U Ćupriji će svi zdravstveni radnici biti testirani na koronavirus

U Pomoravskom okrugu najveći broj zaraženih Kovidom-19 je u opštini Ćuprija. Iz gradskog štaba za vanredne situacije naloženo je Zavodu za javno zdravlje da na virus testira sve zaposlene u Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje.

Na poziv Sindikata zdravstvenih i farmaceutskih radnika danas je u deset sati minutom ćutanja odata pošta preminulom lekaru iz ćuprijske bolnice.

Dr Goran Ivanković, specijalista urologije, izgubio je bitku sa virusom.

Kolege su uputile apel da žrtve među zdravstvenim radnicima ne smeju biti bezimene jer su na prvoj liniji fronta u borbi protiv virusa.

Tačan broj lekara i medicinskog osoblja koji su pozitivni na koronavirus se ne zna. Većina inficiranih kod kojih je virus potvrđen u epidemiološkoj anketi je navela podatak da su se zarazili kontaktom van bolnice i upravo to je bio jedan od razloga zbog koga se gradski štab za vanredne situacije odlučio da preporuči sveobuhvatno testiranje.

Prioritet pri uzorkovanju pored onih sa jasnom kliničkom slikom trebalo bi da budu zaposleni na odeljenjima gde je potvrđeno da je medicinsko osoblje pozitivno na virus.