Stevanović: Neprijatelj opasan i podmukao, potrebna vojnička disciplina

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, Goran Stevanović, rekao je za RTS da je danas broj obolelih nešto manji nego juče, ali da smo tek na početku i da se moramo truditi da te brojeve smanjimo.

Goran Stevanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se na klinici gde je on direktor trenutno nalazi 80 bolesnika i da je njih 11 na respiratoru.

Pojašnjava da Klinika ne radi punim kapacitetom jer tu stižu najteži bolesnici i mora da postoji rezerva.

"Naše smene su danima, nedeljama čak tri puta povećane. U toku noći je na različitim pozicijama i do 40 zaposlenih", rekao je Stevanović.

Navodi da imaju pacijente svih životnih dobi, ali da je uglavnom reč o osobama starije i srednje dobi.

Stevanović je naglasio da je cilj struke koji je naišao na podršku sistema da se epidemija zaravni, odnosno da se njeno trajanje produži i da broj oblelih po danima bude manji.

"Cilj je da imamo epidemiju osam, devet, deset ili jedanaest nedelja, a ne desetine hiljada obolelih unutar petnaest dana", rekao je Stevanović.

Objašnjava da se borimo sa nepoznatim virusom, koji je prvi put na našem terenu i o kojem malo znamo, bez obzira na radove i iskustva drugih.

"Svaki dobijeni dan je ogromna pobeda i podstrek da se ide dalje. Ne smemo da se opuštamo i da mislimo da se za 15 ili 20 dana sve završava", rekao je Stevanović.

Ističe da bismo to mogli da kažemo kada bi apsolutno svi poštovali mere, ali da se zna da to nije slučaj.

Spremni smo za najgori scenario 

Napominje da je stanje u Srbiji, u poređenju sa Italijom i Španijom četvrte ili pete nedelje, deset puta bolje, ali da to ne znači da treba da se opustimo jer je i dalje suviše ljudi na ulicama, i dalje postoje okupljanja i potencijalni rezervoari infekcije koji pokušavaju da se sakriju i koji su neodgovorni i prema sebi i prema drugima.

Goran Stevanović ističe da su se epidemiolozi, infektolozi i ceo sistem spremili na najgori mogući scenario i da će svi biti srećni ako se on ne desi.

Dodaje da je svaki izgubljeni život ogromna tragedija i da je virus definitivno opasan. Da li je opasniji od nekih drugih, kaže Stevanović, znaće se kada ga dobro upoznamo za dve ili tri godine.

Kaže da su dve kategorije stanovništva posebno rizične. Prva su stare osobe i hronični bolesnici, za koje je svaka bolest opasna.

Druga kategorija su mladi i zdravi, koji misle da će virus proći pored njih i da mogu da se izbore na nogama sa svakom bolešću. Oni se ne javljaju dovoljno rano.

Direktor Infektivne klinike KCS je naglasio da je ideja masovnog testiranja i otvaranja ambulanti da svako ko ima tegobe koje liče na Kovid-19 bude pregledan i da se uradi trijaža, a da se najveći broj pacijenata otkrije u ranoj fazi bolesti.

Napomenuo je da sistem mora da bude nekoliko koraka ispred epidemije i da moraju da se predviđaju svi varijeteti i opcije.

Potrebna vojnička disciplina 

Na pitanje o poređenju sa epidemijom velikih boginja, Stevanović je rekao da se to znatno razlikuje jer je za boginje postojala efikasna mera kontrole, a to je vakcina.

"A sada se sve svodi na disciplinu, i slušanje preporuka, i povinovanje merama koje su neophodne. Moramo da imamo bukvalno vojničku disciplinu, ne sme da bude dostupna sloboda da svako osporava ovu ili onu meru", rekao je.

Kaže i da lažne vesti prave najviše štete u svakom sistemu i dodaje da niko ništa ne krije, ali da je potrebno slušati proverene izvore informacija.

Zahvalio je stručnjacima koji su došli iz Rusije i rekao da oni sutra dolaze na Infektivnu kliniku i na druga ključna mesta, i da će se uključiti u zajedničku borbu kao i kolege iz Kine.

Još jednom je ukazao da se ne treba prerano opuštati, da je neprijatelj opasan i podmukao.

Prema njegovim rečima, današnji broj obolelih je rezultat ponašanja od pre pet do sedam dana.

Stevanović navodi da aktuelnim testiranjima pokušavaju da nađu svakog ko je oboleo, a da je testiranje antitela priča za budućnost.

"Da znamo kolika nam opasnost preti u budućnosti, da možemo da procenimo da li će nam virus postati ponovo sezonska priča ili će nestati iz populacije", naveo je Stevanović.