Читај ми!

Нова генерација глумаца стартовала Брехтовим комадом

Извођење дипломске представе на сцени Народног позоришта у Београду, студентски је прозор у свет и резултат добре, вишедеценијске сарадње националног театра и Факултета драмских уметности. Ових дана представљена је нова генерација глумаца, чија је дипломска представа "Kавкаски круг кредом" Бертолта Брехта, премијерно изведена пред београдском публиком.

Kласа професорке Марије Миленковић, у којој су најмлађи дипломирани глумци у Србији, изабрала је Бертолта Брехта за свој испит зрелости.

Представом о борби за племенитије друштво и за слободу духа, Брехтовим ''Kавкаским кругом кредом'', заокружили су један, свој круг.

Представу су приказали и на студентским фестивалима у Румунији, Северној Македонији и у Русији.

"Ми смо у селекцији од чак девет најбољих, руских школа, престижних школа из Пољске, Чешке, Kине, успели да освојимо гранпри", каже глумац Вукашин Јовановић.

Јовановић се нада да ће са дипломом у рукама цела класа имати прилуку да покаже свој квалитет.

Јана Ивановић сматра да је дипломирање било један од преломних момената у њиховим животима.

"До сада смо били ушушкани на факултету, имали смо своје обавезе и тај мали свет подршке. Онда смо сада бачени у свет који је често суров, поготову на почетку за младе уметнике и људе, али је тај изазов леп и радујемо се томе", додаје Ивановићева.

Бојана Стојковић каже да се осећа збуњено. Ипак, како истиче, уз вредноћу неће бити зиме.

Драган Петровић напомиње да кад год помисли на глуму, уметност, позориште, увек некако јави једна реч и емоција, а то је љубав.

А бројни љубитељи театра памте, рискантан а испоставиће се прави потез Народног позоришта да 1993. године постави ''Укроћену горопад'' у којој су заиграли и студенти четврте године глуме.

Тада су на сцену крочиле садашње звезде. Били су то неки од студената из чувене класе професора Владимира Јевтовића, која је обележила, а и даље то ради, српско позориште, филм и телевизију.