Kisić Tepavčević: Zatvaraćemo jednu po jednu kovid bolnicu

Sve je manje hospitalizovanih pacijenata inficiranih kovidom 19 zbog čega će se u narednom periodu kovid bolnice postepeno zatvarati i vraćati prvobitnoj nameni, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da na sednici Kriznog štaba, kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić, nije razmatrano zatvaranje još neke konkretne kovid bolnice, ali je napomenula da je sve manje kapaciteta potrebno za smeštaj zaraženih koronavirusom.

"U narednom periodu zatvaraćemo jednu po jednu kovid bolnicu i vratiti je u njenu prvobitnu namenu", rekla je Kisić Tepavčevićeva za Tanjug.

Rekla je da se u Srbiji nastavlja trend pada učestalosti obolevanja od koronavirusa uz sporadična žarišta.

Podsetila je da su se poslednjih nedelja pojavila žarišta u radnim kolektivima, ali da se reagovalo na vreme i da su prepoznati prvi slučajevi infekcije.

"Sve osobe koje su inficirane i njihovi kontakti su testirani i uspeli smo da na vreme zaustavimo dalje širenje virusa na opštu populaciju", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Naglasila je da dve trećine zaraženih u radnim kolektivima u Leskovcu, Vranju i Smederevu nisu imali simptome zaraze i da se radilo o asimptomatskim nosiocima bolesti što, kako kaže, pokazuje da je smanjena aktivnost kovida 19 u populaciji.

Pojedine bolnice već su izašle iz kovid sistema, kao što je Institut za ortopediju "Banjica" i nova zgrada KC Niš, a prazne se Opšta bolnica u Pančevu i KBC Zvezdara.