Читај ми!

Редитељ Франк Касторф за РТС: Позориште је место ослобађања од страха

Један од најзначајнијих европских позоришних редитеља Немац Франк Касторф режираће представу у Београдском драмском позоришту. Први пут ради ван Западне Европе. Важи за критичара савременог друштва и сматра да је позориште место ослобађања од страха.

Некадашњи директор "Фолксбин театра" за РТС каже да је већ био у Београду на Битефу и док је радио у Фолксбину имали су доста контаката са бившом Југославијом.

"Интересантно је да увек радимо у великим градовима као што су Берлин, Париз, Рио, Хамбург, али ја желим да видим и каква је ситуација у Балканској регији. Европа се повећава, али питање је да ли постаје боља", истиче Касторф.

Према његовим речима, знање је као храна - што више једете апетит надолази.

"Знам о историји Београда. Долазим из Источне Немачке, нама је било значајно искуство Југословена у борби против немачких окупатора за време Другог светског рата али и након тога. То је мојој генерацији било блиско", поручује Франк Касторф .

На питање шта можемо да очекујемо од његове сарадње са Београдским драмским позориштем, редитељ одговра - свађу.

"То је место где су свађе јер постоје различите позиције, супротности. Без такве борбе нема ни победе. Може да се деси да будемо статични и да свако каже своје мишљење, а може и да се догоди нешто друго уз много шљивовице", сматра Франк Касторф.

Додаје да је позориште једино место директног сукоба између људи, што је данас нестало.

Брехт је сматрао да је задатак позоришта управо та сарадња бине и публике. Гледаоцима треба да се развије осећај за уметност. Од овог града очекујем јачање споне између културе и глумаца", рекао је за РТС позоришни редитељ Франк Касторф .