Situacija i dalje nesigurna - samo zdravo dete može u školu, roditelji će biti saradnici

Epdimiolog Predrag Kon je rekao na konferenciji za novinare Kriznog štaba da su brojevi i dalje visoki a situacija nesigurna i pored poboljšanja. Prema njegovim rečima, samo zdravo dete može da ide u školu, a roditelji će biti saradnici. Ponašanje u školi biće definisano i za nastavnike i za učenike. Termin naredne konferencije biće naknadno saopšten.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 236 novih slučajeva koronavirusa. Preminulo je još 9 pacijenataNa respiratoru je 106 osoba.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je u Beogradu situacija takva da se iz dana u dan registruje smanjenje definisanih sumnji na kovid 19 ali to ide sporije nego što bi se očekivalo za razliku od pražnjenja bolnica.

"Virus je i dalje sa nama. Brojevi su i dalje visoki i stuacija je i dalje nesigurna i pored poboljšanja", upozorio je Kon.

Što se tiče učenika, o tome će biti u utorak sastanak Kriznog štaba, ukazao je Kon. "Razmatra se i dosta toga je prodiskutovano, postoje tehnička pitanja za mogućnosti škola i zajedno sa Ministarstvom prosvete će se sve rešavati", podvlači Kon. 

Prema njegovim rečima, samo zdravo dete može u školu, roditelji će bi saradnici.

Roditelji će morati da izmere temperaturu detetu, da se ne bi to prepuštalo školama, kaže Kon i dodaje da će biti potrebno da razgovaraju sa svojom decom.

"Samo ponašanje u školi biće definisano za nastavnike i učenike, to neće biti teško kako izgleda u prvi mah. U mlađim razredima do 5. razreda će biti nastava u školama, a za ostale kombinovano, drugačije će biti za ostale učenike", rekao je dr Kon.

To je podložno promeni, istakao je Kon i ukazao da sutra imaju završni dogovor sa delom Kriznog štaba, tako da će se pažljivo pristupiti ovome.

U mlađim uzrastima nema težih slučajeva obolevanja 

"Ono što je bitno - da u mlađim uzrastima nema težih slučajev obolevanja, niti je visok nivo transmisije", kaže Kon i dodaje da će biti u pripravnosti sve epidemiološke službe.

Govoreći o problemu dece sa autizmom, rekao je da toj deci ne može da se kontroliše ponašanje u smislu kontakata i ne možete garantovati da oni što rade sa njima ne mogu da donesu kovid.

"Krajnje rešenje je da bi trebalo da rade svi ti centri, dnevni boravci, ali tu postoji strah ljudi da ih neće dovoljni zaštititi i kako će to roditeljima preneti. Rešenja praktično nema. Centri treba da rade kao vrtići, to je moje mišljenje. Ne postoji poptuna saglasnost svih strana", kaže Kon.

U ovom trenutku virus je glavni problem

U zajedničkoj borbi protiv virusa moramo biti jedinstveni bez obzira na lične animozitete ili neke druge razloge i različitosti, poručio je Kon.

Na pitanje novinara o smeni infektologa u Novom Pazaru dr Lejle Ćeranić, Kon je rekao da ne zna neposredno o čemu se radi.

"Problema ima svuda, nismo mi bez problema i ne mogu tako nešto da kažem. Jedini način je da shvatimo da je u ovom trenutku virus glavni problem i da zajedno kakvi god sukobi postoje moramo da nađemo snage da te sukobe prevazilazimo. Ne izjašnjavam se po pitanju da li je jedna ili druga strana u pravu", rekao je dr Kon.

Prema njegovim rečima, problemi se rešavaju ili postaju dublji. 

Dr Kon je istakao da samo zajedničkim snagama može biti vođena borba protiv virusa.