmlađi pacijent ima 21 godinu, a prosečna starost obolelih je oko 50 godina.

Kada je reč o mogućim posledicama po srce, Zdravkovićeva je rekla da se one javljaju kod "ne malog broja pacijenata".

"Imamo povratnika, 32 godine, ima kratak dah, tahikardiju. Poruka onima koju si preležali koronu je da izlaskom iz bolnice lečenje nije završeno, nastavlja se terapija koju preporuči lekar na otpusnoj listi. Korona je veliki šok za organizam i treba mu dati mesec-dva da se vrati u ono stanje u kom je bilo i izbegavati drastičnu fizičku aktivnost", poručila je dr Zdravković.

Ističe da su poslednje brojke o toku epidemije lepe vesti za sve nas, ali dodaje da nas one moraju motivisati da nastavimo da se pridržavamo mera.

Od kraja juna do sada KBC Bežanijska kosa je zbrinula oko 1.000 kovid pozitivnih pacijenata.

Razgovor Ivane Božović sa dr Marijom Zdravković

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 144 korisnika i 83 zaposlena

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa kod 144 korisnika i 83 zaposlena, saopšteno je iz Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 854, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 313, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da su korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Otvorene dodatne laboratorije za testiranje na lični zahtev,

S obzirom na uvećan broj zahteva za testiranjem na koronavirus u proteklih nekoliko dana, uz trenutno postojeće, od sutra ujutru se otvaraju i dodatne laboratorije za pi-si-ar testiranje na lični zahtev.

U Boru ukinuta vanredna situacija, na snazi preporuke Štaba

Gradski Štab za vanredne situacije u Boru doneo je odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji tog grada zbog poboljšanja epidemiološke situacije, a na snazi ostaju preporuke republičkog Kriznog štaba.

Kako je objavljeno na sajtu grada, odluka o ukidanju vanredne situacije doneta je na osnovu predloga Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere Štaba za vanredne situacije grada Bora.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milkić izjavio je da je epidemiološka situacija na teritoriji grada dosta povoljnija nego na početku uvodenja vanredne situacije.

"Mi u Boru na današnji dan imamo 20 osoba koje su pozitivne na virus, sa blagom kliničkom slikom, što govori o tome su Borani ovog puta pokazali odgovornost u poštovanju mera", rekao je Milkić.

Kako bi se zadržao trend smanjenja broja obolelih, Štab za vanredne situacije grada Bora izdao je preporuke identične republičkim, kojima se preporučuje građanima da i dalje nose maske u zatvorenim prostorima i da poštuju fizičku distancu.

Petnaest pacijenata na Grudnom odeljenju 

Na Grudnom odeljenju gradske Opšte bolnice trenutno se nalazi 15 pacijenata, od kojih je dvoje pozitivno, dok se za tri pacijenta čekaju rezultati testiranja.

Direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović kaže da s obzirom na smanjen broj novootkrivenih slučajeva virusa, kao i na broj pacijenata koji se nalaze na Grudnom odeljenju, zadovoljni su trenutnom epidemiološkom situacijom u gradu.

"Iako mere sada nisu obavezujuće, ponovo ću apelovati na građane da se pridržavaju preporučenih mera jer su se dosad pokazale kao efektne", rekao je Joksimović.

Od početka pandemije, u Boru je zabeležen ukupno 271 slučaj virusa, 244 osobe su se oporavile, dok je sedam osoba preminulo od posledica virusa.

U Čačku hospitalizovano 38 pacijenata, smanjen broj pregleda

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte Bolnice Čačak svakodnevno smanjen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije.

U toku dana pregledano je 28 pacijenata.

Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 38 pacijenata.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom trenutno se nalaze četiri pacijenta, od kojih je dvoje na respiratoru.

Na KiM još devet preminulih i 129 inficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je devet osoba obolelih od kovida 19.

Ukupno je od izbijanja epidemije preminulo 410 osoba, koje su prema navodima lekara imale i druge prateće bolesti.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 129 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 449 uzoraka.

Ukupno je 11.545 osoba inficirano na KiM od izbijanja epidemije. Izlečena su 7.343, a aktivna 3.792 slučaja.

Nekoliko scenarija za početak akademske godine

Rektorka Univerziteta u Beogradu, prof. Ivanka Popović, kaže da će sredinom septembra biti odlučeno kako će izgledati nastava za studente od 1. oktobra, u novoj školskoj godini.

Univerzitet je predvideo nekoliko scenarija: normalan rad i nastavu na fakultetima, rad na daljinu i kombinovano – rad na daljinu i na fakultetima. 

Prvi dan bez novoobolelih u Šapcu, Sremska Mitrovica ukinula vanrednu situaciju

Od uvođenja vanredne situacije, prvi dan bez novozaraženih u Šapcu. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Mačvanskom okrugu dve osobe su novoobolele, po jedna u Loznici i Krupnju.

U šabačkoj kovid bolnici na lečenju je 101 osoba, tri pacijenta su primljena u poslednja dvadeset četiri časa, a sedam je otpušteno.

U kovid ambulanti u toku vikenda je pregledano stotinu pacijenta, 34 osobe na pregled su došle prvi put.

U izolaciji je 175 Šapčana.

Odlukom Štaba za vanredne situacije, u Sremskoj Mitrovici je ukinuta vanredna situacija.

Bolja epidemiološka situacija u Lučanima

Bolja epidemiološka situacija evidentirana je u opštini Lučani, jer je broj zaraženih u poslednjih mesec dana sa 42 smanjen na 17.

"Dva pacijenta su trenutno na bolničkom lečenju dok su ostali na kućnom lečenju. Svi su sa slabijom kliničkom slikom i bez posebnih zdravstvenih poteškoća", istaknuto je u izveštaju Štaba za vanredne situacije opštine Lučani.

Navedeno je da su u poslednja dva meseca dve osobe preminule i to je ukupan broj preminulih od koronavirusa u opštini Lučani.

Pad broja novozaraženih

U poslednja 24 sata testirana su 7.352 uzorka, od kojih je 100 pozitivno na koronavirus.

Preminula tri pacijenta.

Na respiratoru je 67 osoba.

Hospitalizovano je 78 pacijenata, a otpušena su 104.

Svakog dana sve je manji broj novozaraženih i pacijenata obolelih od kovida na bolničkom lečenju, ali je najvažnije da se takav trend zadrži što više kako se ne bi ugrozio polazak dece u školu, poručuju iz Kriznog štaba.

Učenici u školama od 1. septembra mogu da nose bilo koje maske – hirurške, epidemiološke, platnene, kaže član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiološka situacija se polako stabilizuje, ali su mere opreza neophodne. 

U novopazarskoj Opštoj bolnici trenutno je smešteno 12 kovid pacijenata, nijedan nije priključen na respirator i svi se nalaze van životne opasnosti, izjavio je dr Mirsad Đerlek,  državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Đerlek je rekao da tokom noći nije bilo smrtnih ishoda i da se bolnica u Novom Pazaru polako pretvara u nonkovid sistem, dodajući da je "na pola koraka do cilja" da "isprati" i tih 12 pozitivnih pacijenata.