Janković za RTS: Jasno je da se bližimo kraju epidemije

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže za RTS da je jasno da se Srbija bliži kraju epidemije, iako se ne može reći za koliko dana.

Srđa Janković kaže da je jasno da imamo silazu putanju po pitanju broja novoobolelih u Srbiji.

"Možda ne možemo reći da se kraj vidi u smislu za koliko dana, ali je jasno da se bližimo kraju epidemije", ističe Janković.

Osim što je i dalje ograničen broj ljudi koji može da se okuplja, Janković naglašava da je potrebno držati se mera predostrožnosti i zaštite – uključujući maske, kao i da bliski kontakti budu svedeni na minimum.

U Srbiji danas počinje testiranje na antitela, a Janković napominje da je važno da građani rezultate testiranja ne tumače sami.

"To u izvesnom smislu jeste složeno i ponekad postoje faktori koji to komplikuju i ne može baš po šablonu da se obavi. Taj šablon ne može uvek da važi, tako da je najbolje da lekar tumači rezultate", ističe Janković.

Upitan za broj posetilaca koji će biti dozvoljen na sportskim događajima, kaže da će to najverovatnije biti prilagođavanje kapacitetu stadiona ili mesta gde se odvija događaj.

"Suština je da razmak među njima bude veći od minimuma", napominje Janković.

Što se tiče ekskurzija i proslava matura, koje su dozvoljene, Janković kaže da je dobro što deca neće morati da se odreknu toga, ali da razboritost, poštovanje preventivnih mera i jedna doza predostrožnosti ostaju na snazi.