Читај ми!

Изложба слика Оље Ивањицки

У кући краља Петра Карађорђевића на Сењаку отворена је изложба слика наше познате сликарке, архитекте, мултимедијалне уметнице и скулпторке Оље Ивањицки. Изложба отворена до 31. маја.

Изложба слика наше познате сликарке, визионарке, архитекте, модне дизајнерке, мултимедијалне уметнице и скулпторке Олге-Оље Ивањицки (1931-2009) под називом "Сазвежђа" отворена је у кући краља Петра Карађорђевића на Сењаку у присуству великог броја поштовалаца њеног дела.

Уводну реч на отварању, које је организовао "Фонд Оље Ивањицки" у сарадњи са општином Савски венац имала је директорка Фонда и ауторка изложбе Душанка Суботић Хомен, док је принцеза Јелисавета Карађорђевић прогласила изложбу отвореном.

"Желим да вам кажем оно што је Оља увек говорила, да не иде за успехом већ за трајањем и управо њено трајање остварујемо овом изложбом", рекла је Душанка Суботић Хомен.

"Желимо да испунимо последњу Ољину жељу, а то је да се отвори стална поставка било у кући краља Петра или изградњом галерије на Косанчићевом венцу која је обећана Ољи за живота, а и после њене смрти", додала је Душанка Суботић Хомен.

Отварањем изложбе "Фонд Оље Ивањицки" обележава 80 година од рођења једне од највећих српских сликарки.

"Када ме је видела рекла ми је да станем, јер јој је требао мој профил, када сам је упитала зашто одговорила ми је да жели да уради Карађорђев портрет, јер смо слични", испричала је Јелисавета Карађорђевић.

На изложби, која ће трајати до 31. маја, представљена су дела из свих периода стваралаштва Оље Ивањицки, као и њена последња слика "Они доносе одлуку" која до сада никада није била изложена пред публиком.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 11. мај 2011, 11:50) - Jovica Đurđić [нерегистровани]

Tako se to radi

Tako sam srećan zbog Olje i njenog djela. Tako se to radi. Drago mi je da postoje ljudi koji se trude i ne dozvoljavaju da se njeno umjetničko djelo zaboravi. Ali, treba učiniti više. Treba izgraditi posebno zdanje koje bi čuvalo njena djela i stalno podsjećalo na izvrsnu veliku umjetnicu. Tako bih bio srećan da na Kosančićevom vencu šetajući ugledam zgradu s Oljinim imenom.

(среда, 11. мај 2011, 09:07) - Misa Lazic [нерегистровани]

Vecna Olja

Neka joj je vecna slava, bila je fenomenalna.