Читај ми!

Почиње манифестација Музеји за 10: Нове идеје, нове праксе

Манифестација "Музеји за 10" са темом "Будућност музеја: нове идеје, нове праксе" одржава се седми пут у 50 градова и места широм Србије. Од 149 музејских установа, више од 90 музеја учесници су манифестације, највише до сада.

Од данас у наредних седам  дана на сцени су "Музеји за 10". Идеја је да се ојачају музеји и боље повежу с публиком.

"Доћи у музеј и доживети лично оно што се може видети преко интернета сасвим су две различите ствари. Ипак је то виртуелни свет, сурогат у односу на на оно што музеји пружају кад се у њих ступи", наводи Биљана Ђорђевић, координатор манифестације. 

У Народном музеју је репрезентативна поставка грчких икона "Под златним и плавим небом". У Атријуму предавања и пројекције 21. Међународне смотре археолошког филма.

"Ставили смо тежиште као Народни музеј и на програме који се одвијају напољу, тако да смо организовали и неке шетње које се односе на тај неки спољашни амбијент. То су рецимо приче о здањима Народног музеја", наводи Лидија Хам из Народног музеја.

На највећу музејску манифестацију Народни музеј у Панчеву излази са "Женским затвором " и "Људи - непресушно врело инспирације", Милана Коњовића.

"Овде су представљени његови портрети. Није његова класична ретроспектива кроз фазе, најстарији портрет овде је из 1919. а последњи из 1973. године. Тако да су овде све фазе његовог стваралаштва кроз људе из његовок окружења, из кафане", наводи Мирослав Бирцлин из Народног музеја у Панчеву.

У Музеју савремене уметности изложбе "Аквизиција и фотографија" Горанке Матић, а у Галерији - легату Чолаковић "Проширено присуство " Драгане Жаревац.

"Мислим да ће најпре бити привучен жељом да истражи шта су уметничке вредности, али и културно благо ове земље", наводи Мирослав Карић из Музеја савремене уметности.

Од музеја до музеја традиција и савремена дела, у сваком улаз бесплатан.