Čen Bo: Srbija i Kina dele i dobro i zlo, u nevolji moramo da pomažemo jedni drugima

Kina će u Srbiju poslati medicinsku opremu, respiratore, maske i zaštitne materijale, kao i stručnjake koji su upravo izašli iz "borbe" sa koronavirusom i mogu mnogo da pomognu srpskim lekarima, kaže ambasadorka Kine u Beogadu Čen Bo.

Ambasadorka NR Kine u Beogradu Čen Bo kaže za RTS da srpski prijatelji pridaju veliku pažnju borbi kineske strane sa virusom i da su pružili veliku podršku i pomoć Kini, na čemu su veoma zahvalni. 

Prema njenim rečima, nakon izbijanja virusa u Kini, kineska vlada je preduzela najsnažnije i najodlučnije mere za kontrolu i prekid širenja virusa i do sada su postigli dobre i uspešne rezultate.

"SZO je visoko ocenila Kinu jer je osvojila vreme za ceo svet u borbi protiv virusa. Po iskustvu Kine, borba protiv virusa je zajednički zadatak celog naroda. I u Kini su svi građani uključeni u tu borbu od predsednika naše države do običnih građana. Naši medicinski radnici moraju da idu na prvu liniju fronta, a istovremeno ostali građani moraju da ispune svoju obavezu da strogo poštuju sve mere za kontrolu i suzbijanje virusa. Naša ambasada već ja apelovala na sve kineske građane koji žive i rade u Srbiji da strogo poštuju sve mere srpske strane tokom vanrednog stanja", rekla je ambasadorka Kine. 

Do kraja ove nedelje očekujemo da stigne konkretna pomoć od Kine, u materijalu i ljudstvu. Možete li da nam detaljnije kažete o toj pomoći?

 - Mi smo čelični prijatelji. Delimo i dobro i zlo. Naročito u nevolji moramo da pomažemo jedni drugima. Iako borba u Kini i dalje traje, mi smo odlučili da srpskoj strani obezbedimo medicinskki materijal. To će biti respiratori, testovi za detekciju, maske i sve stvari koje su najpotrebnije u borbi protiv virusa. Mi ćemo poslati i medicinske stručnjake u Srbiju. To će biti tim od šest stručnjaka koji će deliti iskustva sa srpskim kolegama i o kontroli virusa i o lečenju obolelih. Sada veoma intenzivno radimo i sa srpskim i sa kineskim prijateljima, kako bi i naš materijal i naši stručnjaci što pre stigli u Beograd.

Govor predsednika Vučića u kojem je on kineski narod nazvao bratskim a predsednika Si Đinpinga bratom, u Kini je pogledalo najmanje 500 miliona ljudi i poslali su stotine hiljada poruka u kojima traže način da se Srbiji pošalje pomoć, da i oni uplate nešto za pomoć Srbiji. Čak su zvali i našu ambasadu, znate li nešto o tome?

 - Baš je tako, i kineski narod ovih dana izražava veliku solidarnost i sa srpskim narodom i sa predsednikom Vučićem. Kako ste rekli, predsednik Vučić je hit tema broj jedan na društvenim mrežama u Kini. I naša ambasada dobila je ovih dana puno poruka i imejlova od građana, firmi i lokalnih samouprava koji izražavaju spremnost da pruže pomoć Srbiji.