Читај ми!

Тамара Рађеновић је последња ученица Монсерат Кабаље и већ је наступала широм света

Последња ученица Монсерат Кабаље, сопран Тамара Рађеновић има 26 година а већ је наступала на оперским сценама 13 земаља. Све што је научила од оперске диве Монсерат Кабаље, показала је ових дана на Коларцу у Београду.

Тамара Рађеновић за РТС истиче да у њеном послу ништа не иде преко ноћи. Све је, каже, један мукотрпан рад, константно вежбање и учење нечег новог, нових улога.

"Што се тиче опере у Београду, младим уметницима је дата прилика да се развијају као уметници овде. Такође и дивна београдска публика која прати и подржава", додаје Рађеновићева.

Како изгледа оперско музичко путовање светом, од сарадње са Монсерат Кабаље до наступа у Карнеги холу у Њујорку?

Са 18 година сам имала прилике да будем на Салзбуршком фестивалу у оквиру њихове продукције за младе учеснике фестивала у сарадњи са Бечком филхармонијом. Онда је уследила Љубљана па Лондон и током друге године факултета сарадња са Монсерат.

Са простора бивше Југославије Ви сте први и једини примљени и завршили соло певање на Ројал Колеџу у Лондону. Колико у даљем раду значи такво искуство?

Била сам једна од осам певача који су добили место на колеџу од хиљаду пријављених, кроз пар дана када сам почела да студирам схватила сам колико је то један корак, једна степеница у овако захтевној професији. Монсерат је знала да каже то је само налепница океј имаш диплому, али сада мораш даље да радиш на себи и на сцени, то је факултет за себе.

Наступали сте у 13 земаља, која извођења издвајате?

Рецимо наступ на Маурицијусу, интересантне наступе у Италији, на Сицилији на различитим местима историјским. Било је интересантно наступати за кинеску Нову годину пред корону, то је било врло изазовно, људи су ме питали који су долазили "знаш шта је у Вухану?" А ја сам била једина која није била из Азије.