Читај ми!

Најстарији двор у Београду, обуците костим и проведите дан као кнегиња Љубица

Дворци, виле, летњиковци, чак 118 таквих објеката је у статусу културног добра, али захтевају додатну заштиту. Шетње главним градом често воде и ка најстаријем београдском двору - Конаку кнегиње Љубице. Истраживали смо колико споменици културе привлаче туристе.

Најлепши дворови у Србији и историја којој су сведочили тема су филмова, серија, али често и светских медија. Сваки од њих има и туристички и привредни потенцијал.

"Споменици културе нису само рељефни зидови, уметничка платна или декорација, они су сведоци настајања једне нације, они су сведок нашег културног идентитета. Да бисмо имали шта да пренесемо то морамо и да сачувамо", истиче Бранка Цонић, директорка музеја Дом Јеврема Грујића.

Споменици културе су необновљив ресурс, али као статично добро захтевају очување и посебну пажњу, кажу у Министарству. Планира се анализа стања и предлагање намене тих објеката.

"Споменици који немају намену, или рецимо немају корисника, или имају и намену и корисника али није адекватна су у лошем стању и управо је циљ ове радне групе да се нађе адекватно решење и како да се заштити споменичко наслеђе", наглашава Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију.

Једна од ретких сачуваних зграда из времена прве владавине кнеза Милоша Обреновића, јесте Конак кнегиње Љубице. Сви сачувани предмети дочаравају деветнаестовековни Београд.

Прва владарка обновљене Србије била је Љубица Обреновић, о њеном скромном али достојанственом животу, од 2009. године ту се изводе и драме.

"Одржавање једног оваквог објекта је заиста веома захтевно, зграде рађене у савременим материјалима се лако поправљају и усавршавају, а ми смо под посебним мерама заштите, у обавези да рестаурирамо сваки детаљ", наводи Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

Најстарији двор у Београду годишње посети и до 50.000 људи. У дворишту је дозвољено да се попије кафа, а свако ко шета просторијама кнегиње Љубице, то може и у костиму какав је она некада носила.

"Реплике костима у различитим величинама за баке, маме, девојчице. Могуће је обући и провести дан као Књегиња Љубица", додаје Медаковићева.

Очекује се и мапирање двораца како би постали део туристичких рута.