Lončar: Džepovi epidemije tamo gde se ne vodi računa

Epidemija koronavirusa u Srbiji se smiruje, a situacija u Vranju, Leskovcu, Smederevu i Zaječaru, gde se pojavio veći broj zaraženih, sada je pod kontrolom. Svi pacijenti pozitivni na virus u ta četiri grada su sa blažom kliničkom slikom i nemaju komplikacije.

"To su džepovi koji se pojavljuju i koji su očekivani na mestima gde se ne vodi dovoljno računa. Država je obavila svoj deo posla, onda smo ušli u fazu gde je odgovornost na svima nama. Tamo gde nisu poštovane mere došlo je do pojave većeg broja pozitivnih", rekao je novinarima u Beogradu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je naveo da još nema opuštanja i da je neophodno da se poštuju mere fizičke distance, nošenja maski u zatvorenom prostoru i pranja ruku.

Pojedine bolnice već su izašle iz kovid sistema, kao što je Institut za ortopediju "Banjica" i nova zgrada KC Niš. Prazne se Opšta bolnica u Pančevu i KBC Zvezdara i one su sledeće bolnice koje izlaze iz kovid sistema i vraćaju se uobičajenom radu.

Najteži pacijenti iz kovid bolnica koje se prazne zbrinjavaju se u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

"Broj pacijenata koji su kod nas hospitalizovani će se povećavati, ne zato što je ukupno veći broj inficiranih nego zato što se pojedinačne kovid bolnice gase, a mi preuzimamo najteže bolesnike kojima je potrebna dalja nega i dalje zbrinjavanje", rekao je direktor Klinike za infektivne bolesti Goran Stevanović.

Naglasio je da su prethodnih dana preuzimali teže bolesnike iz kovid bolnice Pančevo, a da danas preuzimaju pacijente iz KBC Zvezdara.

Stevanović je dodao da je sve manje ambulantnih pregleda zbog koronavirusa, ali da se povećava broj bolesnika koji imaju temperaturu i neku drugu simptomatologiju koji nemaju mnogo veze sa kovidom, ali se upućuju u Kliniku za infektivne bolesti.

Srbija, kako je rekao, ulazi u završnu fazu epidemije, ali je istakao da još nije gotovo.