Preminule još 4 osobe, novozaražene 93

Kovid 19 odneo je još 4 života. Ukupno je od početka epidemije preminulo 197 ljudi. Prema poslednjim informacijama, virus je potvrđen kod još 93 osobe, pa je ukupan broj zaraženih 9.557. Zabrana kretanja počinje u 18 časova.

Juta preporučila da se putovanja otkažu do 31. maja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (Juta) poslala je preporuku turističkim agencijama članicama da se putovanja otkažu do 31. maja, jer okolnosti u našoj zemlji, ali i mnogo šire, to ne omogućavaju, rekao je za Tanjug direktor Aleksandar Seničić.

"Možemo očekivati da se taj datum promeni na 15. jun u nekom periodu. Nismo hteli toliko daleko da idemo. Procena da se putovanja ne realizuju od 15. marta do 15. maja je bila dobra, a sada idemo postepeno. Osluškujemo, ne zavisi samo od naše vlasti i zemlje, već i od zemalja u koje se putuje", rekao je Seničić.

Na Kosovu četiri novoinficirane osobe, 22 izlečene

Od 403 osobe testirane u poslednja 24 časa, kod njih četiri potvrđen je koronavirus, što je ukupno registrovanih 855 slučajeva infekcije od početka epidemije na Kosovu.

Izlečena su još 22 pacijenata, što predstavlja ukupno 403 oporavljene osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

Od početka epidemije na Kosovu od kovida 19 umrlo je 26 osoba.

Lončar: Moramo polako da se vraćamo u redovan sistem rada

Smanjuje se broj zaraženih koronavirusom, ali kovid bolnice u Beogradu nastaviće da rade u punom kapacitetu. Prva koja će biti isključena iz kovid sistema biće Institut za ortopediju Banjica i oni više neće primati novozaražene pacijente zbog specifičnosti posla kojim se inače bave. To je odlučeno na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima i lekarima kovid bolnica, epidemiolozima i predstavnicima sindikata.

Lončar je rekao da ne sme biti opuštanja i da posebna pažnja mora da se posveti pacijentima na dijalizi.

Interna B i Klinika za dermatologiju KCS, koje su bile u pripravnosti da postanu kovid bolnice, mogu nastaviti sa normalnim radom.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da se situacija jeste smirila, ali da je to rezultat zabrane kretanja prethodna dva vikenda.

Popuštanjem mera očekuje se veći broj novozaraženih, zato kapaciteti kovid bolnica moraju ostati isti, rekao je Stevanović, navodeći da kovid bolnice imaju problem šta sa izlečenim pacijentima koji su bili u domovima za stare, jer matični domovi više neće da ih prime.

Reč je, kako je rekao, obično o osobama čija su deca u inostranstvu i o njima nema ko da brine.

Takođe, problem predstavlja i gde zbrinuti izlečene pacijente koji su beskućnici, a nakon bolničkog lečenja treba još određeno vreme da provedu u samoizolaciji. "Situacija mora sistemski da se reši za te pacijente", naveo je Stevanović.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 350 korisnika i 97 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 350 korisnika i 97 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 287, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 100.

Manji broj pacijenata u KC Niš, više testiranih i negativnih

U Kliničkom centru u Nišu smanjen je broj pacijenata, a u privremenim bolnicama trenutno ima četiri puta manje pacijenata nego u aprilu. Više je testiranih i negativnih na koronavirus, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović, ocenjujući epidemiološku situaciju u tom gradu kao znatno bolju od prethodnih dana i nedelja.

Napominje da su se u toku jučerašnjeg dana testirali prevoznici, odnosno kondukteri i vozači, i da je u prvoj grupi od 234 uzorka njih troje pozitivno na koronavirus, ističući da svi oni imaju lakšu kliničku sliku.

Bulatović ističe da nema opuštanja, kako bi se situacija sa virusom potpuno stabilizovala, napominjući da se u potpunosti primenjuju sve mere Kriznog štaba.

Manji broj zaraženih u Nišu (Tanjug/Dimitrije Nikolić)

Vlada saglasna sa predlogom za ukidanje vanrednog stanja

Na inicijativu Ministarstva odbrane, Vlada Republike Srbije saglasila se na današnjoj sednici da predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja.

Narodna skupština će se izjasniti o predlogu Vlade Republike Srbije na posebnoj sednici. 

Testirano 4.550 ljudi, koronavirusom zaražene 93 osobe

U poslednja 24 časa testirano je 4.550 ljudi, od čega je kod 93 osobe potvrđen koronavirus.

Preminule su još 4 osobe, a od početka epidemije 197.

Hospitalizovana su 2.023 pacijenta, a na respiratorima su 53 osobe. Do sada je izlečeno njih 1.574.

Danas su otvoreni restorani i kafići na teritoriji cele Srbije. Krenuo je međugradski saboraćaj, a na ulice Novog Sada i Kragujevca izašli su autobusi gradskog prevoza.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će na Đurđevdan biti ukinuto vanredno stanje, tako da od četvrtka više neće biti policijskog časa.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica državnog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, kaže da struka preporučuje starijima da se paze, manje kreću, drže distancu, ali nije precizirala kada će zabrana kretanja prestati da važi za starije od 65 godina.

Ove nedelje počinje i primena ekonomskog paketa mera koje je Vlada Srbije najavila pre mesec i po dana. Sutra se isplaćuje uvećana zarada zdravstvenim radnicima. Isplata minimalaca je 7. i 8. maja.

Zbog manjeg interesovanja, ali pre svega zbog sve boljih rezultata, sledeća konferencija za novinare o preseku stanja koronavirusa biće održana u sredu. Svi podaci, kao i do sada, redovno će biti objavljivani na sajtu covid19.rs

div id="adoceanrsvdcfhklggd">