Читај ми!

"Тихо тече Мисисипи" од уторка на репертоару Београдског драмског

У Београдском драмском позоришту заказана је премијера представе "Тихо тече Мисисипи". Представа, уз много живе музике на сцени, настала је по првом роману Владимира Табашевића, који открива да је свакодневним радом са позоришном екипом продубио и проширио сопствено дело.

Роман "Тихо тече Мисисипи" Владимира Табашевића, специфичног језика, без класичног дијалога, пун поетике, успомена и измаштаних ситуација, оживео је на позоришној сцени. Прича прати дечака Денија пред распад Југославије, његов живот с оцем који несрећно страда, живот у новој породици и Денијево сазревање.

"Заправо је читав живот потрага за оцем којег је изгубио и за властитим идентитетом. Представа с једне стране има призоре из романа, с друге стране се појављују нови врло важни ликови али је отворен један театарски пут који се покушава приближити роману који није наративан нити линеарно писан", објашњава редитељ предстаце Ивица Буљан.

Писац романа, и уз редитеља аутор драматизације, очекује да ће у публици бити збуњених, сигурно ће бити изнервираних, каже, а нада се и гледаоцима који ће препознати дилеме с којима се он, али и свако од нас носи.

"Нисмо хтели да демонстрирамо неку своју интелектуалну ову или ону моћ, некаква разна знања него смо покушали пре свега да баратамо са критеријумом искрености и истине и да те критеријуме узмемо с обзиром на оно што је главна тема романа а то је некаква наша заједничка прошлост, Југославија, распад једне земље", каже писац Владимир Табашевић.

Уз симболе старе Југославије Весну Чипчић, Бранку Kатић, на сцени и постјугословенска генерација.

"Kроз целу ту улогу провејава, да тако кажем, сета, носталгичност за тим детињством и заправо Дени има потребу да увек буде дете", кже глумац Милан Зарић који игра Денија.

''Тихо тече Мисисипи'' стигао је у Београдско драмско.