Читај ми!

Маја Гојковић за Радио Београд: Напади на Саву Јањића политичке природе

Потпредседница Владе Србије и министарка за културу и информисање Маја Гојковић говорила је у емисији "Клуб 2" Радио Београда 2 о повећању буџета за културу, заштити ћирилице, важности усвајања Закона о култури, чланству у Савету Факултета политичких наука, положају самосталних уметника, угрожености манастира Високи Дечани и другим темама.

Маја Гојковић је на питање зашто је прихватила место у Савету Факултета политичких наука, рекла да је то велика част. Каже да ничим неће нарушити аутономију Универзитета, нити Факултета политичких наука, да ће поштовати закон у сваком сегменту и трудити се само да, у складу с надлежностима Савета, допринесе побољшању положаја рада факултета и услова за рад.

"Мислим да се они који су дубоко политички профилисани боје неког ко се бави политиком. У мом случају и случају колегинице Јадранке Јоксимовић могу само да очекују да ћемо се држати закона и Статута Факултета политичких наука у свом раду", истакла је Гојковићева.

"Заштитити ћирилицу као наше писмо"

Поводом недавног питања неколико истакнутих српских лингвиста зашто још није донет Закон о службеној употреби језика и писма којим се штити ћирилица Маја Гојковић, каже да је бивши министар формирао радну групу, у чијем раду су учествовали ти људи, али тај предлог закона није прошао у Секретаријату за законодавство.

"Ја мислим да то није ствар само једног министарства и да Влада Републике Србије треба да седне и да види на који начин да се, у складу са законом, заштити ћирилица као наше писмо", истакла је министарка.

У свом првом интервјуу који је, у својству министра културе и информисања, дала једној радио станици потпредседница Владе Маја Гојковић рекла је да ће се током свог мандата залагати да се оснују српски културни центри у главним градовима свих земаља нашег региона.

Напади на Саву Јањића политичке природе

Поводом организоване кампање коју поједине албанске организације и појединци воде против Саве Јањића, игумана манастира Високи Дечани, Маја Гојковић каже да се та кампања појављује након одлуке организације "Европа ностра", да уврсти манастир Високи Дечани у овогодишњу листу седам најугроженијих споменика културе у Европи.

Министарка наглашава да су напади на Саву Јањића политичке природе, да Дечани јесу угрожени и да је организација "Европа ностра" ставила са пуно разлога овај манастир на ту листу.

Као једну од најважнијих активности свог министарства Маја Гојковић је издвојила деметрополизацију културе и, у том смислу, избор за Престоницу културе Србије, која ће први пут бити изабрана ове јесени.