Читај ми!

Необјављени рукописи Милутина Бојића у Музеју српске књижевности "Адлигат"

Непознати и необјављени рани рукописи писца Милутина Бојића, творца "Плаве гробнице" однедавно су у Музеју српске књижевности удружења "Адлигат". Поклонила их је песникова породица.

Радови "Философ" и "Господин Јова" настали су у време раних гимназијских дана Милутина Бојића и сведоче о размишљањима једне сасвим младе особе.

Зоја Бојић, наследница заоставштине Милутина Бојића, истиче да их је писао са књижевним жаром и младалачким претензијама али они не достижу оне књижевне вредности као текстови које је створио неколико година касније.

"Види се на једном од ових папира да је то био папир очигледно са часа математике јер су ту нацртани неки троуглови који се вероватно налазе на табли и које ђаци треба да уче. Милутин, какав је био песник и књижевник, заменио је тај час математике, једним својим тренутком инспирације и писања", каже Бојићева.

Уз ране радове које Милутин Бојић није желео да објави стигло је и његово сведочанство за други разред Друге београдске гимназије из 1904. које потврђује да је био одличан ђак.

Међу личним стварима које музеј чува је и једна психолошка студија из песникове библиотеке.

"На основу онога што је подвлачио и онога што је написао можете донекле да закључите његова интересовања и психолошко- филозофска размишљања. То је један изузетан увид у размишљање једног студента филозофије који ће касније постати један од наших најзначајнијих песника", наглашава Виктор Лазић из "Адлигата".

Након преране песникове смрти, бригу о његовим књигама и рукописима и њиховом објављивању преузео је његов брат Драгољуб који је потом заоставштину на чување уступио свом сину, новинару и писцу Мирку Бојићу.

"Мој отац Мирко Бојић веома се залагао за то да таква блага као што ова рукописна заоставштина буде доступна свима. Током година много тога је скенирано ако не сасвим све и то што је скенирано налази се у дигиталном репозиторијуму библиотеке Милутин Бојић", каже Зоја Бојић.

Породица чува оригинале, документа и песникову преписку са члановима породице и део преписке Милутина Бојића и његове веренице.